efikasna, a nije teška

Mršavi se brzo, a nije stroga: Dijeta koju preporučuju i lekari prati se jednostavno i zabranjuje gladovanje

0

Nakon što nije bio zadovoljan rezultatima Atkinsove dijete, jedan kardiolog osmislio je plan ishrane koji je već dve decenije veoma popularan u svetu, a stručnjaci kažu da zaista deluje.

South Beach dijeta se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamo
South Beach dijeta se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamofoto: baranq/Shutterstock

Mršavljenje nije lak proces ni započeti ni održati sve dok ne budemo zadovoljni težinom, zdravstvenim stanjem i izgledom, a s obzirom na to koliko je saveta, preporuka i dijeta "u ponudi", sve deluje još komplikovanije.


Posebno su problematične tzv. pomodne dijete, koje nude brze rezultate i obično su rigorozne, previše restriktivne i, samim tim, opasne po zdravlje.


Međutim, medicinska platforma Healthline objavila je nedavno listu ovakvih režima ishrane koje zapravo deluju, a nisu prestrogi a na njoj se našla tzv. South Beach dijeta.

Šta je South Beach dijeta?


Autor ovog režima ishrane je floridski kardiolog dr Artur Agatston, a ona se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamo. Osmišljena je tokom devedesetih, nakon što je dr Agatston u svom istraživanju srčanih bolesti razvio Agatstonov skor, koji meri koliinu kalcijuma u koronarnim arterijama.

 

Način ishrane dr Artura Agatstona podeljen je u tri različite faze, od kojih su prve dve posvećene mršavljenju, a poslednja održanju telesne težine.
Način ishrane dr Artura Agatstona podeljen je u tri različite faze, od kojih su prve dve posvećene mršavljenju, a poslednja održanju telesne težine.foto: RossHelen/Shutterstock

Kako je objasnio, on je primetio da pacijenti na Atkinsovoj dijeti gube na težini i salo na stomaku, dok oni koji konzumiraju malo masti i visok sadržaj ugljenih hidrata nemaju toliko uspeha. Međutim, nije mu se dopadalo koliko je zasićenih masti dozvoljeno na Atkinsovoj, naročito za one koji imaju bolesti srca. Uz to, nije verovao u ograničavanje hrane bogate vlaknima, poput voća i žitarica od celog zrna.


Zato je razvio South Beach dijetu, način ishrane koji obiluje ugljenim hidratima niskog glikemijskog indeksa, nemasnim proteinima i nezasićenim mastima.


Ovaj režim je najpre probao sam i uspeo da smrša i reši se masnih naslaga u predelu stomaka, pa je počeo da propisuje svoju dijetu pacijentima i oni su prijavili slične rezultate. Potom je objavio knjigu "The South Beach Diet" 2003. godine, a ona je postigla ogroman uspeh, da bi je potom dopunio i objavio novo izdanje "The South Beach Diet Supercharged" 2009.

 

Treća faza South Beach dijete dopušta da se povremeno počastite nečim što nije preporučeno dijetom
Treća faza South Beach dijete dopušta da se povremeno počastite nečim što nije preporučeno dijetom foto: wavebreakmedia/Shutterstock

Pravila South Beach dijete


Način ishrane dr Artura Agatstona podeljen je u tri različite faze, od kojih su prve dve posvećene mršavljenju, a poslednja održanju telesne težine.


1. faza South Beach dijete


Prva faza traje 14 dana, a smatra se najstrožom je ograničava voće, žitarice i drugu hranu s visokim sadržajem ugljenih hidrata. Cilj je da snizi nivo šećera i insulina u krvi, da bi se smanjili napadi gladi, a Healthline piše da većina ljudi može da očekuje da će tokom ove faze da izgubi 3,5-6 kilograma.

U njoj se jedu tri obroka dnevno, sačinjena od nemasnih proteina, povrća bez skroba i malih količina zdravih masti i mahunarki. Konzumiraju se i dve obavezne užine, po mogućnosti kombinacija nemasnih proteina i povrća.

 

Nemasni proteini su dozvoljeni na South Beach dijeti.
Nemasni proteini su dozvoljeni na South Beach dijeti.foto: Gregory Gerber/Shutterstock

2. faza South Beach dijete


Ova faza počinje 15. dana i treba je održavati onoliko nedelja koliko je potrebno da postignete željenu težinu.


Možete očekivati da izgubite 0,5-1 kg nedeljno.


Dozvoljena je sva hrana iz prve faze, kao i ograničene porcije voća i "dobrih ugljenih hidrata", kao što su integralne žitarice i određene vrste alkohola.


3. faza South Beach dijete


Nakon što postignete svoj cilj, prelazite na treću fazu.


U njoj bi trebalo da se držite preporuka za drugu fazu, ali je dopušteno da se povremeno počastite nečim što nije preporučeno dijetom i nema namirnica koje su potpuno zabranjene.

 

South Beach dijeta posle prve faze dozvoljava voće.
South Beach dijeta posle prve faze dozvoljava voće.foto: nblx/Shutterstock

Međutim, ukoliko preterate i počnete da se gojite, dr Agatston savetuje da se vratite na prvu fazu jednu do dve nedelje pre nego što nastavite s trećom fazom.


U svojoj knjizi "The South Beach Diet Supercharged" preporučuje i redovnu fizičku aktivnost.

Da li je South Beach dijeta bezbedna?


Medicinska platforma Healthline ocenila je ovaj režim ishrane ocenom 3,42 od 5, što je prilično visoka ocena za jednu pomodnu dijetu.


Kako se navodi, ovo je zdrav način ishrane koji sadrži znatno manje ugljenih hidrata nego konvencionalne dijete s niskim udelom masti, a podstiče ljude da jedu uglavnom neprerađenu hranu, velike količine povrća i zdrave izvore ugljenih hidrata s visokim sadržajem vlakana.

 

South Beach dijeta se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamo
South Beach dijeta se zasniva na umerenosti i stavu da nikakvo preterivanje nije dobro, pa tako ni u pokušajima da smršamofoto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Međutim, ova ishrana dozvoljava prerađena biljna ulja, koja mogu da budu zdravstveni rizik, što se može između tako što će se koristiti ekstradevičansko maslinovo ulje ili ulje avokada.


Zato se South Beach dijeta smatra održivim načinom ishrane, a mnogi su prijavili da su smršali prateći njena pravila.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kilogrami sigurno idu dole ako ih se pridržavate ovih pravila

 

makonda-tracker