i mirisan i ukusan

Kolač koji nestaje brže nego što se ispeče: Brzi Gonzales – recept iz bakine sveske za sladokusce u žurbi

0

Ako ste ikada poželeli da za manje od pola sata na stolu imate domaći kolač koji miriše na detinjstvo – ovo je pravi recept za vas

RECEPT ZA KOLAČ BRZI GONZALES
RECEPT ZA KOLAČ BRZI GONZALESfoto: Shutterstock / julimatic

"Brzi Gonzales" opravdava svoje ime, pravi se od sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji, a nestaje brže nego što se ohladi.

 

Ovaj mekan i sočan biskvit prelivan toplim čokoladno-mlečnim prelivom vraća nas u vreme kada su kolači bili jednostavni, a ukus nezaboravan

 

Potrebno je:

 

Za biskvit:

 

  • 3 jaja
  • 14 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 15 kašika glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

 

Za preliv:

 

  • 20 kašika mleka (može i čokoladno, a po originalnom receptu čak i voda)
  • 10 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 g margarina ili maslaca
  • 2–3 kašike kakaa u prahu

Priprema:

 

  1. U većoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, zatim prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Sve lagano promešajte dok ne dobijete glatko testo.
  2. Kalup premažite maslacem i pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 20 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.
  3. Dok se biskvit peče, u manjoj šerpi sjedinite sve sastojke za preliv i uz mešanje zagrevajte dok se maslac potpuno ne otopi i smesa ne postane ujednačena.
  4. Kolač odmah po vađenju iz rerne isecite na kocke i prelijte vrućim prelivom, kako bi se upio i između parčića. Ostavite da se potpuno ohladi, a po želji pospite kokosom.

Rezultat je mekan, sočan i neodoljiv kolač koji ćete sigurno praviti više puta – i svaki put će nestati neverovatnom brzinom.

 

Bonus video:

Recept za domaćinski gulaš 

 

makonda-tracker