ideje za ručak

Sočna, bogata, ukusnija od obične: POSNA MUSAKA koja će vas satima držati sitima (RECEPT)

0

Iako je varijanta s mlevenim mesom jedno od omiljenih jela u svetu, posna verzija musake s pečurkama i pirinčem priprema se sve češće jer predstavlja interesantan spoj poznatih ukusa i vrlo je zasitna

foto: svrid79/Shutterstock
foto: svrid79/Shutterstock

Musaka, tradicionalno arapsko jelo koje se dalje proširilo na grčku i srpsku kuhinju, ima mnogo različitih varijanti: od krompira, tikvica, patlidžana, paprika... Što se tiče samog nadeva, obično je u svakoj od verzija zastupljena neka crta mlevenog mesa, ali ako biste da zamenite meso posnom namirnicom, odličan izbor su pečurke pržene s pirinčem.


Sastojci:

 

  • 700 grama krompira
  • 200 grama pirinča
  • 300 grama šampinjona
  • 3 čena belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika mlevene crvene paprike
  • 1 veliki paradajz
  • sitno seckan peršun, so, biber po ukusu
  • ulje


Priprema


Oljuštite krompir i isecite ga na kriške, pa u jednoj dubljoj činiji pomešajte s pola kašike ulja i kašikom mlevene paprike.


Sitno iseckajte luk i stavite da se prži, pa dodajte seckane pečurke. Zatim sipajte i sitno sečen paradajz i beli luk, pa na kraju pirinač, začinite po ukusu i pržite dok pirinač ne omekne.


U podmazanoj posudi za pečenje ređajte krompir, pa mešavinu s pečurkama, pa krompir i tako dok ne potrošite sav materijal.


Na kraju pospite peršunom.


Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni, sve dok krompir ne bude pečen.


 

 

makonda-tracker