praktično i zdravo

Kako na prirodan način ofarbati jaja U PLAVO? Travar otkrio koje biljke će dati prelepu boju, a zdrave su i jeftine

0

Uskoro nam stiže Uskrs i sada je pravo vreme da vidimo u koje boje ćemo farbati jaja

PRIRODNO FARBANJE JAJA U PLAVO
PRIRODNO FARBANJE JAJA U PLAVO foto: Shutterstock/Yulia Furman

Domaćice već uveliko spremaju sve što im je potrebno za pripremanje guzbe za jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a farbanje jaja za Veliki petak predstavlja veliku radost i sreću u svakoj porodici.

 

Travar Marko Stevanović otkriva za Glossy uz pomoć kojih namirnica se mogu ofarbati uskršnja jaja tako da budu ukusna, zdrava i da imaju lepu, prirodnu boju.

 

On navodi četiri biljke koje su odlučne ako želite da jaja farbate bez kupovnih farbi.

 

 

- Ako želite da dobijete lepa plava jaja možete da ih farbate u soku od crvenog grožđa, borovnicama, crvenom kupusu ili trnjinama - kaže Marko.

 

Farbanje jaja borovnicama, trnjinama, sokom od grožđa

 

Sastojci:

 

  • 2 čaše borovnica, trnjina, zgnječenih (ili soka od grožđa)
  • 2 čaše vode
  • 1 kašičica sirćeta

 

Priprema:

 

Izručite borovnice u malu posudu i sipajte preko dva čaše vode. Stavite na ringlu i ostavite da se kuva do ključanja. Pokrijte i smanjite temperaturu, nek odstoji još 10 minuta. Sklonite sa vatre, dodajte sirće i pustite da se ohladite smesa.

PLAVA JAJA SE MOGU DOBITI FARBANJEM U KUPUSU I BOROVNICAMA
PLAVA JAJA SE MOGU DOBITI FARBANJEM U KUPUSU I BOROVNICAMAfoto: Shuttestock / RomarioIen

Zatim stavite kuvana jaja u dobijenu smesu i ostavite da odstoje oko 30 minuta. Možete držati jaja i duže u smesi, sve dok ne dobijete željenu nijansu.

 

Farbanje jaja crvenim kupusom

 

Potrebno je:

 

  • 1 glavica crvenog kupusa
  • bela jaja, tvrdo kuvana
  • boda
  • beliki lonac
  • cediljka
  • činija
  • til ili čarape - po želji
  • Kuhinjski kanap - po želji
  • Gumice - po želji
  • Perje - po želji

 

Postupak:

 

Iseckajte kupus i stavite ga u veliki lonac. Dodajte toliko vode da pokrije kupus. Kuvajte 30 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi.

 

Procedite tečnost u činiju i potopite tvrdo kuvana jaja dok se ne postigne željena nijansa. Za tamnoplavu boju potopite preko noći.

 

Bonus video:

Kako je Ana Sević ukrašavala jaja za Uskrs?

 

makonda-tracker