ima aristokratsko poreklo

Ko je majka princa Filipa? Bivši muž joj je priredio neprijatnost, potiče od čuvenih kraljeva, a sinovi je obožavaju

0

Iako su posle razvoda roditelja nastavili život sa ocem u Engleskoj, mladi prinčevi iz dinastije Karađorđević jedva su čekali raspuste da odu kod majke u Španiju

Princ Filip Karađorđević i princeza Danica godinama žive u Srbiji
Princ Filip Karađorđević i princeza Danica godinama žive u Srbijifoto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Princ Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom već godinama živi u Srbiji, gde zajedno podižu sina Stefana. Malo je poznato da je princ, inače sin prestolonaslednika Aleksandra, rođen u Karađorđevićevom prvom braku, sa princezom Marijom de Glorijom od Orleana i Braganse.


Prošle godine, princ Filip ispričao je a ga je majka posetila u Srbiji, kada je doživela neprijatnost od strane bivšeg supruga.


Mami je bilo važno da zajedno sa Danicom, Stefanom i sa mnom ode na dvor i poseti mog oca, kako bismo svi proveli prijatno popodne. Međutim, on nas nije primio. To je za nju bilo potpuno neočekivano i stvorilo je veliku neprijatnost, pa i razočaranje. Nije uspela da spoji mog oca, prestolonaslednika Aleksandra, sa unukom, koga nije video skoro tri godine, a na njegovom rođenju je zaplakao – ispričao je princ prošlog leta za Hello.

 

 

  • Ko je princeza Marija de Glorija od Orleana i Braganse?


Princeza Marija ćerka je brazilskog princa Pedra Gastaa de Orleana i Braganse i princeze Marije de la Esperance od Burbona-Dve Sicilije. Ona je, inače, šesta generacija direktnih potomaka portugalskog kralja Žuana VI i peta generacija kralja Pedra IV, koji je bio i car Brazila.

 

Za srpskog prestolonaslednika Aleksandra udala se 1. jula 1972. godine u Sevilji, u mestu Viljamanrike de la Kondesa. Zanimljivo je da su Aleksandrov otac kralj Petar II Karađorđević i princeza Marija rođaci u četvrtom kolenu, jer oboje potiču od princa Ferdinanda od Saks-Koburga i Gote.

 


Par je zajedno dobio trojicu sinova: princa Petra, koji je rođen u Čikagu, i blizance prinčeve Filipa i Aleksandra, koji su na svet sitgli u Ferfaksu.
Ipak, brak princeze Marije i princa Aleksandra potrajao je samo 11 godina, do 1983. godine.


Kako je princ Filip svojevremeno ispričao za Kurir, neko vreme je nakon razvoda roditelja proveo u Španiji, a potom se preselio u Englesku.


Naša majka princeza Marija de Glorija od Orleana i Braganse nas je vodila u vrtić, jer smo kao vrlo mali, posle razvoda roditelja, nekoliko godina živeli u Sevilji. Odlučeno je potom da se preselimo u London, gde smo bili sa ocem i maćehom. Ali smo za raspuste išli u Španiju i jedva čekali da vidimo majku. Da, u Londonu su nas otac i maćeha vodili u školu, ali išli smo u internat, pa na fakultet i brzo postali nezavisni. Moja maćeha je druga žena mog oca i to je to. A mi smo vrlo vezani za majku. Selidba iz Španije u London nije nam bila laka i zato smo sva trojica vrlo bliski i uvek tu jedan za drugoga – prisetio se jednom prilikom princ.

 


On je tada otkrio i da ne komunicira sa svojom maćehom princezom Katarinom.


S maćehom ne govorim, svako živi svoj život. Imali smo neke interne konflikte, koji su i generacijsko pitanje, ali želim da to ostane privatna stvar. Porodice nigde nisu idealne. Tačno je da otac nikad nije bez maćehe u blizini i da je njeno prisustvo obavezno u svakoj situaciji. Ali otac je glava porodice – ranije je izjavio princ Filip.


Dve godine posle razvoda od srpskog prestolonaslednika, prineza se udala za don Ignacija de Medinu i Fernandez de Kordobu, koji je potomak dinastije Medinaseli i ima titule 19. vojvode od Segorbe i 20. grofa of Rivadavije.

S drugim suprugom princeza Marija dobila je dve ćerke: Mariju Sol de la Blanku i Anu Lunu, a interesantno je da druga imena njenih ćerki – Sol i Luna – znače "Sunce" i "Mesec".


Danas, prva supruga srpskog prestolonaslednika živi u Andaluziji.

 

 

makonda-tracker