stvarno pomaže

Kako smršati uz pomoć plivanja? Ako pratite ovih 10 saveta, nema šanse da ne izgubite višak kilograma tokom leta

0

Plivanje može da bude efikasno koliko i trčanje i drugi vidovi kardio vežbanja – ili čak još više! Međutim, da bi rezultati bili najbolji mogući, važno je da imate u vidu ove korisne trikove.

Plivanje može da bude fizička aktivnost koja će vam iz korena promeniti život i pomoći da izvajate figuru.
Plivanje može da bude fizička aktivnost koja će vam iz korena promeniti život i pomoći da izvajate figuru.foto: Mariia Korneeva, Shutterstock

Kada je u pitanju proces mršavljenja, plivanje sigurno nije prvi metod koji vam pada na pamet, ali stručnjaci su saglasni da je odgovor na pitanje da li se plivanjem mršavi – o, da!


Štaviše, ponekad je uz ovaj oblik fizičke aktivnosti moguće dobiti bolje rezultate nego drugim sportovima.


Plivanje ne samo što je sjajan način da se rashladite tokom vrelog letnjeg dana već je jedan od najboljih načina da se oslobodimo viška kilograma, tvrdi Frenklin Antoan, lični trener i osnivač platforme iBodyFit.

Možete da izgubite istu težinu plivajući kao da ste trčali, ali bez rizika, što je odlično za ljude koji imaju – kaže on.

 

Kako smršati plivajući? 10 saveta za brzo i zdravo mršavljenje


Medicinska platforma Healthline izdvojila je nekoliko saveta za mršavljenje plivanjem.


1. Plivajte ujutro pre obroka


Jutarnje plivanje nije izvodljivo za svakoga, ali vredi pokušati ukoliko imate priliku da odete na bazen, jezero ili reku pre posla.

 

Plivanje na prazan stomak može da podstakne proces mršavljenja.
Plivanje na prazan stomak može da podstakne proces mršavljenja.foto: Shutterstock / Olesya Kuprina

Odlazak na plivanje izjutra će ostaviti telo u stanju gladovanja i spremno da iskoristi zalihe masti za energiju – kaže Nik Riko, trener i fitnes direktor u kompaniji Run Repeat. – Plivanje nije samo odličan oblik kardio vežbanja nego i trening za celo telo, tako da možete očekviati odlične rezultate.


2. Plivajte brže i napornije


Plivanje sagoreva mnogo kalorija i na samom početku, ali kako vam se plivačke veštine poboljšavaju – bićete još efikasniji, a rad srca vam se neće ubrzati, napominje Pol Džonson, osnivač sajta Complete Tri.


Rešenje je, kaže on, da plivate napornije i brže kako biste ubrzali rad srca.


3. Idite na časove plivanja


Ukoliko naučite pravilne veštine plivanja, možete da postignete još bolje retzultate.

 

Plivanje za mršavljenje je odličan kardio
Plivanje za mršavljenje je odličan kardiofoto: Microgen/Shutterstock

4. Menjajte način plivanja


Ukoliko stalno plivate istom brzinom i tehnikom, moguće je da ćete doći do "platoa", odnosno do stagniranja. Zato obavezno menjajte nešto u svojoj rutini kako biste podstakli mršavljenje.


5. Plivajte 4-5 dana nedeljno


Kako biste smršali, morate biti što aktivniji možete, što znači da idete i na trčanje, da hodate, plivate...

Učestalost plivanja je važna isto kao i za ostale kardio vežbe, pa je potrebno četiri do pet puta nedeljno plivati da bi se videli rezultati, kaže Džejmi Hiki, sertifikovani lični trener i nutricionista u kompaniji Truism Fitness.


6. Počnite polako


Najpre plivajte 15-20 minuta dnevno svaki drugi dan, pa vremenom to povećavajte na 30 minuta pet puta nedeljno – ali samo onoliko koliko vam vaše telo dozvoljava.


Ako počnete novu rutinu previsokim intenzitetom, možete da dobijete upalu mišića i odustanete.

 

Učestalost plivanja je važna isto kao i za ostale kardio vežbe
Učestalost plivanja je važna isto kao i za ostale kardio vežbefoto: Maridav/Shutterstock

7. Zamenite plivanje aerobikom u vodi


Ne morate svaki dan da plivate da biste primetili rezultate. Idite na časove vodenog aerobika u danima kada nema plivanja jer je u pitanju umerena vežba koja će održati telo aktivnim.


8. Koristite pomagala


Ukoliko niste najbolji plivač, slobodno nosite sa sobom bove, šlaufe, prsluke, bilo šta što vam može pomoći da se opustite i budete aktivni u vodi.


9. Primenite i tegove za plivanje


Nekoliko vežbi u vodi s plivačkim tegovima između plivanja mogu da budu značajan saveznik dok vajate telo o kakvom sanjate.

 

Najpre plivajte 15-20 minuta dnevno svaki drugi dan, pa vremenom to povećavajte na 30 minuta pet puta nedeljno – ali samo onoliko koliko vam vaše telo dozvoljava.
Najpre plivajte 15-20 minuta dnevno svaki drugi dan, pa vremenom to povećavajte na 30 minuta pet puta nedeljno – ali samo onoliko koliko vam vaše telo dozvoljava.foto: PhotoSunnyDays/Shutterstock

10. Prilagodite način ishrane


Koliko god bili aktivni, bez zdrave i uravnotežene ishrane nema mršavljenja, pa obavezno promenite i svoj jelovnik.


– I budite oprezni. Plivanje oduzima mnogo energije, pa će vam biti potrebno da je nadoknadite hranom. Takođe, hladna voda otvara apetit posle plivanja – napominje Kit Mekniven, osnivač kompanije Right Path Fitness.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kilogrami sigurno idu dole ako se pridržavate ovih pravila

 

makonda-tracker