10 saveta

75 posto žena je dobije bar jednom u životu! Ova opasnost žene posebno vreba tokom leta, a evo kako je sprečiti

0

Počinje naizgled bezazleno, a potom su simptomi sve neprijatniji. Ovo stanje prilično je često, a u letnjim mesecima je rizik još veći

svrab vagine čest je simptom gljivične infekcije
svrab vagine čest je simptom gljivične infekcijefoto: Farknot Architect/Shutterstock

Ako ste kao 75 posto žena na svetu, tokom života ćete makar jednom dobiti gljivičnu infekciju, tvrdi američka medicinska platforma WebMD.


Verovatnoća je veća ukoliko ste u drugom stanju, imate dijabetes ili oslabljen imunitet, koristite antibiotike, vaginalne sprejeve i oralnu kontracepciju s visokim dozama estrogena...


Gljivična infekcija može da ima više uzroka, a neki od njih mogu da budu i na prvi pogled nevažne i sitne navike koje svi imamo. Često su žene ugroženije u letnjim mesecima, kako zbog znojenja, tako i zbog boravka u mokrim kupaćim kostimima.


Gljivičnu infekciju u genitalnoj regiji obično izaziva candida, koja kada je previše rasprostranjena izaziva zapaljenje, intenzivan i uporan svrab i beličastu i gustu sekreciju iz vagine, a sve to može da prati bol ili peckanje pri uriniranju ili intimnim odnosima.

 

U normalnim uslovima, pH nivo intimne regije je prekiseo da bi gljivice rasle, ali nije potrebno mnogo da bi se taj balans narušio. Štaviše, širenju kandide mogu da doprinesu i ove svakodnevne navike.

 

Osobama koje su joj sklone nije moguće tek tako sprečiti gljivičnu infekciju, ali ukoliko se držite određenih pravila – možete da smanjite verovatnoću da će do nje doći.

 

svrab vagine čest je simptom gljivične infekcije
svrab vagine čest je simptom gljivične infekcijefoto: Doucefleur/Shutterstock

Saveti za borbu protiv gljivičnih infekcija tokom leta

  1. Nosite veš koji omogućava koži da diše. Pamuk je najbolji izbor jer ne zadržava toplotu i vlažnost i pomaže koži da se prirodno duši.
  2. Ne nosite preusku odeću. Uz to što donji veš ne treba previše da vas steže, trebalo bi da izbegavate uske farmerke, helanke, šortseve itd. Oni će podići temperaturu u genitalnoj regiji, zbog čega će ona biti još vlažnija i podložnija infekcijama.
  3. Ne ispirajte vaginu. Tako što ćete snažnim mlazom vode ispirati vaginu možete poremetiti normalnu bakterijsku floru, a isto važi i za upotrebu snažnih proizvoda za intimnu negu.
  4. Izbegavajte (ekstra)vrele kupke. Kako piše WebMD, previsoke temperature i vlažnost neće pomoći, a ako ste skloni gljivičnim infekcijama potpuno ih se klonite.
  5. Ne sedite u vlažnoj odeći. Nakon što izađete iz mora ili bazena, nikako ne ostajte u mokrom kupaćem kostimu, a posle vežbanja nemojte odlagati skidanje vlažne odeće. Odmah se presvucite u nešto suvo jer će vlažno okruženje podstaći širenje gljivica.
  6. U toaletu se uvek brišite spreda ka pozadi.
  7. Tokom menstruacije menjajte tampone i uloške često.
  8. Kontrolišite dijabetes. Ukoliko patite od ove bolesti, obavezno pratite nivo šećera u krvi i koristite terapiju onako kako je propisao lekar.
  9. Pijte antibiotike samo kada morate. Antibiotska terapija nije neophodna za bezazlena stanja poput obične prehlade, kao ni za virusne infekcije jer ne deluje protiv virusa. Pijte antibiotike samo kada lekar proceni da je to potrebno.
  10. Konzumirajte jogurt koji sadrži aktivne kulture kako biste uneli dobre bakterije i pomogli telu da se izbori protiv gljivica.

 

makonda-tracker