obratite pažnju na sitnice

Kako prepoznati PLODNE DANE? 6 pouzdanih i očiglednih znakova OVULACIJE

0

Nekad nije dovoljno gledati u kalendar — postoje simptomi koji precizno pokazuju da je nastupila ovulacija

foto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako na prvi pogled ne deluje tako, ovulaciju nije teško prepoznati — iznenadićete se koliko je zapravo lako, ako znate na šta da obratite pažnju.
Utvrđivanje vremena ovulacije vrlo je važno ako planirate trudnoću, kao i da ako vam to nije cilj u određenom trenutku.


Ovulacija je deo menstrualnog ciklusa u kojem dolazi do pucanja Grafovog folikula u jajniku i oslobađanja zrele jajne ćelije. Nakon što jajna ćelija napusti jajnik, ona odlazi u infudibulum, gde čeka oplodnju, pa dalje u jajovode, ali oplodnja je moguća i prilikom putovanja jajovodima do materice, kao i u samoj materici. Ako do oplodnje ipak ne dođe, jajna ćlija odumire i zajedno sa sluzokožom materice (endometrijumom) izlučuje se u vidu krvarenja — menstruacije.

 

Kada je u pitanju menstrualni ciklus, on je vrlo individualan. U proseku traje 28 dana i obično do ovulacije dolazi 14. dana ciklusa, ali to ne mora da bude slučaj. Neke žene sasvim normalno imaju kraći ciklus ili dug čak do 40 dana, a tu su i žene s neredovnim ciklusom i svima njima nije tako lako da se uzdaju u kalendar kada je reč o praćenju plodnih dana.


Obično se ovulacija događa između 11. i 21. dana ciklusa, što znači da je žena "najplodnija" između 8. i 21. dana — ali ni to ne mora uvek da bude tako. Recimo, kod žena kojima ciklus traje kratko, može da se dogodi da ovulacija počne osmog ili devetog dana, a zabeleženi su slučajevi početka ovulacije čak i pri kraju menstrualnog krvarenja.

 

Seks, Flert, Par, Ljubav, Horoskop
foto: Shutterstock

Kako prepoznati plodne dane?

 

  • Osetljive grudi

 

Postoje brojni "simptomi" koji otkrivaju da je počela ovulacija, a jedan od najočiglednijih jeste osetljivost grudi na dodir.


U pitanju je tzv. ciklična mastalgija, pojava bola u dojkama koja je povezana s menstrualnim ciklusom i posledica je promena nivoa hormona. Kod nekih žena bol i osetljivost mogu da počnu već u vreme ovulacije i zadrže se do početka menstruacije, a on može da bude vrlo blag i jedva primetan, može da se ispolji kao osećaj pulsiranja ili čak da bude toliko intenzivan da je neizdržljivo nositi grudnjak i usku odeću.

 

  • Vaginalni sekret

 

Količina i izgled sekreta zavise od faze menstrualnog ciklusa. Pri njegovom kraju, vagina proizvodi najmanju količinu vaginalnog sekreta, a odmah po završetku ciklusa on postaje lepljiv. Kako se približava ovulacija, sekret je pojačan, rastegljiv i viskozan i podseća na belance. Na sam dan ovulacije, proizvodi se najveća količina ovakvog vaginalnog sekreta, a on se, uz to, i zgušnjava.


Ipak, imajte na umu da na izgled i količinu vaginalnog sekreta može da utiče više faktora, poput seksualno prenosivih bolesti, infekcija, uzbuđenja itd.

 

Menstruacija, Ulošci
foto: Kunlanan Yarist/Shutterstock
  • Bol (mittelschmerz)

 

U nekim slučajevima može da se javi tzv. bolna ovulacija, čiji se simptomi obično javljaju u u donjem delu stomaka s jedne strane — uzavisnosti od toga u kom jajniku sazreva folikul. Tada se javlja osećaj sličaj grčevima ili probadanju, tupom ili oštrom, a taj bol može da se raširi i niz donji deo leđa ili nogu. Takav bol obično prolazi posle tri do dvanaest sati, a u nekim ekstremnim slučajevima može da se zadrži čak i do početka menstruacije.

 

  • Ovulacijsko krvarenje


U pojedinim slučajevima, može da se javi tačkasto krvarenje, iako je u pitanju vrlo redak fenomen, koji je primetilo tek pet odsto žena. Intermenstrualno krvarenje obično je vrlo svetle boje, roze ili svetlocrvene i nije značajno obično. Uglavnom traje jedan do dva dana.

 

  • Bazalna temperatura


Ova temperatura odnosi se na prvu jutarnju, pre nego što se uopšte pomerite nakon buđenja. To je, zapravo, najniža telesna temperatura u periodu od 24 časa, a njen nagli skok je jedan od osnovnih indikatora ovulacije.


Obično se praćenje bazalne temperature smatra najprirodnijom i besplatnom metodom praćenja kada nastupa ovulacija. Za one koji planiraju trudnoću važno je da je prate mesecima, svakog jutra, idealno u približno vreme. Zbog lučenja progesterona, hormona koji pomaže sluznici materice da ostane gusta u pripremi za implantaciju embriona, tokom dvadesetčetvoročasovnog perioda nakon ovulacije bazalna temperatura raste za oko 0,2 do 1 stepena.

 

temperatura, visoka temperatura
foto: Shutterstock
  • Pljuvačka


Verovali ili ne, estrogen i progesteron toliko su moćni hormoni da menjaju kozistenciju osušene pljuvačke pre ili tokom menstruacije, odnosno pojavljuju se šare u tragu pljuvačke. Ova činjenica je korisna u proizvodnji kućnih testova za ovulaciju, koji se izvode tako što se posmatra izgled traga pljuvačke, koji se pojavljuje u obliku paprati ili kristala.

 

 

makonda-tracker