Ako ste ikada poželeli da za manje od pola sata na stolu imate domaći kolač koji miriše na detinjstvo – ovo je pravi recept za vas
"Brzi Gonzales" opravdava svoje ime, pravi se od sastojaka koje gotovo uvek imamo u kuhinji, a nestaje brže nego što se ohladi.
Ovaj mekan i sočan biskvit prelivan toplim čokoladno-mlečnim prelivom vraća nas u vreme kada su kolači bili jednostavni, a ukus nezaboravan
Potrebno je:
Za biskvit:
- 3 jaja
- 14 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml mleka
- 15 kašika glatkog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 20 kašika mleka (može i čokoladno, a po originalnom receptu čak i voda)
- 10 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 125 g margarina ili maslaca
- 2–3 kašike kakaa u prahu
Priprema:
- U većoj posudi umutite jaja, šećer i vanilin šećer dok smesa ne postane penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, zatim prosejano brašno pomešano s praškom za pecivo. Sve lagano promešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Kalup premažite maslacem i pospite brašnom, pa sipajte pripremljenu smesu. Pecite u rerni zagrejanoj na 170°C oko 20 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.
- Dok se biskvit peče, u manjoj šerpi sjedinite sve sastojke za preliv i uz mešanje zagrevajte dok se maslac potpuno ne otopi i smesa ne postane ujednačena.
- Kolač odmah po vađenju iz rerne isecite na kocke i prelijte vrućim prelivom, kako bi se upio i između parčića. Ostavite da se potpuno ohladi, a po želji pospite kokosom.
Rezultat je mekan, sočan i neodoljiv kolač koji ćete sigurno praviti više puta – i svaki put će nestati neverovatnom brzinom.
Bonus video:
Recept za domaćinski gulaš
( Glossy, Ilić Milica )




