Mislite na vreme

Ovo svaka žena mora da zna: 7 najčešćih uzroka neplodnosti kod devojaka

0
Informišite se na vreme o svim uzrocima koji mogu izazvati komplikacije prilikom začeća...
foto: Profimedia
foto: Profimedia
1. Sindrom policističnih jajnika

Ovo je najčešći uzrok neplodnosti kod žena, a nastaje kao posledica hormonskog disbalansa, piše Cosmopolitan.

Na jajnicima se pojavljuju mnogoborojne sitne ciste i na taj način se poremeti menstualni ciklus, te se može desiti da par meseci žena uopšte ne dobije mensturaciju.Mnoge devojke žive sa sindromom policističnih jajnika i ne znajući da ga imaju.

Ako imate ovakve menstruacije, ODMAH zakažite ginekološki pregled

2. Hormonski faktori koji utiču na ovulaciju

Neredovna ovulacija je glavni uzrok oko 25% slučajeva neplodnosti. Ovaj problem može uticati na vašu ovulaciju na razne načine i tako smanjiti vaše šanse za začeće.U većini slučajeva reč je o disfunkciji u hipotalamusu u mozgu i njegovoj vezi sa hipofizom, koja je odgovorna za lučenje reproduktivnih hormona.

3. Endometrioza

Endometrioza je stanje u kome tkivo koje oblaže matericu počinje da raste i na drugim mestima (na jajnicima, iza materice, u jajovodima) te izaziva iritaciju i razvoj izraslina . Osim što je izuzetno bolno, može uticati na začetak trudnoće, blokiranjem jajovodima , ometanjem implantacija , izazivajući zapaljenje u karlici , pa čak i menjanje kvaliteta semena.Izrasline se takođe mogu formirati nakon operacije karlice ili trauma na reproduktivnim organima, kao što su dilatacija i kiretaža, tokom prekida trudnoće ili pobačaja ili prethodnog carskog reza.

7 mogućih razloga za izostanak menstruacije​​​​​​​

4. Polno prenosive bolesti i izrasline u reproduktivnom sistemu

Anatomske promene u materici, jajnicima i jajovodima mogu takođe uticati na plodnost. Najčešće je začepljenje jajovoda, a uzrokovano je organizmima koji se stvaraju na grliću materice, a zatim dospevaju do jajovoda.Najpoznatije takve bolesti su hlamidija i gonoreja, koje mogu da izazovu ožiljke na jajovodima ukoliko se ne leče.Ponekad blokade i začepljenja mogu se odstraniti hirurškim putem. Polipi, fibroidi materice i ciste takođe utiču na plodnost.
 

makonda-tracker