OBRATITE PAŽNJU

ČESTO IH NE PRATE NIKAKVI SIMPTOMI, A MOGU DA NAPRAVE OGROMAN PROBLEM: Evo kako prepoznati kondilome

0

Polne bradavice, poznate još kao papilomi i kondilomi, virusna su i polno prenosiva bolest koja se teško leči, a vrlo je opasna po zdravlje

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kondilome izaziva HPV (Humani papiloma virus), koji prijanja za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće anogenitalnog regiona, odnosno mogu se naći na vagini, penisu, anusu, a ređe čak i na koži testisa. Budući da se ceo životni vek virusa odvija na koži, kondilomi se ne mogu utvrditi uz pomoć analiza krvi.


U pitanju su svetloroze ili beličaste bradavice, a može se pojaviti samo ili jedna ili daleko više njih. Zrnaste su površine, nalik na karfiol ili grozd i obično su bezbolne. Izdignute su iznad nivoa kože, a u slučaju infekcije mogu da emituju neprijatan miris, pa je moguće čak i krvarenje.

 

kondilomi
foto: Profimedia

Mogu biti manji — veličine od 1 do 5 milimetara, ali i da porastu toliko da se rašite po celoj anogenitalnoj regiji.


U nekim slučajevima mogu da izazovu svrab, crvenilo ili nelagodnost, naročito kada se jave oko anusa, a mogu da prođu i bez fizičkih simptoma.


Kondilomi se kod žena mogu preobratiti u rak grlića materica kada su bravaice teško pristupačne za lečenje iinficiraju se neprimećeni u dubini vagine.
Lečenje podrazumeva uklanjanje kondiloma korišćenjem lasera, radiotalasima, tečnim azotom, i drugim sličnim sredstvima, ali ne postoji lek koji će zauvek odstaniti HPV virus iz tela već se u najvećem broju slučajeva vremenom organizam sam "očisti".

 

 

makonda-tracker