pružaju olakšanje

I kao prevencija i za lečenje: 5 namirnica koje efikasno teraju GLAVOBOLJU

0

Bez obzira na to od kakve vrste glavobolje patite, hrana vam može pomoći da ublažite ovaj simptom, a pojedine namirnice deluju i kao preventiva kod osoba koje su sklone migrenskoj glavobolji

foto: Prostock-studio/Shutterstock
foto: Prostock-studio/Shutterstock

Dok nekome spisak simptoma koji uključuje osećaj lupanja u glavi, preosetljivost na svetlost, mirise, zvukove i intenzivnu mučninu zvuči kao scenario horor filma, za nekoga je to dobro poznata stvarnost koju sa sobom nose migrene.


Mnogi pribegavaju lekovima, mnogi koji su u prilici ostanu u krevetu dok migrena ne prođe, a stručnjaci kažu da bi se pre svega trebalo okrenuti mudrijem izboru namirnica.


Hrana je prvi lek — kaže dr Vin Braun iz Bolnice Wake Forest Baptist Health u Severnoj Karolini. — Kad pokušavate da se oslobodite migrene, šta jedete i kada jedete pravi veliku razliku.

 

  • Banane

 

banana
foto: Shutterstock

Ako osećate da počinje napad migrene ili hipoglikemija, umesto prerađene hrane poput slatkiša, bolja je ideja okrenuti se bananama, veruju stručnjaci. Njihova tajna je u tome što brzo pružaju obilje energije i sadrže dosta magnezijuma, koji deluje blagotvorno kod ljudi koje muči glavobolja.
Pored toga, čak 74 odsto banane čini voda, pa je ona sjajna i za hidrataciju organizma.

 

  • Semenke

 

semenke, seme
foto: Shutterstock

S obzirom na to da je manjak magnezijuma jedan od najčešćih nutritivnih izazivača tzv. klaster glavobolja, nadoknada ovog minerala je obavezna, a on se u ogromnoj meri može naći čia semenkama, semenu bundeve i lana.
Pored toga, bundevine semenke obiluju vlaknima, koje sprečavaju konstipaciju koja ponekad prati migrenu.

 

  • Biljni čajevi

 

Čaj
foto: Profimedia

Uz to što čaj hidrira, ako pažljivo birate biljku možete ublažiti simptome migrene. Recimo, nana je poznata po olakšanju pritiska u predelu sinusa, što je čest simptom sinusne glavobolje, a čaj od nane pomoći će i kada se inhalira i kada se pije. Jedno istraživanje čiji su rezultati 2019. godine objavljeni u naučnom listu "Međunarodni žurnal preventivne medicine" pokazalo je da je ukapavanje samo jedne kapi razblaženog ulja peperminta u nos dovoljno da se intenzitet migrenske glavobolje smanji za 42 odsto.


Uz to, postoje dokazi da je čaj od đumbira efikasan u tretiranju tenzione glavobolje.

 

  • Čokolada

 

Čokolada
foto: Shutterstock

Ukoliko vas glava boli jer smanjujete ili potpuno izbacujete kafu, jedite više čokolade.


Kompanija ConsumerLab sprovela je nezavisno istraživanje u kojem je utvrđeno da većina tamnih čokolada u oko 45 grama ima 40-50 mg kofeina, koliko i šolja zelenog čaja ili pola šolje kafe.


Uz to, crna čokolada je bogat izvor magnezijuma.

 

  • Pečurke

 

Pečurke, Šampinjoni
foto: Profimedia

U pojedinim slučajevima, do glavobolje dolazi kod slabije apsorpcije u crevima, pri čemu može da pomogne riboflavin, poznat još kao vitamin B2. Njega najviše ima u pečurkama, potom u koštunjavom voću, kinoi i jajima, a on deluje i kao prevencija glavobolja povezanih s migrenom.

 

 

makonda-tracker