moćno deluje

Zaustavlja DIJAREJU, umiruje HEMOROIDE, čuva desni, ublažava upale... Evo kako pravilno koristiti ČAJ OD LISTA KUPINE

0

Čaj od lista kupine ima bezbroj lekovitih svojstava i deluje brzo i efikasno, a može se koristiti na različite načine za različite boljke

foto: Vovk Vasyl/Shutterstock
foto: Vovk Vasyl/Shutterstock

Kupine spadaju u najzdravije voćke koje rastu na našim prostorima, a malo je poznato da postoji čak 375 vrsta kupina!


Šta se sve nalazi u kupinama?


Ovo voće spada u niskokalorične namirnice — u 100 grama kupina nalaze se 43 kalorije, a imaju nizak glikemijski indeks (25!), zbog čega su zdrava grickalica i odlična alternativa kada osetite potrebu za slatkišima.


Kao i većina voćki, kupine imaju malo proteina, tek 1,4 grama u 100 grama, kao i 9,6 grama ugljenih hidrata, od čega su 4,7 grama šećeri, i to fruktoza, glukoza i saharoza.

 

Gotovo da nemaju masti, a obiluju vlaknima, i to ih imaju više nego šećera — oko 5,3 grama u 100 grama kupina!


Obiluju vitaminima, a u najvećoj meri sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, folate i vitamine C, E i K. Tu je i mnoštvo minerala, a samo neki od njih su magnezijum, kalcijum, fosfor, mangan, cink, kalijum i gvožđe. Da ne pominjemo tek obilje antioksidanasa u kupinama!

 

Čaj od kupine, Kupine
foto: Vipvit/Shutterstock

Kako utiču na zdravlje?


One su posebno popularne zbog činjenice da su izuzetno sočne i slatkog ukusa, ali kupine su od davnina omiljene i zbog svog pozitivnog efekta na mnoga stanja.


U mnogim tradicijama, ona se smatra simbolom krvi Isusa Hrista, a stari Grci koristili su je kao lek za upalu zglobova. Ipak, u lekovite svrhe se, češće nego plod, koristi list kupine, koji je bio posebno omiljen u starom Rimu.


Kao što smo već pomenuli, kupine sadrže mnogo vlakana, a imaju i nerastvorljiva — koja pomažu kod dijareje, odnosno "dodaju masu" stolici, i poznata su po regulisanju probave, kao i rastvorljiva vlakna, koja pomažu u snižavanju holesterola i šećera u krvi i olakšavaju varenje.

 

Iako su borovnice poznate kao kraljice antioksidanasa među voćem, kupine ih imaju još više! Posebno se ističu antocijanini, koji im daju prepoznatljivu boju i koji pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, a poznata su preventiva kancera.


Zahvaljujući vitaminu C, kupine jačaju imunitet, a tome doprinosi i njihova elaginska kiselina, poznate po antivirusnom i antibiotičkom dejstvu.
Zbog niskog glikemijskog indeksa i malo kalorija, odlično se su rešenje ako želite da se rešite viška kilograma, a tome doprinosi i produženi osećaj sitosti posle kupina, koji dugujemo njihovim vlaknima.


Kako koristiti kupine?


Najbolje je jesti kupine sirove i, naravno, bez dodatog šećera. Ipak, mnogi koji imaju probleme s varenjem koriste blagodeti ove voćke upotrebom njegovog lista. On može da se koristi na više načina, a recept je uvek isti!

 

Džem od kupina
foto: Profimedia, Cseh Ioan

Čaj od lista kupine


Sastojci:

 

  • 1 supena kašika lista kupine
  • 200 mililitara ključale vode

 

Priprema


Preliti list kupine vodom, pa poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta, kako bi bilo izraženije dejstvo tanina. Procediti i piti toplo.


Za dijareju, hemoroide i upale disajnih puteva


Pijte 2-3 puta dnevno, najbolje nezaslađeno.

 

kafa, srce, čaj
foto: Profimedia

Za paradentozu i krvarenje desni


Ispirajte usta čajem od kupina pomešanim s kašičicom jabukovog sirćeta svako jutro i veče.


Za hemoroide


Upotreba čaja od lista kupine za hemoroide moguća je i spolja: umočite krpu ili pelenu u hladan čaj i stavite lokalno da stoji oko 15 minuta.


Za podočnjake


U ohlađen čaj umočiti krpu i staviti je kao oblogu na podočnjake, 2-3 puta dnevno po 20 minuta.

 

 

makonda-tracker