obratite pažnju

VAŽAN SIMPTOM koji mnogi ignorišu: Ova sitnica može da bude rani znak RAKA CREVA

0

Kancer creva je veoma rasprostranjen — u Srbiji je rak debelog creva drugi najčešći maligni tumor i godišnje odnese više od 3.000 života, dok oboli oko 4.500 ljudi. Kako prepoznati rak creva na vreme?

foto: eldar nurkovic/Shutterstock
foto: eldar nurkovic/Shutterstock

Kancer creva spada u tumore koji se dijagnostikuju često, ali i u one koji su izlečivi ukoliko se prepoznaju na vreme.

 

S obzirom na poziciju ovih organa, odnosno činjenicu da pripadaju gastrointestinalnom traktu, najveći broj simptoma ogleda se u samom izgledu stolice ili stomačnim tegobama. Tako su pokazatelji bolesti krv u stolici, osećaj naduvenosti, neobičan izgled stolice (vrlo uska, poput olovke ili u obliku mašne), česti bolovi u stomaku, hronični refluks kiseline...

 

Ono što je posebno interesantno jeste da se prvi simptom često previdi jer deluje krajnje bezazleno — u pitanju je "samo" poremećen ritam pražnjenja creva. To može da podrazumeva i vrlo čestu defekaciju i, sasvim suprotno, izuzetno proređenu, što posebno važi ukoliko u ishrani niste imali nikakvu značajnu promenu ili koristili lekove koji bi mogli da izazovu dijareju ili zatvor.

 

Kupatilo, Fiziološke potrebe, WC, Toalet, Toalet papir
foto: Shutterstock

Takođe, alarm za uzbunu treba da bude ako ovaj problem traje.


Recite svom lekaru ukoliko primetite bilo kakvu upornu i neobjašnjicu promenu u ritmu pražnjenja creva — naglašavaju iz britanske organizacije "Rak creva u Velikoj Britaniji".


Iako na početku bolesti rak creva može da ne ispoljava nikakve simptome ili daje samo one koji deluju bezopasno, britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS) nedavno je zaopštila da se u više od 90 odsto slučajeva pojavljuje kombinacija najmanje dva simptoma. Dakle, ukoliko imate makar dva pokazatelja bolesti, obavezno razgovarajte o njima sa izabranim lekarom, kako bi procenilo treba li da vas uputi na dalje analize. NHS dalje ističe da je razlog za brigu ukoliko oni traju najmanje tri nedelje, kao i da oni ne moraju uvek da budu znak kancera. Ipak, ukoliko imate bilo koji razlog za sumnju, veoma je važno proveriti sve na vreme — u slučaju da tumor postoji, to može da spase život.

 

 

makonda-tracker