koža će izgledati besprekorno

Najbolja ZAMENA ZA PUDER u toplim mesecima: BB, CC i tonirane kreme pružaju sličan efekat, a evo koja je baš za vas

0

Možete biti sigurni da ste prekrili nesavršenosti i ako ne nosite puder – ove kreme su veoma efikasne u tome, a važno je znati koje su prednosti i mane svih vrsta krema za nijansiranje lica

Kakva je pokrivenost BB krema, CC krema i toniranih krema u odnosu na puder?
Kakva je pokrivenost BB krema, CC krema i toniranih krema u odnosu na puder?foto: Artem Varnitsin / Alamy / Alamy / Profimedia

Većina žena zna da je dobra osnova ključna za postizanje idealne završnice kada je reč o šminkanju i savršenom izgledu kože. Prva asocijacija na besprekoran ten je, bez sumnje, puder, omiljeni proizvod svačijeg nesesera, ali on je pomalo prevaziđen proteklih godina kada je prilika takva da ne moramo da nosimo svu težinu sveta šminke na licu.


Sve češće zamenjuju ga kreme koje pružaju slične – u nekim slučajevima – bolje efekte.


Dostupne opcije su BB kreme, CC kreme i tonirane hidratantne kreme, a mi vam otkrivamo razlike između njih i koje su prednosti i mane.

Poznata šminkerka Britani Spiksma je uporedila ove proizvode kako bismo lakše pronašli ono što nam najviše odgovara.


Šta je BB krema?


BB krema je kraći naziv za "beauty balm" i "blemish balm", odnosno balzam za lice koji prekriva sve nesavršenosti na koži, poput akni, promene u pigmentaciji lica itd.

 

Različite nijanse pudera
Različite nijanse puderafoto: Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

U pitanju je krema koja ujednačava ton kože i "ispravlja" fleke istovremeno, što je svakako dodatna prednost, a laganije pokriva kožu nego standardni puder, iako je gušći od tonirane hidratantne kreme.


Prenosti i mane BB kreme

 

  • Uravanotežena pokrivenost. BB kreme su na sredini skale u pogledu pokrivenosti, između tonirane kreme i pudera, što čini da spaja najbolje od oba ova proizvoda: dobro pokriva i ujednačava kožu, bez "teške" teksture.
  • Štiti kožu. Često sadrže SPF, a ključni sastojci su im antioksidansi, koji pomažu koži u zaštiti od slobodnih radikala i štetnog zagađenja.
  • Dostupne su u manje nijansi. Iako neke kozmetičke kuće nude mnogo nijansi BB kreme, većina ima vrlo oskudnu ponudu, pa nije lako pronaći svoju savršenu boju.


Šta je CC krema?


CC krema je kraći naziv za "color corrective" i "color control", što znači da pomaže u prikrivanju neujednačenog tona i hiperpigmentacije, s dodatim sastojcima koji umiruju crvenilo i podstiču blistavost.

 

Šta je najbolja zamena za puder –  BB krema, CC krema ili tonirana krema?
Šta je najbolja zamena za puder – BB krema, CC krema ili tonirana krema?foto: Nazarii Karkhut / Alamy / Alamy / Profimedia

CC kreme imaju lakšu teksturu od BB krema, ali i dalje omogućavaju pokrivenost kakvu dobijamo s puderom.


Prenosti i mane CC kreme

  • Lagana tekstura. Ako tražite formulu, pogodnu za kožu sa solidnom pokrivenošću, ali smatrate da su BB kreme preteške, CC krema vam može pomoći da pronađete laganiji rezultat kome težite.
  • Efikasan je u korekciji boje. "Ako vam se sviđa BB krema, ali imate problema s kožom poput diskoloracije i crvenila, probajte CC kremu", kaže Spiksma za Byrdie.
  • Ograničen raspon nijansi. Kao i u slučaju BB krema, verovatno ćete pronaći svega nekoliko nijansi.

Šta je tonirana hidratantna krema?


Koža vam određenim danima izgleda posebno lepo? Tonirana krema je tada odličan izbor! Ona pruža prirodnu, hidriranu završnicu, s blagom nijansom koja je poput vaše kože, ali čini da izgleda još lepše.


Ovaj proizvod je laganiji od pudera, često sadrži SPF, a obično se fokusira na hidrataciju, za razliku od korekcije fleka kod BB krema i kontrole boje kod CC krema.

 

Nekad je puder nezamenljiv, ali u mnogim situacijama može da se koristi krema
Nekad je puder nezamenljiv, ali u mnogim situacijama može da se koristi krema foto: Josep Suria/Shutterstock

Tonirana hidratantna krema će vam pružiti minimalnu pokrivenost – kaže Spiksa. – Preporučujem da koristite toniranu kremu pored redovne, svakodnevne hidratantne kreme ili da pronađete formulu koja vašoj koži sama daje dovoljno vlažnosti.


Šta je najbolje – BB krema, CC krema ili tonirana krema?


Koji proizvod treba da odaberete umesto pudera zavisi od vas, vašeg tipa kože i ciljeva. Ako dajete prioritet pokrivenosti ili žele više nijansi, najbolje je da odaberete standardni puder.


BB kreme su odličan izbor ako želite lagano prekrivanje s dodatnim prednostima za kožu, CC kreme za laganiju teksturu koja ujednačava hiperpigmentaciju ili služi kao prajmer da bi puder lepše stajao, a otnirana krema je "hibrid" za negu kože i šminkanje koji stvara uglađenu, negovaniju verziju vaše prirodne kože lica.

 

Šta je najbolja zamena za puder –  BB krema, CC krema ili tonirana krema?
Šta je najbolja zamena za puder – BB krema, CC krema ili tonirana krema?foto: Prostock-studio/Shutterstock

Možete menjati ove proizvode u skladu s prilikom, ali je u svakom slučaju važno da identifikujete šta je vaš "problem" i šta želite da postignete dok se doterujete.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vida Todorović: Senidah je uvek dobro našminkana!

 

makonda-tracker