možda niste znali...

5 jutarnjih navika koje će vam sigurno pomoći da SMRŠATE BRZO: U pitanju su sitnice koje svako može da primeni, a deluju

0

Ukoliko želite da podstaknete proces topljenja masti, počnite dan ovim sitnim izmenama u svojoj svakodnevici i vrlo brzo ćete primetiti da su vam omiljene pantalone nešto komotnije

Dodajte malo voća u ovsene pahuljice i dobićete zdrav i ukusan obrok
Dodajte malo voća u ovsene pahuljice i dobićete zdrav i ukusan obrokfoto: David Prado Perucha, Shutterstock

Da biste podstakli mršavljenje, veoma je važno da započnete dan na pravi način, a u tome je ključno steći zdrave navike.


Proces gubljenja viška kilograma može da bude i težak i izazovan – da nije tako, ne bi toliko ljudi živelo s ovim problemom, a veliku razliku napraviće ako pratite pravi pravac i znate kako sve ubrzati na najmudriji način.


Nutricionistkinja i registrovana dijetetičarka dr Lisa Jang, autorka knjige "Konačno siti, konačno vitki", podelila je savete koji mogu da budu dragoceni u tome.

U pitanju su jutarnje navike koje pomažu da se smrša brže, a sve što je potrebno jeste da ih dodate svojoj uobičajenoj rutini i vrlo brzo ćete videti rezultate.


1. Popijte čašu vode.

 

Povišen unos tečnosti može da vam koristi iz bezbroj razloga, a brže mršavljenje je samo jedan od njih
Povišen unos tečnosti može da vam koristi iz bezbroj razloga, a brže mršavljenje je samo jedan od njihfoto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

Često čujemo da je dobra ideja popiti čašu vode na prazan stomak svakog dana, a brojna istraživanja pokazala su da je to korisno ne samo za mršavljenje već, uopšte, za probavu i hidriranost organizma, piše Eat This, Not That.


Kada je reč konkretno o eliminaciji suvišnih kilograma, povećan unos tečnosti može biti od pomoći. Jedna od studija koje govore u prilog tome je i ona objavljena u magazinu Journal of Clinical and Diagnostic Research, u okviru koje su učesnici pili oko dve šolje vode 30 minuta pre doručka, ručka i večere i postigli dve stvarI: izgubili su na težini i snizili indeks telesne mase (BMI) .


Dr Jang kaže da je ispijanje čaše vode prva stvar ujutru pametan potez.

Кada se probudite ujutru, možda ste dehidrirani, pa je hidratacija čašom vode odlična ideja. Takođe možete misliti da ste gladni, ali ste zapravo samo žedni – objašnjava ona.

 

A ako vam je obična voda ne zvuči primamljivo, razmislite o dodavanju limunovog soka ili nekoliko listića nane u čašu.


2. Dodajte proteine doručku.


Započinjanje dana hranom bogatom proteinima kao što su jaja, jogurt ili puter od orašastih plodova učiniće da duže budete siti. Osim toga, to će pomoći u "stabilizaciji šećera u krvi", prema dr Jang. Ovo je, tvrdi, vrhunski recept za gubitak težine.

 

Jaja su dobar izvor proteina i brojnih hranljivih materija
Jaja su dobar izvor proteina i brojnih hranljivih materijafoto: Marian Weyo/Shutterstock

Istraživanja potvrđuju koliko proteini mogu biti važni za mršavljenje. Mnoga klinička ispitivanja su otkrila da povećanje unosa proteina – odnosno konzumiranje više od preporučene dnevne doze – može pomoći da smršate i smanjite masnu masu.


3. Uključite i voće.


Voće je odlično rešenje za dodavanje vašoj jutarnjoj rutini, s obzirom na to da je prepuno antioksidanasa i vlakana. Dodaćete "obim i volumen svom obroku bez nepotrebnih kalorija", objašnjava dr Jang.


Studija objavljena u listu Annals of Internal Medicine pokazuje da povećanje količine vlakana koju unosite svaki dan do 30 grama može smanjiti vaš krvni pritisak i pomoći vam da izgubite težinu.

 

Doručak je uvek lepši uz malo voća, koje može pomoći da se ubrza proces mršavljenja
Doručak je uvek lepši uz malo voća, koje može pomoći da se ubrza proces mršavljenjafoto: nblx/Shutterstock

Volim da ubacim bobice u jogurt ili da naseckam jabuku u ovsene pahuljice – kaže dr Jang. – A zdravo mršavljenje se fokusira na ono šta dodati, a ne oduzeti.


4. Dodajte i malo punog zrna.


Ako mislite da su svi ugljeni hidrati loši, razmislite ponovo!


Integralne žitarice poput ovsene kaše ili hleba od punog zrna sadrže vlakna i hranljive materije i pomažu da budete zadovoljni. Nema potrebe da se plašite ugljenih hidrata – naglašava Jang.

 

Ne bežite od žitarica, ali radije birajte one od celog zrna ako želite da smršate
Ne bežite od žitarica, ali radije birajte one od celog zrna ako želite da smršatefoto: Shutterstock / beats1

5. Izađite u šetnju.


Fizičku aktivnost u ranim jutarnjim satima, pre posla, uglavnom viđamo u holivudskim filmovima i pitamo se da li to zaista neko primenjuje, a baš ovo može da napravi ogromnu razliku.

 

Nije potrebno da trčite ili provedete sat vremena u teretani – samo izađite u šetnju ili se potrudite da deo puta do posla pređete peške.


Gubitak težine hodanjem je odličan dodatak planu zdrave hrane – kaže dr Jang. – Hodanje sagoreva kalorije, pomaže da kosti budu jake i odlično je za vaše raspoloženje.

 

I šetnja može biti korisna fizička aktivnost
I šetnja može biti korisna fizička aktivnostfoto: Shutterstock / Brocreative

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO
Dijeta po krvnim grupama među najopasnijima?

 

makonda-tracker