prava žena

Ni rizičnu trudnoću ne smeju da prekinu: Jedina evropska zemlja u kojoj je ABORTUS sasvim ZABRANJEN, a nije Poljska

0

Postojao je pokušaj dekriminalizacije ovog pitanja, ali se u tome nije uspelo. 

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Malta ima jedan od najstrožih zakona protiv abortusa na svetu i jedina je zemlja u Evropi koja u potpunosti zabranjuje abortus.

 

U krivičnom zakoniku piše:

 

— Ko god bilo kojom hranom, pićem, lekom, nasiljem ili bilo kojim drugim sredstvom izazove pobačaj bilo koje žene koja ima dete, bez obzira na to da li je žena pristala ili ne, biće, po presudi, odgovoran na kaznu zatvora od 18 meseci do tri godine i istom kaznom kazniće se i svaka žena koja sama sebi izazove pobačaj, ili koja je pristala na upotrebu sredstava kojim se pobačaj izaziva.

 

 

Procenjuje se da između 300 i 400 Maltežanki putuje u inostranstvo da bi izvršile abortus svake godine, uglavnom u Veliku Britaniju (oko 60 godišnje) i Italiju, a Nemačka, Holandija i Belgija su takođe neke od drugih destinacija.

 

U maju 2021, nezavisna poslanica Malte Marlene Farrugia iznela je prvi zakonodavni predlog zemlje za dekriminalizaciju abortusa.

 

Podsetimo na slučaj koji se nedavno desio, a to je slučaj sa Amerikankom kojoj je odbijen zahtev za pobačajem na Malti nakon što je osetila simptome spontanog pobačaja, ali joj je dopušteno je da otputuje u Španiju i prekine trudnoću tamo, rekla je njena advokatica.

 

Andrea Prudente, koja je bila 16 nedelja trudna i na odmoru na Malti sa svojim partnerom Džejom Veldrejerom, pre nedelju dana je osetila simptome spontanog pobačaja.

 

Primljena je u bolnicu zbog jakog krvarenja u 16. nedelji trudnoće. Beba je bila dobro, ali je žena izgubila plodnu vodu dan ili dva kasnije. Novi pregledi pokazali su da se posteljica delimično odvojila od maternice, ali srce je i dalje kucalo.

 

Rečeno im je da dođu za 48 sati. Treći pregled potvrdio je da je plodna voda otišla i da beba neće preživeti, iako joj je srce i dalje kucalo, rekao je Veldrejer. Usled brige za zdravlje trudnice, par je zatražio pobačaj kad je postalo jasno da trudnoća više nije održiva. Međutim, pobačaj je odbijen jer Malta ne dopušta pobačaj pod bilo kojim okolnostima.

 

— Andrea prolazi kroz psihički teško razdoblje. No ovde na Malti ruke lekara su zavezane pošto bi prema zakonu počinili zločin da prekinu trudnoću — rekla je, piše Hina. 

 

 

 

 

 

makonda-tracker