poći će vam voda na usta

Čokolada + kokos = EKSPLOZIJA UKUSA: Kremasti rolat koji miluje nepca i čini da mu se uvek vraćate (RECEPT)

0

Uz kaficu ili posle ručka, ovaj dezert obojiće vašu svakodnevicu veličanstvenim spojem ukusa, kojima najveći sladokusci ne mogu da odole.

foto: Matyi012345/Shutterstock
foto: Matyi012345/Shutterstock

Najstarije pominjanje rolata u istoriji poslastičarstva zapravo nije bilo tako davno ― kolač u ovom obliku prvi put se opisuje u magazinu Northern Farmer, koji je objavljen u gradiću Utika, u američkoj saveznoj državi Njujork, 1852. godine.


Rolati su potom posali vrlo popularni u svetu i prave se u različitim varijantama, i slatkim i slanim, i sa pečenim korama i u brzim verzijama s mlevenim keksom, i mekanim i hrskavim. Najpoznatiji naziv za ovu poslasticu jeste švajcarski rolat, a zanimljivo je to što poreklo ovog imena nije do kraja jasno.
Kakva god istorija ovog kolača bila, jedno je sigurno ― malo ko može da im odoli!

 

Ukoliko u odnosu na voćnu preferirate čokoladnu verziju, obogaćenu punim ukusom kokosa, ovaj recept biće baš po vašem ukusu, a idealno je to što vam za njegovu pripremu ne treba ni previše vremena ni previše sastojaka.


Sastojci


Čokoladni deo:

 

  • 250 grama mlevenog keksa
  • 100 grama čokolade za kuvanje
  • 12 kašika šećera
  • 150 mililitara mleka


Deo s kokosom:

 

  • 100 grama kokosovog brašna
  • 125 grama margarina
  • 12 kašika šećera u prahu

 

Rolat
foto: Shutterstock/Randall Skeffington

Priprema


Istopite čokoladu, pa dok je doš topla promešajte s mlevenim keksom i uz mešanje dodajte mleko i šećer. Kada sve dobro sjedinite, rastanjite ovu smesu na foliji.


Zatim umutite mikserom penasto margarin i šećer u prahu. Kada dobijete kompaktnu masu, dodajte kokos i sve dobro promešajte.


Time premažite rastanjen tamni deo rolata.


Zatim polako uvijte u oblik rolata, pa stavite u frižider da prenoći.


Secite na tanke komade tek pre serviranja.

 

 

makonda-tracker