zdravlje žene

Često je neizbežan, a izaziva niz zdravstvenih problema: Iznenađujući faktor rizika se povezuje s MIOMIMA U MATERICI

0

Naučnici nisu utvrdili zašto tačno ovaj oblik ponašanja može da se poveže s fibroidima materice, ali veza postoji

Verovatnoća da će se razviti miomi u materici vremenom raste, a postoji još nekoliko dodatnih faktora rizika
Verovatnoća da će se razviti miomi u materici vremenom raste, a postoji još nekoliko dodatnih faktora rizikafoto: Cat Box/Shutterstock

Miomi, odnosno fibroidi, predstavlju benigne tumore u materici koji mogu da se jave bez simptoma, ali mogu da izazovu i bol i obilno menstrualno krvarenje.


U zavisnosti od proučavane populacije, statistika varira, ali je jasno da oni pogađaju veliki broj žena, a najčešći su kod pacijentkinja u 40-im i 50-im godinama.


Ove nekancerogene promene formiraju se u zidovima materice i oko njih, a sastoje se od mišića i drugih tkiva. Mogu biti sitni kao semenke ili porasti toliko da budu veće od teniske loptice.

Oni nisu opasni po život, ali ponekad mogu da izazovu komplikacije i zdravstvene probleme.


Verovatnoća da će se fibroidi razviti raste s godinama, a dodatni faktori rizika su, kako piše Medical News Today, hipertenzija, gojaznost, nedostatak vitamina D, upotreba aditiva uhrani, konzumiranje sojinog mleka i ako žena nije imala trudnoće.

 

Redovni pregledi kod ginekologa veoma su važni da biste na vreme otkrivi postojanje fibroida (mioma) unutar materice
Redovni pregledi kod ginekologa veoma su važni da biste na vreme otkrivi postojanje fibroida (mioma) unutar matericefoto: Mikhaylovskiy/Shutterstock

Kakva je veza između sedenja i mioma u materici?


Prema pisanju ove medicinske platforme, u medicinskom časopisu BMJ Open objavljena je 2023, studija kineskih naučnika u kojoj se sugeriše da i sedentarni način života može da poveća rizik da će formirati miomi, naročito u godinama pred menopauzu.


Ova studija, međutim, ne pokazuje uzročnu vezu, već samo konstatuje povezanost.


U ovom istraživanju, naučnici su prikupiili podatke o 6.623 žene iz kineske provincije Junan, a u pitanju su uglavnom bile žene koje žive na seoskim imanjima. One su odgovarale na to kako obično provode slobodno vreme, a potom su pregledane, što je uključivalo i ultrazvučni pregled abodmena kako bi se utvrdilo imaju li miome u materici.

 

Miomi materice povezuju se sa sedentarnim načinom života
Miomi materice povezuju se sa sedentarnim načinom životafoto: puhhha/Shutterstock

Otkriveno je da je 562 učesnica (8,5%) imalo fibroide, a sve žene obuhvaćene istaživanjem bile su starosti 30-55 godina, nisu bile u menopauzi i nisu imale teška mentalna oboljenja.


Učesnice su odgovarale na pitanja koliko slobodno vremena provode u sedentarnim aktivnostima poput igranja šaha, korišćenja mobilnog telefona, gledanja televizije, čitanja knjiga i novina, pletenja itd.

Zaključak je da je više vremena provedeno u sedenju povezano s većom verovatnoćom da će doći po pojave mioma. Žene koje su prijavile šest ili više sati sedeći imale su duplo veću verovatnoću da će imati fibroide od onih koje su prijavile manje od dva sata sedentarnih aktivnosti.


Ta razlika je bila najveća kod onih koje su bile u perimenopauzi, pri čemu su oni u grupi s najviše sedenja imali pet puta veću verovatnoću da razviju miome od onih s namanje vremena provedenog u sedenju.


Iako nije otkriveno tačno zbog čega je tako, sedentarni način života je često istican kao potencijalno opasan po zdravlje, jer se povezuje s gojaznošću i povišenim estrogenom, a oba ova stanja povećavaju rizik od fibroida materice, objašnjava genikolog dr Tomas Ruiz iz kalifornijskog Medicinskog centra MemorialCare Orange Coast.

 

Redovni ginekološki pregledi veoma su važni za rano utvrđivanje mioma, njihove veličine i eventualnih komplikacija
Redovni ginekološki pregledi veoma su važni za rano utvrđivanje mioma, njihove veličine i eventualnih komplikacijafoto: Satyrenko/Shutterstock

Smatra se da su fibroidi materice tumori zavisni od estrogena. U prisustvu visokog estrogena, veruje se da ćete dobiti više proliferacije glatkih mišića, vlakana i vezivnog tkiva, koji su odgovorni za razvoj mioma – napominje dr Ruiz i dodaje da je gojaznost povezana i s većim rizikom od mioma materice i s rastom rizika za nastanak raka endometrijuma i raka dojke.


Ipak, valja imati u vidu da je u ovoj studiji sedentarno ponašanje povezano s fibroidima samo kod žena s indeksom telesne mase manjim od 24.

 

Istraživači sugerišu da kod gojaznih osoba drugi faktori mogu uticati na razvoj fibroida, smanjujući uticaj sedentarnog ponašanja.

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Anketa: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu?

 

makonda-tracker