Umesto običnog čipsa ili kečapa, odaberite zdravije varijante! Ovo su samo neke od bezbroj mogućnosti koje nam pruža superzdrava cvekla, a mi vam predstavljamo pet interesantanih recepata jednom od najzdravijih namirnica
U 100 grama cvekle nalaze se oko 43 kalorije i 2,8 grama vlakana, uz tek 0,17 grama masti. Voda čini čak 88 odsto cvekle, a tu je i 9,56 grama ugljenih hidrata, koje uglavnom čine prosti šećeri kao što su glukoza i fruktoza, a treba imati na umu da se kuvanjem povećava količina šećera. Kada se jede sirova, cvekla ima glikemijski indeks 61, što je srednja vrednost.
Cvekla je najpoznatija po visokom sadržaju nitrata, zbog čega pomaže u snižavanju krvnog pritiska, dotoku krvi u mozak i izdržljivosti tela, a tu su i brojni vitamini i mineral ― najviše gvožđe, folati, mangan, kalijum i vitamin C. Važno je napomenuti da cvekla obiluje fitonutrijentima po nazivom betalaini, koji je snabdevaju antioksidansima, a tu su i aminokiseline.
Salata od cvekle
Sastojci:
- 1 sirova cvekla srednje veličine
- 1 šargarepa srednje dužine
- 2 čena belog luka
- 100 grama oraha
- so, biber, maslinovo ulje i jabukovo sirće po ukusu
Priprema
Izrendajte cveklu i šargarepu, pa dodajte sitno seckan beli luk i mlevene orahe. Začinite po ukusu.
Pesto od cvekle
Sastojci:
- 1 srednja cvekla
- 1 čen belog luka
- 1 kašika susamove paste
- 15 grama mlevenih oraha
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašičice sirćeta
- prpstohvat bibera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica bosiljka
- 1 kašičica mirođije
- prstohvat soli
Priprema
Pecite cveklu uvijenu u foliju u rerni 45 minuta, pa je ostavite da se hladi i postepeno omekšava u foliji. Otvorite i oljuštite je tek nakon što se ohladi.
Stavite sve ostale sastojke u blender, pa dodajte i cveklu isečenu na četiri dela, pa blendajte sve dok ne dobijete glatku i kompaktnu masu.
Služite uz testeninu, dvopek, bruskete...
Domaći kečap od cvekle
Sastojci:
- 1 srednja cvekla
- 100 grama sitno iseckane šargarepe
- 100 gram sitno iseckane bundeve
- 1 srednja glavica sitnog seckanog crnog luka
- 1 sitno seckan čen belog luka
- 2-3 kašičice paradajz sosa
- 150 mililitara tople vode
- 2-3 kašičice sirćeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1/4 kašičice mlevene paprike
- so, biber po ukusu
Priprema
Stavite vodu da proključa, pa joj dodajte cveklu, šargarepu, bundevu, crni i beli luk. Kuvajte dok ne bude mekano, pa procedite i ostavite vodu sa strane.
Stavite voće u blender i dodajte kašikom sos od paradajta, so, šećer i sirće. Sve dobro izblendajte i postepeno po potrebi dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće. Nakon toga, vratite u šerpu i kuvajte na tihoj do srednjoj vatri još najviše pola sata kako bi se zgusnulo.
Vruć kečap sipajte u tegle i dobro zatvorite. Nakon što se ohladi, stavite u frižider.
Čips od cvekle
Sastojci:
- 2 srednje cvekle
- 2 šake mlevenog parmezana
- 1 čen belog luka
- maslinovo ulje po potrebi
- 1 kašičica soli
- 70 grama bosiljka
- 40 grama majčine dušice
- 1 kašičica origana
Priprema
Dobro operite cvekle i isecite ih na kolutove.
Usitnite beli luk, pa mu dodajte so, bosiljak, majčinu dušicu, origano i maslinovo ulje.
Umačite kolutove cvekle u ovu smesu i ređajte ih po tepsiji obloženoj pek-papirom.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 10 minuta, izvadite, postpite parmezanom, pa vratite da se peče još najmanje 10 minuta.
Cvekla s pavlakom
Sastojci:
- 1 srednja cvekla
- 1 velika glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 1-2 kašike maslaca
- 3 kašike kisele pavlake
- 150 mililitara mleka
- so, biber, bosiljak po ukusu
Priprema
Skuvajte sveklu, pa je oljuštite i isecite na kolutove.
Na maslacu prodinstajte sitno seckan crni luk dok ne postane staklast, pa ga pomešajte u dubokoj činiji sa cveklom. U manjoj činiji pomešajte mleko s kiselom pavlakom, pa time prelijte cveklu i luk. Začinite po ukusu i stavite da se kratko zapeče.