otvorite četvore oči

Pažljivo osluškujte signale koje telo šalje: 7 najčešćih pokazatelja KANDIDIJAZE

0

Candida normalno živi u ljudskom organizmu, ali ukoliko dođe do njenog prekomernog širenja nastaje infekcija. Iako su najpoznatije kandida u ustima i ona u genitalnoj regiji, iznenadiće vas koje sve delove tela ova gljivica pogađa-

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U i na ljudskom telu živi mnogo gljivica, uključujući i rod Candida, koji se obično može naći u ustima, crevima i na koži u zanemarljvim količinama. Međutim, kada je rasprostranjenost ove gljivice viša, nastaje problem ― infekcija poznata kao kandidijaza.


U normalnom stanju, dobre bakterije ljudskog tela drže ovu gljivicu pod kontrolom, ali ako je njihova količina promenjena ili je imuni sistem ugrožen, Candida se brzo razmnožava i širi telom. Do toga može dovesti:

 

  • konzumiranje antibiotika
  • konzumiranje oralne kontracepcije
  • konzumiranje kortikosteroida
  • konzumiranje imunosupresiva
  • ishrana s velikim udelom šećera, rafinisanih ugljenih hidrata, masti
  • alkoholizam
  • oslabljen imunitet
  • dijabetes
  • stres
  • neadekvatan veš
  • neadekvatni higijenski ulošci
  • prekomerna higijena međunožja alkalnim sapunima

 


Zbog toga koliko je široko rasprostranjena u organizmu, Candida može da izazove infekciju na više mesta, pa su samim tim i simptomi raznovrsni i nespecifični. Ovo su najčešći:

 

  • Kandida u ustima

 

Kandida u ustima, Candida
foto: Shutterstock

Na jeziku i u usnoj duplji pojavuju se bele naslage, a javlja se i nadražaj na suvi kašalj. Pacijent ima osećaj grebanja i knedle u grlu i nos mu je hronično zapušen, a bele naslage mogu da budu vrlo bolne i, štaviše, krvare pri pokušaju trljanja. U težim slučajevima Candida može da se spusti do jednjaka i izazove otežano gutanje.


Obično se javlja kod novorođenčadi, kod osoba oslabljenog imunog sistema, ali i kod onih koji lošije sprovode oralnu higijenu.

 

  • Iscrpljenost

 

Dremanje, Dremka, Spavanje, Umor, Posao
foto: Profimedia

Jedan od najčešćih pokazatelja kandide je osećaj umora, iako nema pouzdanog dokaza da ona izaziva iscrpljenost. Ipak, nauka kaže da je to i donekle logično ― kandidijaza se često pojavljuje s manjkom nekog nutrijenta, poput vitamina B6, esencijalnih masnih kiselina i magnezijuma, a za ovaj poslednji mineral je poznato da u slučaju njegovog nedostatka dolazi do osećaja zamora.


Uz to, infekcije kandidom pojavljuju se i kada je imunitet slab, zbog čega se možete osećati umorno, a jedno istraživanje pokazalo je da dugotrajna kandidijaza creva može da izazove sindrom hroničnog umora.

 

  • Stalne pojave genitalnih i urinarnih infekcija

 

materica, jajnici, policistični jajnici
foto: Profimedia

Candida se nalazi u vagini većine žena, a njeno preterano razmnožavanje može da dovede do gljivične infekcije kandidijaze . Procenjuje se da 75 odsto žena makar jednom u životu razvije ovu infekciju, a u slučaju makar polovine se ona ponovo pojavi bar jednom. Iako je ređe, ni muškarci nisu imuni na kandidijazu u genitalnoj regiji.


Neki od simptoma su crvenilo, oticanje, svrab, bol tokom seksualnog odnosa i gust, beli iscedak iz vagine.


Takođe, Candida može da i bude uzrok urinarne infekcije, najčešće kod starijih lica, u bolničkim uslovima ili kod ljudi ugroženog imuniteta. Tada se obično pojavljuju osećaj peckanja prilikom mokrenja, česta potreba za uriniranjem, tamna boja urina i njegov neobičan miris, kao i bol u donjem delu abdomena.

 

 

  • Problemi s varenjem

 

Kupatilo, Fiziološke potrebe, WC, Toalet, Toalet papir
foto: Shutterstock

Zdravlje digestivnog sistema oslanja se umnogome na ravnotežu dobrih i loših bakterija koje u njemu žive, a kada se taj balans naruši, možete da osetite simptome poput dijareje, mučnine, nadimanja i stomačnih grčeva.


Novija istraživanja pokazala su da se Candida može povezati s više oboljenja gastrointestinalnog trakta kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis.

 

  • Sinusne infekcije

 

Sinusi
foto: SHUTTERSTOCK

Hronične infekcije sinusa češće su nego što mislite ― samo u Americi od njih pati jedna od osam osoba! Najčešće ih prate curenje iz nosa, glavobolja, gubitak mirisa i začepljenje nosa i obično su posledica delovanja bakterije, ali se veruje da su mnoge dugotrajne sinusne infekcije gljivičnog porekla.


Istraživanje koje je čuvena klinika Mejo sprovela pre nekoliko godina pokazalo je na uzorku od 210 učesnika koji su patili od hronične sinusne infekcije da je ona u 96 odsto slučajeva imala gljivice u nosnoj sluzi.


Pacijentima se obično daju antibiotici, koji deluju na bakterije, ali ne i na gljivice, obično se smatra da je Candida krivac ukoliko infekcija virusa traje duže od jednog meseca.

 

  • Infekcije noktiju i kože

 

tuširanje
foto: Profimedia

Dobre bakterije na koži ― kao i u slučaju stomaka ― deluju tako što sprečavaju razmnožavanje kandide, a neka promena koja utiče na bakerije kao što su temperatura, vlažnost ili nivo kiselosti može da utiče na njihovo smanjenje i, samim tim, širenje gljivica. To posebno važi za proizvode za održavanje higijene kao što su sapuni, gelovi za tuširanje i kreme koje imaju antibakterijsko svojstvo.


Kada kandidijaza pogodi neki spoljni deo tela, on je topao i vlažan, svrbi i može da pojavi i vidljiv osip, dok u slučaju noktiju ona menja njihovu boju. Iako ne ugrožava život, ova infekcija je vrlo neprijatna i održava se na kvalitet života.

 

  • Bolovi u zglobovima

 

bolovi u leđima, bolovi
foto: Profimedia

Ako uđe u telo u prevelikoj količini, dok ide krvotokom Candida može da utiče na zglobove i izazove artiritis. To se obično događa nakon operacija ili kada se širenje kandide ne leči duži vremenski period.


U ovakvim slučajevima, zglobovi su ukočeni, bolni i otečeni, a najčešće su pogođeni kukovi i kolena.


Srećom, ovo je ređi oblik delovanja ove gljivice.

 

 

makonda-tracker