čitajte signale tela

Ovo su najčešći simptomi MANJKA GVOŽĐA: Dobro pogledajte svoje nokte, oči, kožu, kosu, jezik...

0

Kako prepoznati anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa? Iznenadiće vas koliko simptoma otkriva da telu fali ovaj važan mineral

Nokti mogu da ukažu na anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa
Nokti mogu da ukažu na anemiju izazvanu nedostatkom gvožđafoto: myboys.me, Shutterstock

Gvožđe je jedan od najvažnijih minerala u ljudskom telu i često se naziva hranljivom materijom bez koje čovek ne može.


Razlog je to što je gvožđe neophodno za veliki broj funkcija u ljudskom organizmu. Ono ima ključnu ulogu u biosintezi hemoglobina, proteina crvenih krvnih zrnaca koji prenosi kiseonik od pluća do svih tkiva.

 

Zatim, ovaj mineral omogućava transport kiseonika i njegovo privremeno čuvanje u mišićima, a uz to učestvuje i u radu imunog sistema, potom rastu, razvoju, reprodukciji DNK...

 

Zbog svega toga, organizam je ugrožen u slučaju manjka gvožđa, a jedna od posledica je anemija (malokrvnost), stanje kada telo nema dovoljno zdravih eritrocita za prenos kiseonika do svih tkiva usled nedostatka gvožđa i vitamina B12 i/ili folne kiseline.

 

Kako prepoznati manjak gvožđa?


Kako navodi medicinska platforma Healthline, simptomi anemije usled nedostatka gvožđa isprva mogu biti blaži, a možda ih nećete ni primetiti. Kako navodi Američko društvo za hematologiju, većina ne shvata da ima blag oblik anemije sve dok ne uradi rutinski test krvi.

 

Hrana koja sadrži gvožđe mora da bude zastupljena u ishrani redovno
Hrana koja sadrži gvožđe mora da bude zastupljena u ishrani redovnofoto: RossHelen, Shutterstock

Simptomi umerene do teške anemije usled nedostatka gvožđa mogu biti:

 

  • Neobičan umor


Osećate se iscrpljeno iz neobjašnjivog razloga? To je jedan od najčešćih simptoma anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Istraživanje stručnjaka Klivlandske klinike pokazalo je i da se ovaj simptom se često javlja kod ljudi jednostavno nemaju dovoljno gvožđa čak i kada nisu dobili dijagnozu deficijencije.


Do tog umora dolazi kad telu nedostaje gvožđe neophodno za stvaranje proteina po imenu hemoglobin, koji učestvuje u transportu kiseonika. Bez dovoljno hemoglobina, do tkiva i mišića stiže manje kiseonika, pa oni nemaju dovoljno energije, a srce mora da radi više da bi poslalo više krvi bogate kiseonikom.


Zbog svega toga – nastupa umor.

 

  • Koža bleđa nego inače

 

Među uobičajenim simptomima manjka gvožđa jeste i bleđa koža, kao i bleda boja unutrašnjosti donjih kapaka.

 

Naime, hemoglobin u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) daje krvi njenu crvenu boju, pa nizak nivo hemoglobina izazvan nedostatkom gvožđa znači da će koža biti manje crvena.


Studija čiji su nalazi 2016. objavljeni u medicinskom magazinu International Journal of Contemporary Pediatrics pokazala je da se kod dece uzrasta od šest do 11 godina bledilo povezano s manjkom ovog minerala može pojaviti po celom telu ilibiti ograničeno na jedno područje: lice, desni, unutrašnjost usana ili donjih kapaka i nokte.


Test za utvrđivanje manjka hemoglobina i gvožđa: Ako povučete donji kapak dok se gledate u ogledalo, obratite pažnju na unutrašnji sloj, koji treba da bude jarke crvene boje. Ako je boja bleđa ili čak žuta, obratite se lekaru da vas uputi na dalje ispitivanje.

