važno je da znate

Mogu da naprave VELIKI PROBLEM: Urasle dlake u intimnoj regiji — zašto nastaju, kako ih se rešiti i kako sprečiti?

0

Urasle dlake u intimnoj regiji mogu da budu vrlo iritantne — i bukvalno i figurativno. Ukoliko ste primetili manje izbočine u ovom osetljivom delu tela, verovatno ste se zapitali šta činite pogrešno. Zašto ste im skloni? Kako sprečiti njihovu pojavu? Kako reagovati kada se ipak dogode?

foto: puhhha/Shutterstock
foto: puhhha/Shutterstock

Urasla dlaka, koja se još naziva epidermoidnom ili pilonidalnom cistom, javlja se kao posledica promene pravca rasta dlake. Naime, pre nego što ona napusti folikul, dlaka usled opstrukcije menja pravac u kom niče, usled čega se uvija i nastavlja da raste ispod površine kože.


U pitanju je vrlo čest kozmetološki, a u određenim situacijama on može toliko da se iskomplikuje da zahteva hiruršku intervenciju. Sklonije su mu, logično, osobe koje su maljavije. Pojavi uraslih dlaka mogu da doprinesu i načini uklanjanja malja koji izazivaju iritacije, poput brijanja ili depilacije voskom, zatim često trenje u ovom delu tela, kao i izrazito suva koža čije mrtve ćelije smetaju folikulima.

 

  • Kako prepoznati uraslu dlaku?


U prvim fazama može da se oseti nelagoda na mestu urastanja, kao i razvoj ciste ili ranice na površini kože. Vremenom se javljaju i bol i otok, a ukoliko je u pitanju drastičan primer urastanja dlake moguće su veće komplikacije, pa čak i temperatura, groznica i neprijatan miris od gnoja.

 

Urasle dlake
foto: I like to take pictures/Shutterstock
  • Zašto se često javljaju u intimnoj regiji?

 

Kako ističe američka ginekološkinja dr Tamika Kros, dlake u blizini vagine sklone su ovoj pojavi zbog same svoje prirode.


Pošto su stidne dlake kruće i kovrdžavije od onih na ostatku tela, one su sklonije urastanju — kaže ona.

 

  • Kako reagovati?

 

U najvećem broju slučajeva, ciste koje nastaju nakon što dlaka počne da raste ispod površine kože prolaze spontano. Ipak, ako nastane infekcija ili neka vrsta upalne reakcije, važno je posetiti lekara kako biste dobili adekvatan tretman, lekovima ili/i hirurški.

 

  • Kako sprečati urastanje dlaka?

 

Kako objašnjava dr Kros, postoji više načina da delujemo preventivno na ovu pojavu. Prva stvar koju treba da imate na umu jeste da brijač treba što ređe koristiti u intimnoj regiji, baš kao i vosak za depilaciju.

 

Vagina, Međunožje, Zdravlje žene, Ženske noge, Butine, Prekrštene noge
foto: Farknot Architect/Shutterstock

Želite da olakšate novim dlakama da izbiju na površinu, što znači da treba ukloniti višak sebuma i mrtve ćelije kože — savetuje ona.


Ipak, važan je i sam način eksfolijacije — upotreba pilinga za kožu ili neke mrežice može da bude preagresivna za ovu osetljivu regiju, zbog čega dr Kros preporučuje neka laganija sredstva na bazi alfahidroksilne (AHA) i betahidroksilne (BHA) kiseline. Ukoliko pak koristite brijače, potrudite se da to činite pravilno: najpre dobro nasapunjajte kožu nekim blagim proizvodom koji stvara mnogo pene i obavezno vucite brijač niz dlaku.

 

Postoje i mnogi prirodni trikovi protiv uraslih dlaka, a popularan je recept sa sodom bikarbonom: pomešajte jednu kašiku sode s vrlo malo vode, pa time dobro natopite vatu. Potom, stavite na nekoliko minuta na zahvaćeno mesto i to činite dvaput dnevno sve dok dlaka ne probije kroz površinu. Soda bikarbona je poznata po svojim protivupalnim osobinama, pa se često koristi kao piling ili deo homemade sredstava za uklanjanje mrtvih ćelija kože, a pomaže i pri svrabu i crvenilu.

 

 

makonda-tracker