iskreno

Hrabro su istupile: Poznate ličnosti koje su podelile svoje bolno iskustvo s abortusom

0

Među prvima su otvoreno pričale o nečemu o čemu se ni mnoge svetski poznate ličnosti u "slobodoumnom Holivudu" ne usuđuju da govore

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je preinačio odluku iz čuvene parnice Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je garantovano pravo na abortus.

 

Prema presudi koja je doneta sa pet glasova "za" i četiri "protiv", "Ustav ne štiti pravo na abortus".

 

Zakoni o abortusu i restrikcije variraju od države do države, a sada kada je pravna zaštita na federalnom nivou preinačena, abortus neće biti dozvoljen svuda u SAD.

 

Pojedine države su aktivirale zakone na snazi, kojima je abortus postao zabranjen čim je preinačena odluka iz 1973. Druge garantuju pravo na abortus pravnim i ustavnim amandmanima.

 

Mnoge javne ličnosti govorile su na temu abortusa.  Podsetimo da je za holivudsku zvezdu srpsko-ruskog porekla Milu Jovović svojevremeno je zakon o zabrani abortusa u Džoržiji bio povod da progovori.


Ne volim da se bavim politikom ― napomenula je ona na početku u emotivnoj objavi na Instagramu i istakla da postoje trenuci u kojima je to neophodno.


Ona je istakla da je njena trudnoća prekinula u drugom trimestru i iz zdravstvenih razloga i nikad neće moći da preboli to šta je izgubila.


Ja sam imala hitan abortus pre dve godine. Bila sam trudna četiri i po meseca i snimala sam film u Evropi. Rečeno mi je da moram da budem budna tokom cele operacije i to je bio jedan od najtežih i najstrašnijih trenutaka u mom životu. I dalje imam košmare zbog toga. Bila sam sama i bespomoćna. Kada čujem da će neke žene prolaziti kroz abortus u još težim situacijama nego što je bila moja, stomak mi se prevrće. Trebalo i je mnogo vremena da pronađem način da se izborim s tim. Pauzirala sam pola godine i trudila se da moja deca ne vide tugu na mom licu. Hranila sam se zdravo i vežbala jer nisam želela da uzimam antidepresive. Hvala Bogu što sam pronašla put izlaska iz sopstvenog pakla, ali sećanje na to kroz šta sam prošla i šta sam izgubila biće sa mnom dok sam živa ― poručila je Mila i dodala: ― Moramo da se borimo za pravo na bezbedan abortus. Nikada nisam želela da govorim o ovom iskustvu, ali ne mogu da ćutim kada je toliko toga uključeno.

 

Zlata Petrović
foto: Printscreen Magazin In

Pored Mile, pevačica Zlata Petrović je takođe pričala otvoreno. Naime, nju su protiv volje kada je bila tinejdžerka udali za dečka iz kraja. 


— Bilo je to davno. Kad sam pošla u prvi razred srednje škole, moji su me udali. Takav je bio običaj u selu. Udali su me za lepog dečka, lepšeg od svih mojih kasnijih muškaraca, ali ga nisam volela. Moji i njegovi roditelji su se tako dogovorili, nas niko ništa nije pitao — rekla je Zlata nedavno za jedne dnevne novine i dodala:

 

— Tri meseca sam konstantno plakala. Nažalost, brzo sam ostala u drugom stanju. Od muke sam pobegla kod tetke u Beograd. Bila sam četvrti mesec trudnoće. Majka je videla koliko sam odlučna i pristala je da abortiram. Niko nije hteo da me očisti. Na kraju nađemo jednog doktora i on mi bez anestezije uradi abortus — priznala je Petrovićeva.

 

Tamara Grujić
foto: Printscreen/youtube

Takođe, i voditeljka Tamara Grujić je za Story pričala o svom iskustvu.

 

 Imala sam jedan pobačaj nesrećnim slučajem sa 33 godine, čim smo suprug i ja počeli da se zabavljamo, a jednom sam morala da prekinem trudnoću zbog druge produkcije u kojoj sam tada počinjala da radim — navela je Tamara i dodala:

 

Mislila sam da sam prerano ostala trudna jer smo tek počeli da se zabavljamo.

 

Lepa Lukić
foto: Ana Paunković

 

Kraljica narodne muzike Lepa Lukić u jednom intervjuu otkrila je kako joj je žao što se nije ostvarila u ulozi majke, a ispričala je malo poznat detalj iz svoje biografije.

 

Ja sam se u mladosti svega odrekla da bih pevala, nisam ja nerotkinja. Prvo dete sam abortirala zbog karijere. Bila sam mlada! Kasnije više nikad nisam mogla da zatrudnim — rekla je Lepa i dodala da bez obzira na to što nema svoje dete, ipak ima nekoga za koga bi dala sve:

 

Imam ja svog bratanca, unuku i unuka od rođenog bratanca za koje bih sve dala, čak i život. Njima pomažem uvek i kupujem im šta god im treba — iskreno je ispričala Lepa za Svet.

 

makonda-tracker