Uz kaficu ili posle ručka, ovaj dezert obojiće vašu svakodnevicu veličanstvenim spojem ukusa, kojima najveći sladokusci ne mogu da odole.
Najstarije pominjanje rolata u istoriji poslastičarstva zapravo nije bilo tako davno ― kolač u ovom obliku prvi put se opisuje u magazinu Northern Farmer, koji je objavljen u gradiću Utika, u američkoj saveznoj državi Njujork, 1852. godine.
Rolati su potom posali vrlo popularni u svetu i prave se u različitim varijantama, i slatkim i slanim, i sa pečenim korama i u brzim verzijama s mlevenim keksom, i mekanim i hrskavim. Najpoznatiji naziv za ovu poslasticu jeste švajcarski rolat, a zanimljivo je to što poreklo ovog imena nije do kraja jasno.
Kakva god istorija ovog kolača bila, jedno je sigurno ― malo ko može da im odoli!
Ukoliko u odnosu na voćnu preferirate čokoladnu verziju, obogaćenu punim ukusom kokosa, ovaj recept biće baš po vašem ukusu, a idealno je to što vam za njegovu pripremu ne treba ni previše vremena ni previše sastojaka.
Sastojci
Čokoladni deo:
- 250 grama mlevenog keksa
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 12 kašika šećera
- 150 mililitara mleka
Deo s kokosom:
- 100 grama kokosovog brašna
- 125 grama margarina
- 12 kašika šećera u prahu
Priprema
Istopite čokoladu, pa dok je doš topla promešajte s mlevenim keksom i uz mešanje dodajte mleko i šećer. Kada sve dobro sjedinite, rastanjite ovu smesu na foliji.
Zatim umutite mikserom penasto margarin i šećer u prahu. Kada dobijete kompaktnu masu, dodajte kokos i sve dobro promešajte.
Time premažite rastanjen tamni deo rolata.
Zatim polako uvijte u oblik rolata, pa stavite u frižider da prenoći.
Secite na tanke komade tek pre serviranja.