Žensko telo je čudo!

Isti muškarac vam se neće dopasti danas i za dve nedelje! 10 čudnih promena koje se događaju zbog MENSTRUACIJE

0

Verovali ili ne, grčevi i promene raspoloženja samo su deo komplikovane priče o tome kako hormoni upravljaju našim životima

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Morate da obavite neki bolan zahvat? Zakažite ga za neki dan nakon menstruacije! Želite da budete najbolji prijatelj na svetu? Nadamo se da ste na početku ciklusa!


Dobro je poznato da menstrualni ciklus utiče na mnogo toga — izgled kože, apetit, želju za seksom, emocije... Međutim, to je samo delić vrlo komplikovanog načina na koji sve hormonski status i promene koje prate ciklus utiču na svakodnevicu žene.

 

 

  • Ukus u ljubavi


Tokom ovulacije libido je obično povišen, a tih dana su devojkama privlačniji momci koji se mogu okarakteristati kao umetnički tip. Naime, istraživanje čiji su nalazi objavljeni u naučnom listu Human Nature pokazalo je da se ženama za vreme ovulacije više dopadaju kreativni nego imućni muškarci.

 

  • Sklonost povredama


Na samom početku ciklusa valjalo bi da žene budu opreznije prilikom vežbanja jer su u ovoj fazi — kada je nivo estrogena niži — ligamenti ukočeniji.

 

  • Glas


Jeste li znali da neke pevačice izbegavaju audicije pred početak ciklusa?
Ejmi, operska pevačica iz Londona, pre nekoliko godina je rekla za Glamour da se trudi da ne ide na audicije pre menstruacije jer njen glas ne zvuči isto.


Zvuk je više disajan i pucketav. Sklonija sam tad da promuknem i lakše mi se zamara glas — istakla je ona. — Pošto su glasne žice sluzokoža, vrlo slična onoj u vagini, tokom meseca imaju različite nivoe vlažnosti i protoka krvi.


I, ne, Ejmi ne priča napamet: indijski naučnici s Univerziteta u Manipalu meta-analizom su utvrdili da hormonske promene povezane s menstrualnim ciklusom mogu da utiču na glas, kako tokom pevanja, tako i prilikom govora, i to tako što tokom ovulacije govorimo višim tonovima.

 

  • Ljubljenje


Jeste li znali da u različitim fazama menstrualnog ciklusa različito gledamo i na poljupce?


Jedna studija pokazala je da deo ciklusa utiče na to koliko nam je poljubac važan u ranim danima veze, odnosno da je ženama ljubljenje važnije u periodu od dve nedelje izeđu početka ciklusa i ovulacije. Naučnici veruju da je razlog to što su žene na kraju ove faze najplodnije.

 

zdravlje žene, menstruacija, ciklus
foto: Shutterstock
  • Loše navike


Želite da prestanete da pušite? Učinite to u lutealnoj — tj. poslednjoj fazi ciklusa, koja traje od 15. do 28. dana. Naime, za vreme folikularne faze, kada raste i sazreva jajna ćelija, sposobnost mozga da uspostavi kontrolu je slabija, pa je jedan eksperiment pokazao da žene u prvoj polovini ciklusa koje vide fotografije ljudi s cigaretama i same puše više!

 

  • Kupovina


Nauka je dokazala i da žene češće kupuju tokom ovulacije, za šta istraživačica i aktivistkinja koja se bavi podizanjem svesti o pitanjima reproduktivnog zdravlja Ana Druet ističe da je povezano sa željom za genetskom raznolikošću.

 

  • Gađenje


Istraživanja su pokazala da se ženama za vreme ovulacije više gade "neukusni" seksualni činovi. Veruje se da je razlog to što ih telo na ovaj način sprečava da donose loše odluke jer je to deo ciklusa kada se lako može zatrudneti.

 

  • Empatija


Veruje se da je nizak nivo progesterona u prvoj polovini ciklusa povezan s povišenom sposobnoću da lakše "pročitamo" emocije drugih. Zato se smatra da su žene bolji prijatelji u folikularnoj nego u poslednjoj fazi menstrualnog ciklusa.

 

  • Bol


Ako morate da obavite neki zahvat ili se podvrgnete bilo čemu bolnom, zakažite termin nakon što vam prođe krvarenje! Brazilski stručnjaci tvrde da žene imaju najniži prag bola pred menstruaciju i samu menstruaciju, kada je estrogen nizak.

 

  • Koordinacija


Istraživanja su pokazala da žene imaju bolju koordinaciju tokom lutealne faze ciklusa, odnosno kada je progesteron visok. Zato je ovo idealno vreme da nekoga impresionirate svojim plesnim pokretima!

 

 

makonda-tracker