verovali ili ne

Sto posto deluje! Ovo je najčudniji i najbrži način da se smirite i usporite rad srca ODMAH

0

Ljudsko telo je komplikovano i zanimljivo, ali ko je mogao da pretpostavi da je čak i ovako nešto moguće?

foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock
foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Svi imamo dane kada se čini da skoro ništa ne ide od ruke i da nas neprestano prepavljuje jedan za drugim talasom stresa, obaveza, problema. Radite od kuće, imate dvadeset mejlova koje niste ni otvorili, posao koji se samo gomila, ručak počinje da kipi, neispeglana gomila veša vas gleda iz ćoška, a dete plače i traži da mu što pre nacrtate slona... Nije potrebno reći da vam je hitno potrebno da budete smireni kako biste uspeli sve da završite na vreme, a ako niste fan meditacije, ovaj recept sigurno će vam se dopasti.


Jednostavno je ― stavite palac u usta i dunite u njega.


Da, dobro ste pročitali.

 

Kako je dr Arun Goš, zaposlen u jednoj liverpulskoj bolnici, jednom prilikom objasnio za Daily Mail, na ovaj način ćete aktivirati vagus nerv (živac lutalac), najduži i najsloženiji kranijalni nerv koji povezuje veliki broj unutrašnjih organa sa centralnim nervnim sistemom i utiče na telo na više načina. Iako palčevi nisu blizu ovog nerva, uz pravilno izvođenje ove tehnike, on se može stimulisati, a dovoljno je da stavite palac u usta kao beba, pritisnete ga usnama kako biste napravili vakuum i jako dunete tako da nimalo vazduha ne izađe.

 

Palac u ustima, Sisanje palca
foto: YuliaPodlesnova/Shutterstock

Tako će se pojačati pritisak unutar abdomena i grudi, pa će vagus biti aktiviran i brzo će usporiti otkucaje srca. Samo dva od brojnih funkcija koje ovaj živac ima u organizmu su usporavanje rada srca i snižavanje krvnog pritiska, odnosno smirenje, a dr Goš objašnjava da se stres smanjuje brže ako se duva u palac kako bi se on ohladio.


Ova ideja potiče od činjenice da palac ima sopstveni puls, a ako možete da smirite njega, možete da smirite i srce ― objasnio je on. ― Duvanje će ohladiti palac i, uz to, umiriti otkucaje srca, pošto hladnoća usporava puls. Ova metoda može da pomogne i zato što vas sam čin duvanja tera da produbite disanje, što deluje umirujuće.


Kako je on dodao, kiseonik je prirodni protivotrov za adrenalin, koji je i ubrzao rad srca, pa preporučuje da se udahne vrlo duboko tokom sedam sekundi, da se vazduh zadrži tri sekunde i da se potom izdahne u trajanju od sedam sekundi.

 

 

makonda-tracker