obratite pažnju

Ishrana je JEDAN OD KLJUČNIH FAKTORA u borbi sa karcinomom: Šta treba da JEDETE ukoliko se lečite od ove opake bolesti

0

Karcinom je, nažalost, jako česta pojava danas, odnosi mnogo života, a statistike su poražavajuće.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Karcinom je ono čega se najviše plašimo i to je opravdano, ali jako malo činimo za organizam da sprečimo rizik od pojave ove bolesti.

 

Česti pregledi, zdrav život i ishrana su ključni u borbi sa ovom bolesti koja poprima oblik epidemije koliko je zastupljena. On utiče na svaki aspekt zdravlja i ako ga već otkrijemo, jako je bitno da pored terapije, regulišemo ishranu.

 

Nismo ni svesni koliko način života može da utiče na nas i šta je zapravo pravilna i zdrava ishrana za naš organizam. Tokom lečenja karcinoma, po rečima stručnjaka, neke namirnice treba uvrstiti u jelovnik, dok neke treba izbegavati.

 

Hemoterapija može izazvati niz posledica, ali ona je jedini način u lečenju raka. Neke od neželjenih rekacija su zatvor, dijareja, gubitak ukusa, mučnina, povraćanje.

 

Ne oseća se svaka osoba isto i ne boluje od istog tipa karcinoma, pa u zavisnosti od toga mogu biti i različite reakcije organizma, tako usled upotrebe steroida može doći do povećanja apetita i telesne težine, dok će neke osobe značajno smršati.

 

Upravo zbog povećanja ili smanjenja telesne težine koja je čest pratilac, bitna je ishrana u borbi sa karcinomom, a ona istovremeno pomaže ljudima koji se leče zračenjem tako što pomogne u kontrolisanju neželjenih efekata lečenja, poveća i obezbedi dovoljno energije, poveća tonus mišića, očuva imunološku funkciju i smanji upalu.

 

namirnice
foto: Shutterstock

Glavno pravilo je da jedete hranu bogatu proteinima, zdravim mastima, integralnim žitaricama i vitaminima i mineralima. Proteini na biljnoj bazi su najbolje rešenje, a to znači da treba da uvrstite u ishranu što više povrća, pasulja, mahunarki, orašastih plodova i semenki, a od mesa piletina i riba se najviše preporučuju.

 

Avokado, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa i orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u borbi protiv upale i poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sistema.

 

Kad god ste u mogućnosti, birajte hranu obogaćenu vitaminom D, a najviše ga ima u mleku, pomorandžama, jogurtu i žitaricama. Što se tiče ugljenih hidrata, uvek birajte minimalno obrađenu hranu i konzumirajte mekinje, ovas i integralnu pšenicu.

 

Ako imate problem sa apetitom, nije loše ni da uzimate suplemente, neki multivitamini vam neće škoditi, a vašem organizmu će sigurno dobro doći,  naravno, sve uz konsultaciju sa lekarom.

 

 

makonda-tracker