 

  • Kratak dah

 

Kratak dah može da ukaže na manjak gvožđa
Kratak dah može da ukaže na manjak gvožđafoto: Creative Cat Studio, Shutterstock

Hemoglobin omogućava eritrocitima da prenose kiseonik po telu, to smo već pomenuli.


Kada je njegov nivo nizak zbog nedostatka gvožođa, nivo kiseonika je takođe nizak, pa mišići nemaju dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, kao što je hodanje uz stepenice. Posledica je brži i kraći dah jer se telo bori za više kiseonika, navodi Healthline.

 

  • Glavobolja

 

Istraživanja su, uključujući studiju objavljenu 2019. godine u časopisu International Journal of Hematology-Oncology and Stem Cell Research, pokazala da nedostatak gvožđa može da izazove glavobolju, naročito kod žena.


Radi se o tome da je gvožđe mineral koji se najviše gubi tokom menstruacije.


Dok je veza između manjka gvožđa i glavobolje još uvek nedovoljno jasna, stručnjaci kažu da postoji više faktora, uključujući odnos između izmenjene funkcije dopamina i nivoa estrogena.

 

  • Lupanje srca

 

Lupanje srca još jedan je simptom anemije usled nedostatka gvožđa, a iako se ova veza i dalje istražuje, studija korejskih naučnika koja je 2015. objavljena u magazinu International Journal of Medical Sciences tvrdi da bi snabdevanje kiseonikom moglo da stoji i iza ovog znaka bolesti.


Kako objašnjavaju stručnjaci, srce mora da radi napornije da dopremi krv bogatu kiseonikom do svih delova tela, pa može doći do nepravilnih otkucaja ili ubrzanja.

 

  • Suva i oštećena koža i kosa

 

Suva kosa spada u simptome anemije izazvane manjkom gvožđa
Suva kosa spada u simptome anemije izazvane manjkom gvožđafoto: Koy Jang, Shutterstock

Kako nema dovoljno kiseonika u hemoglobinu, ćelije koje su zadužene za rast kose mogu da ga dobiju manje.


Usled toga, koža i kosa mogu da oslabe i budu suvlje.


Nedostatak gvožđa je povezan i s gubitkom kose, a studija eksperata iz Saudijske Arabije objavljena u listu Dermatologic Therapy Journal navodi da bi on mogao biti uzrok opadanja kose kod žena u reproduktivnom periodu.

 

  • Oticanje i bol u jeziku i ustima

 

Tajvanski stručnjaci objavili su 2014. godine u magazinu Journal of the Formosan Medical Association da su otkrili da na anemiju usled manjka gvožđa može da ukaže unutrašnja ili spoljašnja strana usta:

  1. natečen, upaljen, bled ili neobično gladak jezik, zatim
  2. suva usta
  3. osećaj peckanja u usnoj duplji
  4. bolne i crvene pukotine u uglovima usana
  5. čirevi u ustima
  • Nemirne noge

 

Takozvani sindrom nemirnih nogu može da ukaže na manjak gvožđa, a ova veza se i dalje istražuje.


Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u listu Sleep Medicine 2018. pokazalo je da je ovo još jedan simptom, a podrazumeva snažnu potrebu da pomerate noge dok mirujete. Uz to, može da se javi osećaj mravinjanja ili svraba u stopalima i nogama.

 

  • Krhki nokti i nokti u obliku kašike

 

Nokti mogu da ukažu na anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa
Nokti mogu da ukažu na anemiju izazvanu nedostatkom gvožđafoto: Aewphoto, Shutterstock

Ovo je ređi simptom (u samo 5 posto slučajeva) i stanje koje se naziva koilonihija, a podrazumeva da su nokti vrlo lomljivi.


U kasnijim fazama nedostatka gvožđa, nokti mogu da dobiju oblik kašike, što znači da se nokat spušta nadole od sredine, a ivice se podižu da nokti imaju zaobljen izgled.

 

 

makonda-tracker