VAŽNO JE

Ko može da se vakciniše i koliko traje zaštita? Postavili smo stručnjacima najčešća pitanja o vakcini protiv HPV virusa

0

Vakcinacija protiv HPV virusa u Srbiji je besplatna, ali mnogi i dalje imaju mnogo nedoumica u vezi s njom. Kako je u pitanju najbolja prevencija raka grlića materice, veoma je važno informisati se na vreme.

Vakcina protiv HPV virusa u Srbiji je besplatna
Vakcina protiv HPV virusa u Srbiji je besplatnafoto: KT Stock photos/Shutterstock

Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) spada u najčešće polno prenosive infekcije, a prema nekim procenama njima se u nekom trenutku inficira većina seksualno aktivnih osoba – čak 80 posto!


HPV virus je u čak devet od 10 slučajeva uzročnik raka grlića materice, a posebno je opasno to što većina ljudi nije ni svesna da je inficirana jer obično izostaju simptomi.


Od 2022. godine, vakcina koja štiti od HPV virusa i samim tim je prevencija raka grlića materice besplatna je u Srbiji. Ona je prvenstveno namenjena deci uzrasta od devet do 19 godina, najbolje pre stupanja u seksualne odnose.

Međutim, i dalje je mnogo pitanja i nedoumica u vezi s ovom vakcinom, a kako bismo pronašli najbolje odgovore, Glossy je kontaktirao s Gradskim zavodom za javno zdravlje "Beograd".

 

HPV virus je u čak devet od 10 slučajeva uzročnik raka grlića materice
HPV virus je u čak devet od 10 slučajeva uzročnik raka grlića matericefoto: BlurryMe/Shutterstock

Kada je idealno da devojčice prime HPV vakcinu i treba li da je prime i dečaci?


Kako za Glossy ističe prim. dr Ivana Begović-Lazarević, najveći benefit imunizacije protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima je pre potencijlne ekspozicije HPV seksualnim kontaktom.


– Prema Stručno metodološkom uputstvu za sprovođenje preporučene imunizacije protiv oboljenja izazvanih HPV, aktivna imunizacija se preporučuje kod dece starije od 9 godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece VII razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda – objasnila je ona.


S obzirom na to da je rizik najveći za žene, zbog povezanosti HPV virusa s rakom grlića materice, često se postavlja pitanje treba li da se vakcinišu i dečaci.


– Imunizacija se preporučuje I dečacima, kako bi se postigao kolektivni imunitet. Imunizacijom dečaka sprečava se prenos infekcije na njihove buduće partnerke. Takođe, imunizacijom dečaka prevenira se pojava benignih promena u vidu genitalnih bradavica (kondilomi) i papiloma grkljana kod osoba muškog pola kao i prekanceroznih lezija i karcinoma anusa, penisa i karcinoma u usnoj duplji (zadnji zid ždrela, grkljan, krajnici) – napominje dr Begović-Lazarević.

 

Zbog povezanosti HPV virusa s rakom grlića materice posebno je važno da se žene zaštite od njega
Zbog povezanosti HPV virusa s rakom grlića materice posebno je važno da se žene zaštite od njegafoto: Studio Romantic/Shutterstock

Kakva je procedura za odrasle – može li da je primi bilo ko, bilo kad?


Sve osobe, starije od 19 godina za sada nemaju mogućnost da se vakcinišu o trošku RFZO-a. Prema sažetku karakteristika leka, vakcina Gardasil 9 je ispitana kod muškaraca starosti od 9 do 26 godina i žena starosti od 9 do 45 godina – objasnila nam je dr Begović-Lazarević.


Da li trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu Gardasil 9 vakcinom protiv HPV virusa?


Kako ističu iz Gradskog zavoda, dojilje se mogu vakcinisati Gardasil 9 vakcinom, ali se vakcinacija ne prepoučuje u trudnoći.

Ograničen je broj studija o vakcinaciji trudnica. Ukoliko je nakon započinjanja vakcinacije utvrđeno da je žena u drugom stanju, nastavak imunizacije se odlaže po završetku trudnoće. Nema podataka o uzročnoj poveznosti vakcine i negativnog ishoda trudnoće ili negativnih efekata vakcine na razvoj ploda. Zbog navedenog, nikakva intervencija nije indikovana. Takođe, nije neophodno testiranje na trudnoću pre vakcinacije – naglašava ona.


Koliko traje zaštita nakon vakcinacije protiv HPV virusa?


Prema rečima dr Begović-Lazarević, zaštita traje minimum deset godina i trenutno nema indikacija da su neophodne tzv. buster doze.

 

HPV virus je u čak devet od 10 slučajeva uzročnik raka grlića materice
HPV virus je u čak devet od 10 slučajeva uzročnik raka grlića matericefoto: KT Stock photos/Shutterstock

Do sada sprovedena istraživanja pokazuju da imunitet nakon sprovedene imunizacije traje najmanje 10 godina. Kako vakcina dovodi do stvaranja ćelija imunološke memorije koje pri svakom kontaktu sa HPV povećavaju titar antitela, nema razloga da se ne očekuje znatno duži imunitet, odnosno za sada nije indikovano davanje buster doza – objasnila nam je.


Preporučuje li se da se uradi testiranje na HPV pre vakcinacije? Sme li da je primi neko ko je dobio pozitivan nalaz?


Pre započinjanja vakcinacije ne preporučuje se procena HPV statusa (PAPA test, tip specifični HPV testovi). Vakcina će indukovati imunitet za HPV tipove sadržane u vakcini, a sa kojima osoba do momenta vakcinacije nije došla u kontakt – kaže dr Begović-Lazarević.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu?

 

makonda-tracker