otvorite četvore oči

Neki deluju tako bezazleno da nikad ne biste posumnjali: 7 simptoma raka debelog creva za koje morate da znate

0

Budite iskreni — koliko često nakon upotrebe toaleta pogledate papir ili unutrašnjost šolje pre nego što pustite vodu? Ako je odgovor "nikad", vreme je da to promenite.

foto: Kmpzzz/Shutterstock
foto: Kmpzzz/Shutterstock

Rak debelog creva je druči najčešći maligni tumor u našoj zemlji, i u obolevanju i po broju smrtnog ishoda. Prema nekim podacima, godišnje od njega oboli oko 4.500 ljudi, a bitku izgubi više od 3.000 pacijenata. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da se ovaj kancer češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a procene su da će se u Evropi rak debelog creva razviti kod svakog 20. muškarca i svake 35. žene.


Obično se dijagnostikuje posle 60. godine, a kod mlađih od 40 godina se razvija vrlo retko, ali na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" istaknuto je da "praktično svako može da oboli" od njega, iako se "najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola".


Neki od simptoma raka debelog creva često mogu da podsećaju na pokazatelje drugih stanja i deluju bezazleno, ali je praćenje svih promena veoma važno zbog rane dijagnostike je blagovremeno otkrivanje kancera povećava šansu za pobedu nad bolešću.

 

  • Krv u stolici


Ukoliko u stolici ili na papiru posle brisanja primetite svežu i svetlocrvenu krv, najpre ćete posumnjati na hemoroide ili bezazlenu ranicu. Međutim, kada je količina značajnija ili je krv kestenjastomrka, odmah zakažite posetu lekaru jer je to znak da je krvarenje nastalo dublje u crevu.


Krv u stolici, međutim, nije uvek među prvim simptomima, već se u nekim slučajevima krvarenje otkriva tek na mikroskopskom nivou prilikom kolonoskopije.

 

Kupatilo, Fiziološke potrebe, WC, Toalet, Toalet papir
foto: Shutterstock
  • Poremećen ritam pražnjenja creva


Svako s vremena na vreme može da pati od konstipacje, ali dugotrajni problemi s pražnjenjem creva mogu da ukažu na blokiran put unutar creva. Radi se o tome da je stolica na početku debelog creva mekana i može lako da se probija, ali sve je čvršća kako se približava kraju. Ukoliko pri kraju rektuma postoji tumor, čvrstoj solici je teško da izađe.
Međutim, nije problem ni samo zatvor — dijareja koja traje duže od nekoliko dana takođe je simptom raka debelog creva kod žena.

 

  • Uvek se osećate naduveno

 

Normalno je osetiti nadimanje nakon obilnog i masnog obroka, ali ako neprestano imate osećaj da vam je stomak pun i stalno vas prati utisak da ste se prejeli, obavezno zakažite termin kod gastroenterologa ili, makar za početak, izabranog lekara opšte prakse.


Isto važi i za neprestane gasove, grčeve u stomaku, bilo koji novi i misteriozan bol koji ne prolazi...

 

  • Neobičan izgled stolice

 

Kod samog izgleda fekalija važni su i veličina i oblik. Kada nešto poput tumora blokira crevo, stolica može da bude tanka i u obliku mašne.

 

kupatilo, wc šolja
foto: Shutterstock
  • Iznenadni bolovi u stomaku

 

Nagli osećaj bola u predelu stomaka može da bude simptom mnogih stanja, od upale slepog creva do kamena u žuči, ali i pokazatelj opstrukcije ceva.
U svakom slučaju, obavezno se obratite lekaru što pre.

 

  • Ne možete da se oslobodite hroničnog refluksa kiseline

 

Gastroezofagealni refluks javlja se usled refluksa sadržaja stomaka ili vraćanja u jednjak i/ili usta, a u ovom slučaju je važno obratiti pažnju na to da li je stanje hronično. Kada ova neprijatnost nikako ne prlazi, neophodno je zakazati pregled jer u nekim slučajevima tumor može da blokira prolaz i podstakne vraćanje kiseline.

 

  • Manjak gvožđa i naglo mršavljenje

 

Ukoliko vam nedostaje gvožđe, jedan od ključnih minerala za normalan rad organizma, to može da bude još jedan od neobičnih simptoma ovog stanja. Naime, u nekim slučajevima zbog gubitka krvi u digestivnom traktu dolazi do manjka gvožđa, a nekad se javljaju i malakalost i stalni osećaj umora.
Tu je i neobjašnjivo i nenamerno mršavljenje, zbog kojih je važno razgovarati s lekarom.

 

 

makonda-tracker