čitajte svoje telo

Znakovi koji ukazuju na manjak vitamina C: Pre nego što nastupi sezona virusa, OBAVEZNO obratite pažnju na ove simptome

Pored slabog imuniteta, koji je najočigledniji pokazatelj da morate da pojačate unos vitamina, ovi znakovi predstavljaju važan alarm za uzbunu

foto: Purino/Shutterstock

Vitamin C je esencijalna hranljiva materija koja mora da se konzumira redovno kako bi se sprečila njena deficijencija u organizmu. Iako je manjak vitamina C relativno retka pojava u razvijenim zemljama, s obzirom na dostpunost sveže hrane koja sadrži ovaj vitamin u obilju, on je ipak uvek moguć. Tako je utvrđeno da u Americi oko sedam posto odraslih pati od nedostatka vitamina C.


Najčešći faktori rizika su loša ishrana, alkoholizam, anoreksija, teže mentalne bolesti, pušenje i dijaliza. Simptomi ozbiljnog nedostatka vitamina C razvijaju sporo i postepeno, ali u ranim fazama postoje i suptilni znaci koji ukazuju da njega nema dovoljno u organizmu.

 

  • Gruba i kvrgava koža


Budući da je vitamin C izuzetno važan za proizvodnju kolagena, proteina koji se nalazi u tkivima kao što su koža, kosa, zglobovi, kosti i krvni sufovi, njegov manjak može da se odrazi na kožu.


Kada je nivo vitamina C nizak, razvija se stanje poznato kao keratoza pilaris, koje čini da koža liči na kokošiju, odnosno da se keratin nakuplja u porama na nadlaktici, butinama i zadnjici. Istraživanja su pokazala da se keratoza pilaris izazvana manjkom vitamina C javlja od tri do pet meseci nakon što je problem počeo da se razvija i da se rešava suplementacijom.


Važno je, međutim, znati da postoje i drugi izazivači ovog kožnog stanja.

 

foto: Shutterstock
  • Crveni folikuli dlake


Na površini kože nalaze se folikuli dlake koji sadrže mnogo sićušnih krvnih sudova, koji ovo području snabdevaju krvlju i hranljivim materijama. Ako telu nedostaje vitamin C, ovi krvni sudovi postaju krhki i lako se lome, zbog čega oko folikula mogu da se jave male svetlocrvene mrlje.


U pitanju je fenomen poznat kao perifolikularna hemoragija.

 

  • Nokti konkavnog oblika, sa crvenim tačkama ili linijama


Ovakvi nokti su obično tanki i vrlo lomljivi, a najčešće se povezuju s nedostatkom gvožđa i anemijom, ali mogu da ukažu i na manjak vitamina C.


Crvene mrlje ili vertikalne linije na nokatnoj ploči pojavljuju se zbog oslabljenih krvnih sudova koji lako pucaju zbog nedostatka vitamina C.

 

  • Suva i oštećena koža

 

Zdrava koža sadrži obilje vitamina C, naročito u epidermisu, jer je on štiti od oksidativnog oštećenja izazvanog UV zračenjem ili aerozagađenjem. Kao što smo već pomenuli, on podstiče i proizvodnju kolagena, što daje koži svežinu i elastičnost.


Ukoliko ga nema dovoljno, ona je umorna, suva i oštećena, ali imajte na umu da do toga dovode i neka druga stanja.

 

  • Lako stvaranje modrica

 

Modrice nastaju kad pucaju krvni sudovi ispod kože, što dovodi do izlivanja krvi u okolna područja. Ukoliko ste vrlo skloni tome, posebno u poslednje vreme, razlog može biti manjak vitamina C.

 

foto: Shutterstock
  • Sporo zarastanje rana

 

I ova posledica nedostatka vitamina C povezana je s kolagenom, a istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća da će ljudi sa hroničnim čirevima na nogama koji se ne zaceljuju imanju manjak vitamina C nego u slučaju onih kojima se ne pojavljuju čirevi. U teškim slučajevima nedostatka ovog vitamina, stare rane mogu ponovo da se otvore, što povećava rizik od infekcije.


Sporo zarastanje se, međutim, uglavnom javlja samo u vrlo ozbiljnim slučajevima manjka vitamina C.

 

 

Pošto zglobovi sadrže mnogo vezivnog tkiva bogatog kolagenom, nedovoljno vitamina C u organizmu povezano je i sa njihovim oticanjem i bolovima u njima.


Stručnjaci ističu da su istraživanja pokazala da su zabeleženi tako teški slučajevi da izazovu otežan hod, kao i krvarenje u zglobovima.

 

foto: Gargonia/Shutterstock
  • Slabe kosti

 

Nedostatak vitamina C utiče i na zdravlje kostiju, što je posebno važno kod dece u razvoju. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u formiranju kostiju, pa njegov manjak može da ubrza gubitak gustine kostiju.