uvek deluju

Uradite ovo i NE POSTOJI NAČIN DA NE SMRŠATE: 6 proverenih trikova koji vam mogu promeniti život iz korena

0

Brojna naučna istraživanja sprovedena su kako bi se pronašli najzdraviji i najpouzdaniji načini da se rešimo viška kilograma, a ovi jednostavno uvek daju dobar rezultat.

Da biste smršali zdravo i bezbedno, ishrana treba da bude raznovrsna i uravnotežena
Da biste smršali zdravo i bezbedno, ishrana treba da bude raznovrsna i uravnoteženafoto: Marina Litvinova/Shutterstock

U današnjem svetu, gde je gojaznost postala globalni problem, sve se češće traži efikasan i brz način za mršavljenje.

 

Međutim, važno je pristupiti mršavljenju na zdrav i održiv način.

 

Uvek se konsultujte sa stručnjakom – nutricionistom, dijetetičarom, svojim izabranim lekarom – pre nego što započnete bilo koji program mršavljenja kako biste osigurali da je prilagođen vašim individualnim potrebama i ciljevima.

Naučnim istraživanjima je utvrđeno nekoliko ključnih metoda koje mogu pomoći u brzom gubitku kilograma, a da pritom ne ugroze zdravlje.

 

1. Kalorijski deficit

 

Osnovno što treba da uradimo da bismo se rešili viška kilograma je stvaranje kalorijskog deficita, što znači – unositi manje kalorija nego što telo sagoreva.

 

Pažljivo planirajte svoj jelovnik. Kalorijama ne treba da budemo opterećeni, ali svakako nećemo smršati ako ih unesemo previše u toku dana.
Pažljivo planirajte svoj jelovnik. Kalorijama ne treba da budemo opterećeni, ali svakako nećemo smršati ako ih unesemo previše u toku dana.foto: Svitlana Sokolova/Shutterstock

Studije pokazuju da je smanjenje unosa kalorija efikasan način za gubitak težine, ali je izrazito važno da ovaj deficit bude umeren kako bi se izbegli zdravstveni problemi i osigurao unos svih neophodnih hranljivih materija.

 

Samo tako se može reći da je mršavljenje bezbedno po zdravlje!

 

2. Visokoproteinska ishrana

 

Ishrana bogata proteinima može pomoći u gubitku težine na nekoliko načina. Proteini povećavaju osećaj sitosti, što može smanjiti ukupni unos kalorija. Takođe, telo troši više energije za varenje proteina u poređenju sa mastima i ugljenim hidratima.

 

Pasulj je prava riznica proteina
Pasulj je prava riznica proteinafoto: Shutterstock / P Kyriakos

Studije su pokazale da dijete sa visokim udelom proteina mogu da ubrzaju metabolizam i smanje apetit, što je jedano od glavnih faktora u procesu gubitka kilograma, zar ne?

3. Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT)

 

HIIT trening ije ntervalni trening visokog intenziteta, koji se sastoji od kratkih i jakih intervala vežbi praćenih adekvatnim odmorom između aktivnosti. Ovaj tip vežbanja se pokazao kao veoma efikasan za sagorevanje kalorija i povećanje metabolizma.

 

Pogledajte kako izgleda jedan HIIT trening za celo telo koji traje 30 minuta.

 

Studije su pokazale da HIIT može da sagori više masti u kraćem vremenskom periodu u poređenju sa tradicionalnim kardio treninzima.

 

4. Unos dovoljno vode

 

Povećan unos vode može pomoći u mršavljenju, jer ona doprinosi osećaju sitosti i može da ubrza metabolizam. Ali, naravno, ne treba svako da pije istu količinu vode, već to zavisi od ličnih potreba i karakteristika, zdravstvenog stanja, godina, stepena aktivnosti itd.

Jedno istraživanje objavljeno 2009. u magazinu Journal of the American Dietetic Association pokazalo je da su odrasli s viškom kilograma (ili gojazni) koji su pili pola litra vode 30 minuta pre obroka jeli 13 posto manje od onih koji nisu pili tečnost pre jela.

 

Adekvatan unos vode veoma je važan cele godine, a po letnjim žegama naročito
Adekvatan unos vode veoma je važan cele godine, a po letnjim žegama naročitofoto: New Africa/Shutterstock

Slične rezultate dala je i studija Univerziteta u Lafborou iz 2016, u kojoj su učestvovali isključivo muškarci umerene težine.

 

5. Kvalitetan san

 

Nedostatak sna može negativno uticati na hormone koji regulišu glad, kao što su grelin i leptin. Studije su pokazale da osobe koje spavaju manje od sedam sati noću imaju veći rizik od gojaznosti jer nakon lošeg sna sutradan pojedu više kalorija.

 

Zbog toga je regulacija sna neophodna ukoliko pokušavate da se rešite viška kilograma.

 

Ako loše spavate, sutradan ćete verovatno pojesti više nego da ste se odmorili
Ako loše spavate, sutradan ćete verovatno pojesti više nego da ste se odmorilifoto: fizkes/Shutterstock

6. Smanjenje unosa šećera i rafinisanih ugljenih hidrata

 

Beli šećer spada u najveće opasnosti današnje ishrane, jedna je od tzv. belih smrti, a nije ga uvek lako izbeći. Međutim, šećer i rafinisani ugljeni hidrati su povezani s gojenjem i razvojem različitih zdravstvenih problema, pa ako želite da smršate jasno je da vam je prvi zadatak da ga svedete na minimum.

 

Uglavnom je tema istraživanja bio uticaj gaziranih i drugih pića koja sadrže šećer, a većina je, uključujući studiju objavljenu 2016. u magazinu Circulation, otkrila povezanost šećera sa visceralnim mastima i stanjima kao što su dijabetes i srčana oboljenja.

 

Smanjenje unosa ovih namirnica može pomoći u smanjenju kalorijskog unosa i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam 

 

makonda-tracker