moć prirode

Da li ČAJEVI pomažu kod povišenog holesterola? 4 zanimljiva otkrića koja su oduševila naučnike

0

Uz redovnu terapiju propisanu od strane lekara i promenu životnog stila, i priroda vam može biti važan saveznik

Biljni čajevi obiluju antioksidansima
Biljni čajevi obiluju antioksidansimafoto: Pheelings media, Shutterstock

Ozloglašeni holesterol ima loš imidž, ali on je opasan samo ukoliko je nivo lošeg holesterola previsok.

 

Čemu služi holesterol?


Ova voštana supstanca se nalazi u hrani životinjskog porekla i u ćelijama i organizmu je neophodna. Holesterol je potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije i strukturni je element ćelijskih i intraćelijskih mnembrana, a u pojedinim organima ima i specifične uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Uz to, služi za proizvodnju hormona, ima ulogu i u procesima digestivnog sistema...


Međutim, za holesterol je izuzetno važno da ostane u normalnim granicama:

 

  • loš holesterol (LDL) trebalo bi da se zadrži u vrednostima 1,55-4,53 mmol/l
  • dobar holesterol (HDL) smatra normalnim ukoliko je u granicama 1,03-1,55 mmol/l

 

Povišen holesterol je velika opasnost za kardiovaskularno zdravlje
Povišen holesterol je velika opasnost za kardiovaskularno zdravljefoto: Shutterstock/Jarun Ontakrai

Da li čajevi mogu da pomognu kod visokog holesterola?


Često se za povišen nivo holesterola u krvi preporučuju razni biljni čajevi, ali da li je postoje naučni dokazi da oni zapravo mogu da pomognu?


Kako piše medicinska platforma Healthline, antioksidansi koji se nalaze u pojedinim čajevima mogli da pomognu u snižavanju holesterola.

 

Ono što je posebno važno jeste da imate u vidu da ne postoji ni hrana ni piće koji mogu magično da očiste krvne sudove, kao i da je neophodno slušati instrukcije lekara i koristiti propisane lekove za holesterol. Stručnjaci ističu da postoje neki naučni dokazi koji ukazuju da čaj može da bude i dodatna pomoć na putu ka zdravlju.

 

  • Zeleni čaj

 

Zeleni čaj spada u najzdravije na svetu
Zeleni čaj spada u najzdravije na svetufoto: Shutterstock/teatian

Metaanaliza koju objavljena u medicinskom magazin American Journal of Clinical Nutrition sugeriše da zeleni čaj može da pomogne u snižavanju lošeg holesterola.

 

U pitanju je studija u kojoj je analizirano 14 nasumično odabranih eksperimenata, a zaključak naučnika jeste da se posle upotebe zelenog čaja i njegovog ekstrakta sniznio nivo triglicerida u serumu i koncentracije lošeg holestetrola (LDL). Uz to, nije zabeležen bilo kakav uticaj na dobar holesterol (HDL).

 

  • Roibos čaj

 

Roibos čaj
Roibos čajfoto: GreenArt, Shutterstock

Studija čiji su nalazi objavljeni u listu Journal of Ethnopharmacology 2011. pokazala je da od pomoći mogu biti i rooibos čaj, koji se dobija od roibosa, afričke žbunaste biljke iz porodice mahunarki.

 

Učesnici studije koji su pili svakodneno po šest šolja fermentisanog roibosa tokom šest nedelja snizili su loš holesterol za 0,7 mmol/L i povećali nivo dobrog holesterola za 0,3 mmol/L, naveli su autori studije.

 

  • Čaj od đumbira

 

Koren đumbira je vrlo moćan
Koren đumbira je vrlo moćanfoto: Konstantin Tronin/Shutterstock

Tu je i čaj od đumbira, koji se često preporučuje kod niza zdravstvenih problema.

 

On se obično koristi za jačanje imuniteta i stomačne probleme, a istraživanje stručnjaka Univerziteta medicinskih nauka u Babolu čiji su nalazi objavljeni u medicinskom magazinu Saudi Medical Journal pokazalo je da đumbir u prahu značajno utiče na snižavanje holesterola u odnosu na placebo korišćen u drugoj grupi.

 

  • Čaj od maslačka

 

Maslačak se često koristi u narodnoj medicini
Maslačak se često koristi u narodnoj medicinifoto: vetre/Shutterstock

Studija korejskih eksperata sprovedena nad životinjama sugeriše da čaj od maslačka takođe može da bude od pomoći, što je objavljeno 2010. u listu u International Journal of Molecular Sciences. Grupa od 28 mužjaka zečeva podeljena je na četiri podgrupe, a ona koja je koristila maslačak pokazala je zanimljive rezultate.


– Naši rezultati pokazuju da je tretman korenom i listom maslačka pozitivno promenio aktivnost antioksidativnih enzima u plazmi i profil lipida kod zečeva s holesterolom – navodi se u ovoj studiji.

 

 

makonda-tracker