super trikovi

Em jeftine, em zdrave, a sigurno ih imate u kuhinji: Travar otkrio kako da bez farbe dobijete najlepša CRVENA JAJA

0

Ako želite da jaja koja farbate za Uskrs budu zdrava i lepa koristite biljke iz prirode i bićete oduševljeni 

foto: rawf8, Shutterstock
foto: rawf8, Shutterstock

Bliži nam se jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, Uskrs. Domaćice već polako pripremaju sve što im je potrebno za Veliki petak i farbanje jaja. Ukoliko i vi volite da farbate jaja na prirodan način ovi saveti vam mogu biti od velike koristi.

 

Travar Marko Stevanović je za Glossy otkrio kojim namirnicama možete ofarbati crvena jaja tako da budu lepša nego bilo koja ofarbana hemijskim bojama koje možete nabavitu u marketima.

 

- Ako koristimo prirodne boje onda možemo biti sigurni da nikakva štetna hemikalija neće prodreti u unutrašnjost uskršnjih jaja. Lista namirnica je podugačka jer iz prirode možemo mnogo toga da upotrebimo za našu korist - kaže on.

Za farbanje crvenih jaja Marko novodi da se mogu koristiti mnoge biljke, ali izdavaja 5 s kojima će vam farbanje biti lako, jednostavno, a sigurno ih već imate u svojoj kuhinji.

 

- Za farbanje crvnenih jaja najbolje je koristiti cveklu, malinu, nar, trešnje, plod šipka - savetuje on.

 

Farbanje jaja cveklom

 

Sastojci:

 

  • 1 cvekla
  • 10 jaja

 

Priprema:

 

Skuvajte jaja 7 minuta, a cveklu izblendirajte sa malo vode kako bi dobili kašastu smesu. U šerpu sipajte cveklu, pa dodajte još malo vode i promešajte. Stavite jaja i kuvajte još tačno 3 minuta nakon ključanja.

 

Sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite sve dok se potpuno ne ohladi. Izvadite iz šerpe i obrišite. Ako želite intezivniju boju premažite ih uljem.

JAJA OFARBANA CVEKLOM IMAJU PRELEPU BOJU
JAJA OFARBANA CVEKLOM IMAJU PRELEPU BOJUfoto: Shutterstock / Esich Elena

Faranje jaja malinom, narom, trešnjama, šipkom

 

Jaja možete da ofarbate i malnama, svežim ili zamrznutim, kao i narom i trešnjama. Dovoljno je da obarena jaja dodate u činiju sa malinama i ostavite ih nekoliko sati. Povremeno ih okrenite. Jaja će biti roze ili jarko crvena, sve zavisi koliko su dogo stajala u voću. Za intenzivniju boju, bilo bi dobro da koristite bela jaja.


Potrebno je:

 

  • željena namirnica
  • 2-4 šolje vode (u zavisnosti od toga koliko jaja bojite i koliko namirnice koristite)
  • 1,5 kašika belog sirćeta
  • velika šerpa
  • plastične čaše

 

JAJA OFARBANA NA PRIRODAN NAČIN SU LEPA I ZDRAVA
JAJA OFARBANA NA PRIRODAN NAČIN SU LEPA I ZDRAVA foto: Nikki's Modern Mediterranean, Youtube Printscreen

Uputstvo korak po korak

 

Sipajte vodu u šerpu i zagrejte do ključanja, a u međuvremenu u nju ubacite namirnicu kojom bojite jaja.

 

Kad proključa, dodajte sirće i ostavite da se kuva poklopljeno oko pola sata.

Potom izvadite voće ili povrće koje koristite za bojenje rešetkastom kašikom.

 

Potopite zatim kuvana jaja i ostavite ih unutra dok ne dostignu željenu nijansu – od pet minuta do 24 sata. Za svetlije boje treba vam manje vremena, za jače i tamnije, naravno, više, a optimalno je da odstoji najmanje pola sata.

 

Potom izvadite i ređajte po kartonu za jaja da se osuše, a imajte da će pravu boju imati tek po sušenju.

 

Bonus video:

Kako Mirka Vasiljević farba uskršnja jaja?

 

 

makonda-tracker