pomažu

KANDIDA U USTIMA nije bauk: 9 načina da se kod kuće i na prirodan način izborite s gljivičnom infekcijom

0

Kandidijaza, ako je blažeg oblika, često prođe sama od sebe, bez lečenja,a ponekad zahteva i terapiju, Koji god da je vaš slučaj, ovi saveti biće vam dragoceni.

Kandida u ustima prepoznaje se po beličastoj boji jezika
Kandida u ustima prepoznaje se po beličastoj boji jezikafoto: sruilk/Shutterstock

Candida, jedna od gljivica koje normalnom žive u i na ljudskom telu, obično se nalaze u usnoj duplji, crevima i na koži, ali u prilično zanemarljivim količinama.


Zbog toga nismo ni svesni njenog prisustva, sve dok se preterano ne raširi i ne izazove veoma neprijatne simptome.


U slučaju da se rasprostranjenost ove gljivice poveća usled manjka tzv. bakterija, koje inače drže kandidu pod kontrolom, ili zbog pada imuniteta, nastaje infekcija poznata kao kandidijaza.

Zašto dolazi do širenja kandide?


Postoji niz razloga zbog kojih može da se razvije kandidijaza zbog prekomernog rasta i širenja ove gljivice. Samo neki od njih su:

 

  • unos kortikosteroida, antibiotika i imunispresiva
  • pad imuniteta
  • konzumiranje oralne kontracepcije
  • prekomerna količina šećera, masti i rafinisanih ugljenih hidrata u ishrani
  • stres
  • neadekvatan veš
  • neadekvatni higijenski ulošci
  • prekomerna higijena međunožja alkalnim sapunima
  • stres

 

Kandida normalno živi u crevima, usnoj duplji i na koži
Kandida normalno živi u crevima, usnoj duplji i na kožifoto: OneSideProFoto, Shutterstock

Do kandidijaze mogu dovestii neka stanja, kao što su dijabetes i alkoholizam.


Simptomi kandidijaze dobro su poznati, ali kako pomoći sebi na prirodan način, kako bi se ubrzali efekti terapije koju je propisao lekar, ukoliko za time ima potrebe? Danas vam predstavljamo nekoliko korisnih saveta za kandidijatu u usnoj duplji, a neki od njih mogu da koriste i u slučaju kandide na koži ili crevima, poput većeg unosa jogurta.


Kako se rešiti kandidijaze u ustima?


Medicinska platforma Healthline piše da je u slučaju kandidijaze usne duplje veoma važno što pre delovati protiv ove gljivice. Lekari će vam često propisati antifungalne lekove u obliku tečnosti za ispiranje usta, pilula ili pastila za sisanje.


Blagi oblici kandidijaze obično prolaze sami, dok je kod težih potrebno obratiti se lekaru, a u svakom slučaju sledeći saveti mogu biti od pomoći.

 

Jezik zahvaćen previše rasprostranjenom kandidom
Jezik zahvaćen previše rasprostranjenom kandidomfoto: Shutterstock / sruilk
  • Slana voda


So ima antiseptično i umirujuće dejstvo, a preporučuje se da se 1/2 kašičice soli rastvori u jednoj šolji vruće vode i da se usta isperu ovim rastvorom.

 

  • Soda bikarbona


Istraživanje objavljeno 2021. u medicinskom magazinu European Journal of Pharmaceutical Sciences pokazalo je da soda bikarbona može da pomogne u tretiranju gljivice Candida albicans, koja izaziva vaginalnu i oralnu kandidijazu. Healthline preporučuje da se 1/2 kašičice sode bikarbone rastvori u jednoj šolji vruće vode i da se usta isperu ovim rastvorom.

  • Jogurt


Jogurt ima probiotičko dejstvo, što znači da sadrži žive, "dobre" bakterije koje pomažu u uspostavljanju normalne bakterijske mikroflore, a iako ove kulture ne ubijaju kandidu, mogu da pomognu u ograničenju njenog širenja i rasta. Preporučuje se da se nekoliko puta dnevno konzumira jogurt, kao i da se izbegnu zaslađene verzije.

 

Ako imate simptome kandidijaze, obavezno pijte jogurt
Ako imate simptome kandidijaze, obavezno pijte jogurtfoto: Ozgur Senergin/Shutterstock
  • Sok od limuna


Limun ima antifungalno i antiseptično dejstvo koje može da bude od pomoći kod kandidijaze, a obično se savetuje da se pola limuna iscedi u čašu vode i da se ova limunada ili pije ili samo koristi za ispiranje usta.

 

  • Kurkuma


Ovaj začin poznat je po kurkuminu, koji kurkumi daje intenzivnu žutu boju, a u pitanju je moćno jedinjenje koje ima antizapaljenska svojstva. Iako kurkuma nije i ne može biti lek, odlična je dodatna pomoć, posebno u kombinaciji s piperinom.

 

Obično se koristi "zlatna pasta", koja se pravi od 260 ml vode, 30 kurkume, 5 mlevenog crnog bibera i 35 ml kokosovog ulja, tako što se pomešaju voda i kurkuma, pa se kuvaju sedam minuta, pa se meša dok se ne dobije konzistencija paste, a po potrebi se dodaje još vode. Tek se ohladi, dodaju seo topljeno kokosovo ulje i biber, a ova mešavina se prevrće po ustima zahvaćenim kandidijazom.

 

  • Ulje karanfilića


Karanfilić se koristio kao narodni lek vekovima, a još uvek nema dovoljno istraživanja koja bi potvrdila takvo njegovo dejstvo, iako neka sugerišu da zaista pomaže kao antiseptik i analgetik. Ipak, ulje karanfilića Healthline navodi kao nešto što "može da deluje korisno kao dodatak tretmanu".


Jedna kašičica mlevenih karanfilića se spusti u šlju ključale vode da odstoji pet minuta, a potom se procedi i time se ispira usna dublja.

 

Karanfilić se koristi i u stomatologiji
Karanfilić se koristi i u stomatologijifoto: Shutterstock / Mamsizz
  • Ulje origana


Ovo ulje ima antimikrobna i antigljivična svojstva, a studije sugerišu da može da bude korisno protiv kandide, ali je potrebno još istraživanja. Dve kapi ulja treba pomešati s jednom šoljom vode, pa se time ispiraju usta,a veoma je važno da se ulje origana ne koristi nerazređeno.


Jabukovo sirće


Jabukovo sirće ima antifungalna svojstva, a obično se jedna kašičica rastvori u jednoj šolji vode, pa se oko 15 sekundi mućka u ustima.
Ispiranje nerazređenim jabukovim sirćetom može da izazove peckanje u usnoj duplji.

 

  • Vitamin C


Askorbinska kiselina, antioksidans poznatiji kao vitamin C, neophodan je za normalno funkcionisanje imunog sistema, kom pomaže tako što podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca. Takođe, on pomaže ovim ćelijama da efikasnije funkcionišu i štiti ih od štetnih molekula.

 

Vitamin C najbolje je unositi kroz ishranu
Vitamin C najbolje je unositi kroz ishranufoto: Shutterstock / Yulia Furman

Zdrav i jak imunitet pomaže u vraćanju ravnoteže u organizam, pa povećanje unosa vitamina C, ako vam nedostaje, može pomoći telu da se izbori protiv infekcije.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker