za zdrave krvne sudove

Najgora hrana za visok holesterol: Kardiolozi kažu da OVE NAMIRNICE morate da izbegavate da biste živeli duže

0

Poznata američka kardiološkinja izdvojila je četiri grupe hrane koja povećava rizik za visok nivo holesterola u krvi

Pravilna ishrana osnovna je prevencija povišenog holesterola i kardiovaskularnih bolesti
Pravilna ishrana osnovna je prevencija povišenog holesterola i kardiovaskularnih bolestifoto: Dean Drobot/Shutterstock

Ako želite da radite na tome da sačuvate zdravlje i sprečite ili odložite bolesti i upotrebu lekova u starosti, veoma je važno paziti na nivo holesterola u krvi.


Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u hrani životinjskog porekla i u ćelijama i organizmu je neophodna.


Čemu služi holesterol?


Ova supstanca je potrebna za normalan rad svake ćelije i strukturni je element ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u pojedinim organima ima i specifične uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Uz to, služi za proizvodnju hormona, ima ulogu i u procesima digestivnog sistema...


Međutim, za holesterol je izuzetno važno da ostane u normalnim granicama.

 

Povišen holesterol predstavlja veliki zdravstveni rizik
Povišen holesterol predstavlja veliki zdravstveni rizikfoto: Kateryna Kon/Shutterstock

Takozvani loš holesterol (LDL – lipoprotein niske gustine) trebalo bi da se zadrži u vrednostima 1,55-4,53 mmol/l, dok se dobar holesterol (HDL – lipoprotein visoke gustine) smatra normalnim ukoliko je u granicama 1,03-1,55 mmol/l.


Zašto je opasan visok holesterol?


Kada nivo HDL holesterola premaši normalne vrednosti, ovaj višak se lepi na unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamenca u žučnoj kesi itd.

 

Zabranjena hrana kod visokog holesterola i njegove prevencije


Kardiološkinja dr Elizabet Klodas, osnivačica medicinske platforme Step One Foods i autorka više knjiga o srčanim bolestima, ističe da sa svojim pacijentima koji imaju visok holesterol uvek najpre razgovara o njihovoj ishrani.

 

Kako je istakla, ubedljivo najopasnijom hranom za holesterol, ona smatra četiri grupe namirnica, a nudi i predloge za zdravu alternativu.

 

  • Crveno meso

 

Crveno meso opasno je za nivo holesterola u krvi
Crveno meso opasno je za nivo holesterola u krvifoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Ako ne želite potpuno da isključite crveno meso iz ishrane, pokušajte makar da ograničite porcije jer ono može da bude najveći neprijatelj vašeg nivoa holesterola. Šta znači mala porcija? Kako kaže dr Klodas – manje od 100 grama, jednom nedeljno!


Imajte na umu da živina sadrži mnogo zasićenih masti, pa izbegavanje crvenog mesa ne treba nužno da znači da to nadomešćujete velikim količinama piletine ili ćuretine.


Šta jesti umesto toga? Razmislite o ribi, koja će pružiti i proteine i omega-3 masti.

 

  • Pržena hrana

 

Pomrfit, nagetsi i ostala pržena hrana povećava rizik od povišenog holesterola
Pomrfit, nagetsi i ostala pržena hrana povećava rizik od povišenog holesterolafoto: Nitr/Shutterstock

Termička obrada prženjem obično je najlošiji način da se pripremi obrok jer se tako obično povećava broj kalorija.


Ovakva jela obiluju trans mastima, koje štete zdravlju srca, a istu tu hranu je mnogo bolje spremiti u rerni ili na roštilju.

 

Šta jesti umesto toga? Ako želite nešto hrskavo, ispecite krompir, kelj ili brokoli.
 

  • Mesne prerađevine

 

Prerađeno meso nije dobra opcija ako imate visok holesterol
Prerađeno meso nije dobra opcija ako imate visok holesterolfoto: Foodio/Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je prerađeno meso poput slanine, viršli i salama kao – kancerogenu hranu, kaže dr Klodas.


U svakom slučaju, mesne prerađevine prepune su natrijuma i zasićenih masti i nisu dobar izbor za opšte zdravlje.


Šta jesti umesto toga? Veganska alternativa slanini se može naći u prodaji, a ako smatrate da to neće zadovoljiti vaše gurmanske apetite, dr Klodas savetuje da svoje omiljene prerađevine jedete, ali u manjim količinama i vrlo retko.


Peciva

 

Budite oprezni sa pitama i ostalim pecivima i, kad god je moguće, pravite ih sami
Budite oprezni sa pitama i ostalim pecivima i, kad god je moguće, pravite ih samifoto: Sergii Koval/Shutterstock

Hrana iz pekare često je vrlo siromašna hranljivim sastojcima, a bogata svim onim što ne želimo u svom organizmu, poput šećera i zasićenih masti, koji dokazano podižu nivo holesterola u krvi.


Šta jesti umesto toga? Umesto kupovine, ako baš morate da jedete peciva, pravite ih sami kod kuće tako da možete da budete sigurni šta se u njima nalazi i u svakoj prilici zamenite belo brašno integralnim, uz minimum šećera i masti.

 

 

makonda-tracker