obratite pažnju!

Od iste bolesti preminuli Marinko Rokvić, Marinko Madžgalj i Merima Njegomir: Ovo su simptomi TUMORA PANKREASA

1

Nakon duge i teške bolesti, narodna pevačica Merima Njegomir je u 69. godini izgubila borbu sa karcinomom pankreasa.

foto: Damir Dervišagić
foto: Damir Dervišagić

Ovo oboljenje može da se razvija mesecima. Ukoliko se njegoi simptomi ne identifikuju na vreme, može doći do toga da se neprimetno uvećava i da stvori velike probleme pre no što se uspostavi dijagnoza.

 

U vezi sa tim, javljaju se nespecifički simptomi, te se tako tumor može proširiti na druge organe i tako daje metastaze. U zavisnosti od toga kada se uspostavi dijagnoza i od toga gde se tumor razvija, lakše ga je lečiti i šanse za oporavak su veće ukoliko se on nađe u glavi pankreasa. 

 

 

Ako se karcinom nađe u telu ili repu pankreasa situacija je dosta otežavajuća za oporavak.

 

Neki od karakterističnih simptoma su: svrab kože, bolovi, urin je tamne boje, svetla stolica, povraćanje, gubitak telesne mase, preobojenost kože i sluzokože...

 

Ukoliko se jave neki od ovih simptoma, pristupa se laboratoriskim analizama, ultrazvuku stomaka, skenerima, rade se tumor markeri, pregled krvnih sudova abdomena, magnetna rezonanca... Ako se ustanovi prisustvo malignog tumora, dalji korak je lečenje.

 

Ako od toga koliko je pankreas zahvaćen tumorom, radi se radikalna ili palijativna operacija. Ukoliko se radi radikalna operacija uglavno se otklanja celi tumor, ali ukoliko dođe do palijativne operacije najčešće se otklanja samo deo gde je tumor i sl.

 

Ovo je duga i kompleksna hirurška intervencija.

 

Podsetimo da je smrt proslavljene pevačice narodne muzike Merime Njegomir potvrdila njena ćerka Ljubica za Pink.rs.

 

 

 

makonda-tracker