naučno dokazano

100 grama možete kupiti od kusura: Ova namirnica često se naziva UBICOM HOLESTEROLA, a dostupna je svima

0

Najjeftiniji i zdrav način da snizite nivo lošeg holesterola (LDL) 

foto: popcorner/Shutterstock
foto: popcorner/Shutterstock


Holesterol je voštana supstanca koja se nalazi u hrani životinjskog porekla i u ćelijama i organizmu je neophodna.


Ona je potrebna za normalno funkcionisanje svake ćelije i strukturni je element ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u pojedinim organima ima i specifične uloge, poput, recimo, sinteze žučnih kiselina u hepatocitima. Uz to, služi za proizvodnju hormona, ima ulogu i u procesima digestivnog sistema...

 

Međutim, za holesterol je izuzetno važno da ostane u normalnim granicama. Takozvani loš holesterol (LDL) trebalo bi da se zadrži u vrednostima 1,55-4,53 mmol/l, dok se dobar holesterol (HDL) smatra normalnim ukoliko je u granicama 1,03-1,55 mmol/l.

 

Holesterol
foto: Kateryna Kon/Shutterstock

Kada nivo HDL holesterola premaši normalne vrednosti, ovaj višak se lepi na unutrašnje zidove krvnih sudova, čime može da dovede do šloga, ateroskloroze, povišenog krvnog pritiska, srčanog udara, hroničnog oboljenja bubrega, kamena u žučnoj kesi itd.


Kako ističu stručnjaci, na povišen holesterol može se uticati ishranom, a jedan sastojak koji se nalazi u raznim namirnicama pokazao se kao efikasan u snižavanju holesterola. U pitanju je soja, za koju Britanska zdravstvena organizacija ocenjuje da je "savršena" za zdravo srce.

 

Soja, Zrna soje
foto: Fotokostic/Shutterstock

Kako su pokazala istraživanja, hrana koja sadrži soju može da smanji nivo lošeg holesterola za tri odsto. To može da deluje kao zanemarljiv postotak, ali u borbi protiv ove supstance može mnogo da znači.

 

Soja je odličan biljni izvor proteina, vlakana i omega-3 masti, koje su izuzetno značajne za zdravlje srca, a uz to ne sadrži ni mikrogram holesterola i ima vrlo malo zasićenih masti.

 

Soja, Sojino mleko, Tofu sir, Sojin sir, Sir od soje, Mleko od soje, Sojina zrna
foto: naito29/Shutterstock

Istraživanje harvardskih stručnjaka čiji su rezultati objavljeni u naučnom magazinu The Journal of Nutrition 2019. godine pokazalo je kako soja utiče na nivo LDL holesterola. Utvrđeno je da doza od 25 grama sojinog proteina dnevno, kada se konzumira šest nedelja, može da snizi holesterol za 3-4 procenta. To je mala količina, ali ipak značajna i pravi razliku.

 

Ujedno, soja i vrlo pristupačan način da snizite holesterol jer 100 grama košta oko 23 dinara.

 

 

 

makonda-tracker