moćno dejstvo

Posle 3 nedelje, loš holesterol je pao za 11,1 posto! Ovaj ukusni ČAJ se pokazao korisnim za kardiovaskularno zdravlje

0

Jedna mala studija dala je vrlo interesantne rezultate o uticaju jednog od najpopularnijih čajeva na svetu na zdravlje srca i krvnih sudova

Koji čaj pomaže kod visokog holesterola
Koji čaj pomaže kod visokog holesterolafoto: ViDI Studio/Shutterstock

Visok holesterol javlja se kada su masnoće u krvi povišene, što može da dovede do začepljenja krvnih sudova i poveća rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti i srčani ili možda udar.


Dobra vest je da se stanje može poboljšati izmenama u ishrani, kao i povećanim unosom namirnica za koje je dokazano da deluju pozitivno kod ljudi s povišenim holesterolom, a jedna od njih je jedan vrlo popularan čaj.

 

  • Šta je holesterol i da li je uvek loš?


Holesterol često ima loš imidž, ali on je opasan samo ukoliko je nivo lošeg holesterola previsok.


Ova voštana supstanca se nalazi u hrani životinjskog porekla i u ćelijama i organizmu je neophodna.

 

holesterol u krvnim sudovima
holesterol u krvnim sudovimafoto: Kateryna Kon/Shutterstock

Holesterol je potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije i strukturni je element ćelijskih i intraćelijskih mnembrana, a u pojedinim organima ima i specifične uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Uz to, služi za proizvodnju hormona, ima ulogu i u procesima digestivnog sistema...


Međutim, za holesterol je izuzetno važno da ostane u normalnim granicama:

 

 

  • loš holesterol (LDL) trebalo bi da se zadrži u vrednostima 1,55-4,53 mmol/l
  • dobar holesterol (HDL) smatra se normalnim ukoliko je u granicama 1,03-1,55 mmol/l


Upravo je LDL holesterol taj koji se naziva lošim i koji povećava rizik od srčanih problema i moždanih udara, naglasila je britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

 

  • Šta može biti od pomoći kod visokog holesterola?


Da bi se ovaj problem držao pod kontrolom, veoma je važna uravnotežena i raznovrsna ishrana, a studija objavljena 2003. godine u medicinskom magazinu Journal of Nutrition ukazuje da bi u tome od pomoći mogao biti crni čaj.

 

Crni čaj ima dokazano blagotvorno dejstvo
Crni čaj ima dokazano blagotvorno dejstvofoto: Shutterstock/P.V.R.M

U istraživanju koje su sproveli stručnjaci Istraživačkog centra za ljudsku ishranu "Beltsvil" učestvovalo je sedam muškaraca i osam žena s povišenim nivoom holesterola u krvi, a oni su bili različita pića kako bi se ispitao njihov efekat. Istaživanje je trajalo tri nedelje, a učesnici studije su pili po pet šolja čaja dnevno.


Zaključak naučnika jeste da se ukupan holesterol prosečno snizio za 6,5 posto, odnosno da je nivo LDL ("lošeg") holesterola opao za 11,1 procenata.


Studija je time pokazala da uključivanje crnog čaja u ishranu u kojoj je već umereno malo masti efikasno za snižavanje i ukupnog i lošeg holesterola, i to značajno.


Međutim, treba imati u vidu da je broj učesnika vrlo mali.

 

 

makonda-tracker