prevencija

Kako sprečiti URASTANJE DLAKA? Ovo je problem koji se iznova vraća, a nekoliko jednostavnih saveta vam može pomoći

0

Prevencija uraslih dlaka jedno je od najčešćih pitanja u prolećnim i letnjim mesecima, kada se koža češće brije i depilira, a ovaj naizgled sitan problem može da dovede do velikih problema

Urasle dlake češće se javljaju u intimnoj zoni
Urasle dlake češće se javljaju u intimnoj zonifoto: Farknot Architect/Shutterstock

Urasle dlake obično se smatraju bezazlenim problemom, ali one mogu da naprave veliki problem i otežaju svakodnevicu i kvalitet života, posebno ako se nađu na nezgodnom mestu i izazovu niz neprijatnih simptoma.


Nakon što dlaka uraste – odnosno nastavi da raste unutar kože umesto da izbije iz folikula na površinu – može da izazove sitnu oteklinu koja izaziva bolove.


U najvećem broju slučajeva se stanje poboljšava bez nekog posebno lečenja, naročito ako je blizu površine kože, tako što sami pincetom iščupate dlaku, ali u nekim situacijama može biti potrebna čak i hirurška intervencija.

Simptomi urasle dlake uglavnom su, uz izbočinu na mestu urastanja koja je tamnija od okolne kože, bol, svrab, osećaj peckanja... Najveći faktor rizika je kovrdžavost dlake, zbog čega se često urasla dlaka javlja u intimnoj zoni.

 

Što je dlaka kovrdžavija, to je sklonija urastanju
Što je dlaka kovrdžavija, to je sklonija urastanjufoto: leonardoph / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako sprečiti urastanje dlaka?


Kako savetuje američka klinika Mejo, da biste sprečili urastanje dlaka, izbegavajte brijanje, pincete i depilaciju voskom (mada ni to nije garancija da ćete moći da izbegnete ovaj problem). Naime, kada se dlaka skraćuje ili uklanja, njen vrh je veoma oštar, pa se lako uvija natrag u folikul i dovodi do urastanja.


Nakupljanje mrtvih ćelija kože na njenoj površini može da blokira folikul dlake i oteža njen pravilan rast, pa je od koristi eksfolijacija, odnosno povremeni piling kože.


Takođe, izbegavajte da nosite preusku odeću, koja može da izazove trenje, koje "tera" dlake da se savijaju i uvijaju, pa je rizik od urastanja veći.

 

Koža koja se depilira i brije takođe je sklona urastanju dlaka
Koža koja se depilira i brije takođe je sklona urastanju dlakafoto: kitsune05/Shutterstock

Primećeno je, inače, da su ljudi koji imaju suvu kožu skloniji urastanju dlačica jer se suvoćom formira barijera koja sprečava normalan rast dlaka, pa je poželjno da se koristite proizvode za hidrataciju.


Šta ako moram da se brijem u toj regiji?

 

  • Ukoliko se brijete i depilirate, pre toga operite kožu toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje lica, a namažite kremu ili gel za brijanje nekoliko minuta ranije da bi vlasi omekšale.
  • Ako koristite brijač, izaberite oštar s jednom oštricom, što može da pomogne da izbegnete preterano brijanje, a obavezno povlačite brijač preko kože u smeru rasta dlake, ne u suprotnom, i isperite sečivo posle svakog poteza.
  • Obavezno koristite neko umirujuće sredstvo kada završite ili losion s glikolnom kiselinom kako biste pomogli u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker