"Moje telo, moj izbor, moj život"

JEDNA JE BILA ŽRTVA SILOVANJA, MNOGE SAMO DEVOJČICE: 10 ispovesti o abortusu koje se poznate žene nisu plašile da podele

0

Bile su svesne s kakvom će se osudom cele planete suočiti, ali ove hrabre žene rešile su da podele svoju priču

foto: Profimedia
foto: Profimedia

I sama priča o abortusu daleko je od jednostavne — ona sa sobom nosi mnogo nedoumica, pitanja, dilema, a odluka o tako složenoj i bolnoj stvari jedna je od najtežih koje žena može da donese u životu.

 

Upravo s tom odlukom suočile su se neke od najpoznatijih žena na svetu, koje su rešile da godinama kasnije bez zadrške pričaju o svojim razlozima i emocijama posle prekida trudnoće.

 


Vupi Goldberg

 

Vupi Goldberg
foto: Profimedia

Priča glumice poznate po širokom osmehu posebno je potresna. Njena samohrana majka odgajala je Vupi i njenog brata, a Golbergova je pohađala katoličku školu. U to vreme, niko nije pričao s njom o tome šta sve romantične veze nose sa sobom, o kontracepciji niti o posledicama.


Saznala sam da sam trudna kad mi je bilo 14 godina — napisala je glumica u jednom eseju. — Nisam dobila ciklus. Nisam pričala ni sa kim. Paničila sam. Sedela sam u vrućim kupkama. Pila sam čudne bućkuriše za koje su mi devojčice pričale.


Kako je ona objasnila, plašila se da bilo kome objasni šta joj se događa.
Do 25. godine je imala šest ili sedam abortusa, a jednom prilikom je Vudi otkrila da je više puta zatrudnela iako je pila kontraceptivne pilule.

 

Džoan Kolins

 

Džoan Kolins
foto: Profimedia

Legendarna glumica više puta je pričala o tome da je s 26 godina imala abortus, a nedavno je tokom razgovora s poznatim britanskim voditeljem Pirsom Morganom istakla da se nikad nije kajala. U vreme dok je bila verenica čuvenog Vorena Bitija, Džoan Kolins je zatrudnela.


Imala sam abortus. To bi bila smrt za moju karijeru, a imala sam samo 26 godina. Naravno da sam oklevala, ali sam shvatila da, ako ću da imam dete, treba da ga podižem kako treba, a verovala sam čvrsto da ja imam kontrolu nad svojim telom — istakla je Džoan. — Ja sam bila feministkinja pre nego što je tad reč nastala i radiću ono što mislim da je ispravno za mene. To bi bilo pogrešno. To bi uništilo moj život... To bi uništilo moj život.


Na pitanje Morgana da li se kajala, zvezda "Dinastije" je odgovorila: "Ne, ni na trenutak".

 


Ešli Džad

 

1 / 2 Foto: Profimedia


Glumica poznata po ulogama u filmovima "Vrelina", "Dvostruki rizik", "Poljubi devojke" i "Zločin u visokim krugovima" oduvek je bila hrabra ― bila je jedna od prvih holivudskih zvezda koje su progovorile o seksualnom uznemiravanju koje su doživele od strane Harvija Vajnstajna, držala je govor na Ženskom maršu, vatrena je aktivistkinja u borbi za ženska prava, a svojevremeno je otvoreno saopštila da je triput silovana. Zato ne čudi što je hrabro govorila o jednoj od najvećih tabu tema.


Jednom kad sam silovana došlo je do začeća. Zahvalna sam što sam mogla da uradim bezbedan i legalan abortus. Jer silovatelj, koji je iz Kentakija... ima očinska prava u Kentakiju i Tenesiju. Moglo je da se desi da moram da budem roditelj zajedno sa svojim silovateljem ― izjavila je Ešli jednom prilikom.

 

Alisa Milano

 

1 / 5 Foto: Famous / Zuma Press / Profimedia


Zvezda serije "Čari" ispričala je u svom podkastu da je dvaput abortirala ― oba puta 1993. godine.


U tom trenutku sam znala da nisam spremna da budem majka i zato sam odabrala abortus. Ja sam izabrala. To je bio moj izbor. I to je bio potpuno ispravan izbor za mene ― objasnila je. ― To nije bio lak izbor. To nije bilo nešto što sam želela, ali to je bilo nešto što je bilo potrebno, kao što je uglavnom slučaj s brigom o zdravlju.

 

Džamila Džamil

 

džamila džamil
foto: Profimedia

Kada je u američkoj saveznoj državi Džordžiji donet zakon da je abortus nelegalan čim se čuju otkucaji srca ploda, što može da se desi najranije u šestoj nedelji trudnoće, radijska voditeljka, manekenka i glumica Džamila Džamil napisala je niz besnih tvitova koje je kasnije obrisala. Ona je nazvala takvu odluku nehumanom, dokazom mržnje prema ženama i dodatnom kaznom za žrtve silovanja.


Ja sam imala abortus u mladosti i to je bila najbolja odluka koju sam u životu donela. I za mene i za bebu koju nisam želela, za koju nisam bila spremna ni emocionalno, psihološki ni finansijski ― napisala je Džamila na Tviteru. ― Nazovite me kako god hoćete. Nije mi žao zbog abortusa. Kontracepcija je zakazala i ja sam uradila ono što je u tom trenutku bilo najbolje za moje mentalno i fizičko zdravlje. Opet bih to uradila kad bih morala. Uopšte me nije sramota i, ako ste i vi iz bilo kog razloga to uradili, ne treba da se stidite.

 

Mila Jovović

 

1 / 5 Foto: Profimedia


I za holivudsku zvezdu srpsko-ruskog porekla je pomenuti zakon u Džoržiji bio povod da progovori.


Ne volim da se bavim politikom ― napomenula je ona na početku u emotivnoj objavi na Instagramu i istakla da postoje trenuci u kojima je to neophodno.


Ona je istakla da je njena trudnoća prekinula u drugom trimestru i iz zdravstvenih razloga i nikad neće moći da preboli to šta je izgubila.


Ja sam imala hitan abortus pre dve godine. Bila sam trudna četiri i po meseca i snimala sam film u Evropi. Rečeno mi je da moram da budem budna tokom cele operacije i to je bio jedan od najtežih i najstrašnijih trenutaka u mom životu. I dalje imam košmare zbog toga. Bila sam sama i bespomoćna. Kada čujem da će neke žene prolaziti kroz abortus u još težim situacijama nego što je bila moja, stomak mi se prevrće. Trebalo i je mnogo vremena da pronađem način da se izborim s tim. Pauzirala sam pola godine i trudila se da moja deca ne vide tugu na mom licu. Hranila sam se zdravo i vežbala jer nisam želela da uzimam antidepresive. Hvala Bogu što sam pronašla put izlaska iz sopstvenog pakla, ali sećanje na to kroz šta sam prošla i šta sam izgubila biće sa mnom dok sam živa ― poručila je Mila i dodala: ― Moramo da se borimo za pravo na bezbedan abortus. Nikada nisam želela da govorim o ovom iskustvu, ali ne mogu da ćutim kada je toliko toga uključeno.

 

Bizi Filips

 


Glumica Bizi Filips imala je prekid trudnoće u 15. godini, o čemu je više puta pričala javno, a jednom čak pred Odborom za pravosuđe američkog Kongresa.


Tako sam tužna što moram da sedim ovde, ispred reda političara, i pričam o tako ličnim stvarima. Jer nije važno zašto. Ne treba da bude važno. Ja sam ljudsko biće koje zaslužuje autonomiju u ovoj zemlji koja sebe naziva slobodnom, a o odlukama koje ljudsko biće donosi u vezi sa svojim telom ne smeju da donose zakone neznanci koji možda ne znaju ili ne razumeju okolnosti i ubeđenja svakog pojedinca ― istakla je Filipsova.

 

Niki Minaž

 

1 / 7 Foto: Profimedia


Popularna reperka je 2014. godina u razgovoru za Rolling Stone pričala o svom abortusu i o tome koliko se loše osećala.


Mislila sam da ću umreti ― bila je iskrena Niki. ― Bila sam tinejdžerka. To je nešto najteže što sam u životu uradila.


Ona je istakla da nije imala ništa da ponudi detetu i da nije bila spremna da bude majka.


Lora Prepon

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Prepon (@lauraprepon)


Zvezda serije "Vesele sedamdesete" i njen suprug Ben Foster zajedno su rešili da ona prekine svoju drugu trudnoću, do koje je došlo godinu dana nakon rođenja prvog deteta, ćerke Ele.


Oni su saznali da su mozak i kosti ploda nedovoljno razvijeni i da bi nastavak trudnoće ugrozio Lorino zdravlje.


To je pokazalo kakav je blagoslov imati zdravo dete ― istakla je glumica.

 


Rouz Megovan

 

Rouz Mekgovan, Čari
foto: Profimedia

Još jedna glumica iz serije "Čari" i poznata aktivistkinja nedavno je na Tviteru pisala o svom iskustvu.


Ona je podelila tvit o statistici po kojoj je jedna od četiri žene u Americi imala prekid trudnoće do 45. godine, u kom je istaknuto da je ova intevencija "bezbedna i normalna" i napisala:


Ja sam izvršila abortus i podržavam ovu poruku. Ne stidim se, a ne treba ni vi da se stidite. To što se 60 procenata žena koje su izabrale abortus ostvarilo u ulozi majke govori mnogo: one razumeju bolje nego bilo ko drugo. Ja sam koristila kontracepciju i zakazala je. Shvatila sam da ne mogu da podižem dete u svetu koji istovremeno pokušavam da promenim. Ne kajem se zbog svoje odluke, koju nije bilo lako doneti. Ako ne želite da abortirate, nemojte. Moje telo, moj izbor, moj život.
 

 

makonda-tracker