neophodne u ishrani

Ovo su NAJZDRAVIJE PEČURKE na svetu: Deluju kao IMUNOBOMBA, pune su vitamina, minerala, antioksidanata, vlakana...

Zašto treba jesti pečurke? Šta one sve sadrže? Koje vrste se smatraju najkorisnijima za zdravlje?

foto: New Africa/Shutterstock

Pečurke su delikates zbog kog su i najveći gurmani spremni da u obroku zaobiđu meso, ali s njima je važno biti izuzetno oprezan.


Na svetu postoji oko 14.000 vrsta pečuraka, od kojih se oko 300 koristi u komercijalnom uzgoju za ishranu.


Nije lako izdvojiti neke vrste gljiva kao najzdravije jer se one, od sorte do sorte, razlikuju po sastavu i samim tim hranljivim materijama koje pružaju organizmu.

 

Zašto treba jesti pečurke?


Obično se uzima da većina pečuraka obiluje vitaminom C i mnogim mineralima na čelu sa selenom, holinom, kalcijumom, fosforom, kalijumom, bakrom... U značajnoj meri sadrže vitamine iz B kompleksa, pre svega riboflavin (B2), folate (B9), tiamin (B1), pantotensku kiselinu (B5) i niacin (B3), a tu su i proteini i antioksidansi.

 

foto: YARUNIV Studio/Shutterstock


Zbog tako bogatog nutritivnog sastava, oni se smatraju odličnom prevencijom kancera, a naučna istraživanja pokazala su da najbolje deluje protiv razvoja raka pluća, prostate i dojke. Naučno je dokazano da, zahvaljujući mnoštvu biljnih vlakana, pečurke pomažu ljudima koji žive s dijabetesom, a spoj vlakana, kalijuma i vitamina C doprinose kardiovaskularnom zdravlju.


Uz to, poboljšavaju pamćenje, zdravlje mišića i ubrzavaju obnavljanje ćelija.

 

Svaka pečurka sadrži i jedinstvene vrste beta-glukana, odnosno na svoj način utiče na imunološku funkciju organizma, a neke od njih imaju beta-glukan u takvoj količini da stimuliše imunitet da stvara "ćelije-ubice", koje uništavaju tumore i otrove i usporavaju starenje.


Zbog svega toga, pečurke su se u mnogim delovima sveta vekovima koristile u narodnoj medicini, a da sve bude još bolje – od njih se zasitimo brzo i ostanemo siti dugo, pa su korisne i ako želite da se rešite viška kilograma.

 

foto: Ground Picture/Shutterstock

Nije, dakle, lako reći koja pečurka je najzdravija, ali se obično kaže da tu spadaju:

 

  • šitake pečurke
  • plemenite pečurke (braon šampinjoni, portobelo, kremini)
  • zečarke (maitake)
  • brestovače (lat. Pleurotus cornucopioides)
  • baršunaste panjevčice (enoki, lat. Flammulina filiformis)
  • ćuranov rep (lat. Trametes versicolor)
  • jež-pečurka (lavlja griva, lat. Hericium erinaceus)
  • hrastove sjajnice (reiši, lat. Ganoderma lingzhi)