Nema decembra bez puna šerpe bogate čorpe koja može da traje nekoliko dana, a prava je injekcija hranljivih sastojaka! Možda ćete biti skeptični zbog poveće količine belog luka, ali imajte na umu da će on značajno omekšati prilikom kuvanja, a blagodeti koje pruža zdravlju su brojne
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 75 grama sitno seckanog crnog luka
- 3 tanko sečene stabljike celera
- 2 velike sitno seckane šargarepe
- 3 šolje sitno seckanih pečurki (kojima je povećan vitamin D tako što su odstojale na suncu)
- 10 samlevenih čenova belog luka
- 1 ½ litar pilećeg bujona
- 4 grančice timijana
- 2 lovorova lista
- 400 grama leblebija
- 1 kilogram pilećih grudi s kostima
- 1 ½ kašičica soli
- ½ kašičice mlevene paprike
- 1 manja glavica kelja
- peršun po želji
Priprema
Zagrejte maslinovo ulje, pa dodajte sitno crni luk, celer i šargarepe i pržite uz mešanje oko pet minuta. Potom sipajte pečurke i beli luk i dinstajte oko tri minuta uz mešanje, pa nalijte bujon i dodajte timijan, lovorov list i leblebije. Prokuvajte malo, pa stavite i pileće grudi, so i papriku, pokrijte i kuvajte najmanje pola sata. Po želji dodajte peršun, ali nije neophodan.
Izvadite meso, pa uklonite kožu i kosti i sitno ga isecite. Vratite meso, dodajte kelj, pokrijte poklopcem i kuvajte dok kelj ne bude mekan, bar pet minuta. Izvadite i bacite grančice timijana i lovorov list.
Nutritivna vrednost
Prema sajtu MyRecipe, jedna porcija ove supe trebalo bi da sadrži 253 kalorije, 6,5 grama masti, 1 gram zasićenih masti, 3 grama mononezasićenih masti, 0,9 polinezasićenih masti, 28 grama proteina, 22 grama ugljenih hidrata, 6 grama vlakana, 54 miligrama holeserola, 2 miligrama gvožđa, 581 miligram natrijuma, 116 miligrama kalcijuma i 5 grama šećera.