efikasno

6 stvari koje mogu da podstaknu proizvodnju kolagena: Za zategnutu i mladoliku kožu bez bora ne morate da trošite mnogo

0

Nekad je ishrana sva pomoć koja vam treba da biste povećali nivo kolagena u orgnaizmu i kvalitet i fleksibilnost kože, a u nekim slučajevima je rešenje pravi izbor kozmetike

Kolagen  je veoma važan kada je u pitanju podmlađivanje kože, uklanjanje bora, poboljšanja elastičnosti i izgleda kože.
Kolagen je veoma važan kada je u pitanju podmlađivanje kože, uklanjanje bora, poboljšanja elastičnosti i izgleda kože.foto: Shutterstock/Geinz Angelina

Kolagen je najzastupljeniji tip proteina u telu i ključna komponenta kože, a ulazi i u sastav kostiju, mišića, tetiva, krvnih sudova, hrskavice... Nalazi se u brojnim tkivima i ima važnu ulogu u mnogim telesnim funkcijama.


Koliko je kolagen bitan pokazuje i to što se njegov veoma nizak nivo javlja kod ozbiljnih zdravstvenih stanja, od kojih su neka:

 

  • skorbut (koji potiče od manjka vitamina C i dovodi do slabosti, anemije i sporog zarastanja rana)
  • bolest krhkih kostiju (osteogenesis imperfecta)
  • Ehlers-Danlosov sindrom

 

Zašto je kolagen važan za kožu?


Kada je nivo kolagena visok, koža je mekana, glatka i čvrsta jer on pomaže ćelijama da se obnavljaju i popravljaju.


On "sarađuje" s drugim supstancama, kao što su hijaluronska kiselina i elastin, kako bi održao elastičnost, volumen i vlažnost kože, a uz to pomaže u stvaranju proteina kao što je keratin, koji formiraju kožu, kosu i nokte.

 

S godinama nivo kolagena i njegova proizvodnja u organizmu opada i javljaju se prvi znaci starenja
S godinama nivo kolagena i njegova proizvodnja u organizmu opada i javljaju se prvi znaci starenjafoto: fizkes/Shutterstock

Na kožu utiču i nivo i sam kvalitet kolagena. Kako starimo, u organizmu se stvara manje određenih vrsta kolagena, pa se smanjuje i njegov kvalitet.
To dalje dovodi do gubitka elastičnosti kože i drugih vezivnih tkiva, bora i opuštenosti kože, ukočenosti zglobova...


Naša tela prirodno proizvode kolagen, koristeći aminokiseline iz hrane bogate proteinima ili kolagenom, poput bujona od kostiju, mesa i ribe.

 

Međutim, starenje, oštećenje od sunca, pušenje i konzumiranje alkohola smanjuju proizvodnju kolagena, pa nije naodmet pomoći organizmu da se podstakne njegova produkcija.


Kako povećati nivo kolagena?

 

  • Hijaluronska kiselina


Hijaluronska kiselina je vrlo važno jedinjenje koje pomaže u podsticanju stvaranja kolagena. U studiji Univerziteta u Vašingtonu objavljenoj 2014. u medicinskom časopisu Wound Repair and Regeneration istraživači su lečili rane kod miševa vodom ili hijaluronskom kiselinom i pokazalo se da su se povrede koje su tretirane hijaluronskom kiselinom oporavljale bolje od onih kod kojih je korišćena vode.


Takođe, nivoi dve vrste kolagena su bili viši u koži oko tih rana.

 

Vitamin C može da se unosi iznutra, kroz ishranu i suplemente, a koristan je i serum vitamina C
Vitamin C može da se unosi iznutra, kroz ishranu i suplemente, a koristan je i serum vitamina Cfoto: SabOlga/Shutterstock
  • Vitamin C


Ovaj antioksidans se smatra neophodnim za proizvodnju kolagena – kada ga je premalo, to direktno dovodi do niskog nivoa kolagena i potencijalnog opasnog stanja po imenu skorbut. Neki od simptoma skorbuta su problemi s desnima, kožni simptomi, problemi sa zarastanjem rana itd.


Pošto ljudsko telo ne može da proizvodi vitamin C, mora da se unosi ishranom, a postoji mnogo namirnica koje su bogate vitaminom C u velikim količinama.

Suplementi kolagena


Imajte na umu da suplementaciju ne bi trebalo koristiti bez konsultacije s lekarom, koji ima uvid u vaš zdravstveni karton, stanje i medicinsku istoriju i najbolje će proceniti je li vam takav vid dodatka ishrani neophodan.
Previsok nivo kolagena može dovesti do zadebljanja kože i niza drugih problema, pa suplemente nikako ne uzimajte na svoju ruku.


Ginseng (ženšen)


Poznat kao "koren života" ili "koren dugovečnosti", ženšen ima širok spektar zdravstvenih koristi.

 

Kolagen se u organizmu neprekidno obnavlja – odumire i istovremeno se proizvodi iz ćelija koje ga hrane.
Kolagen se u organizmu neprekidno obnavlja – odumire i istovremeno se proizvodi iz ćelija koje ga hrane. foto: Galina Zhigalova/Shutterstock

Korejski stručnjaci objavili su 2012. godine studiju u listu Journal of Ginseng Research, u kom su zaključili da on može da pomogne u povećanju kolagena u krvotoku. Poznat je po antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, a istraživači primećuju da može da pomogne i u sprečavanju starenja ćelija kože.


Rezultati laboratorijskog istraživanja objavljeni 2020. u istom časopisu pokazali su da crveni ginseng može da smanji krutost fibroblasta, koji su deo strukture kolagena, a autori studije navode da može da pomogne i u poboljšanju elastičnosti kože.


Antioksidansi


Antioksidansi pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala, a različiti mogu da pomognu i u zaštiti i podmlađivanju kože, recimo, tako što podstiče proizvodnju kolagena.

 

Borovnice se često nazivaju 'kraljicama antioksidanasa', pa se preporučuju za zdravu i mladoliku kožu
Borovnice se često nazivaju "kraljicama antioksidanasa", pa se preporučuju za zdravu i mladoliku kožufoto: Subbotina Anna/Shutterstock

U medicinskom magazinu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2013. objavljeno je istraživanje srpskih naučnika iz Niša i Kragujevca, u kom se, kako prenosi Medical News Today, navodi da antioksidansi iz sledećih namirnica mogu biti od značaja za kožu:

 

  • borovnice
  • zeleni čaj ili epigalokatehin galat, aktivna komponenta zelenog čaja
  • mate
  • ekstrakt sladića
  • ekstrakt duda
  • ekstrakt nara
  • ekstrakt kafe
  • astragalus
  • cimet
  • eterična ulja bosiljka, origana i timijana

Retinol i drugi karotenoidi


Karotenoidi, poput retinola i beta karotena, predstavljaju antioksidanse i derivate vitamina A koji mogu da pomognu u poboljšanju zdravlja kože.


Dokazano je da mogu da pomognu u zaštiti kože od sunca tako što sprečavaju UV zračenje da razgrađuje kolagen, a izvori vitamina A u hrani su goveđa jetra, batat (slatki) krompir, bundeva, spanać, šargarepa...

 

Kolagen ulazi u sastav svih naših organa
Kolagen ulazi u sastav svih naših organafoto: iconogenic, Shutterstock

Prema Američkoj akademiji za dermatologiju, upotreba kreme ili losiona koji sadrži retinol može pomoći u poboljšanju teksture kože, ali ne zaboravite da on ne može da prodre dovoljno duboko da zategne opuštenu kožu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Jesu li kreme za sunčanje zaista kancerogene?

 

makonda-tracker