obratite pažnju

Javljaju se ČIM OTVORIMO OČI i deluju bezazleno: Ovi neobični jutarnji simptomi mogu da ukažu na RAK

0

Ukoliko traju najmanje dve nedelje, obavezno posetite lekara, preporučuju stručnjaci.

foto: Svitlana Sokolova/Shutterstock
foto: Svitlana Sokolova/Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da postoje rani simptomi raka koji mogu da se ispolje izjutra, i naglašavaju da je veoma važno ne ignorisati ove znakove koje telo šalje. Rano dijagnostikovanje najvažniji je korak ka izlečenju, pa je neophodno da ovim, naizgled bezazlenim, promenama pridamo značaj ukoliko primetimo da su uporne.


Kako je istakao britanski farmaceut Abas Kanani, u pitanju su simptomi koji se javljaju čim se probudimo, a njihova dugotrajnost znak je da je neophodna poseta lekaru.

 

On je kao prvi takav pokazatelj bolesti izdvojio bol u grlu koji je neobjašnjiv i zadržava se najmanje dve nedelje, bez ikakve promene intenziteta bola nabolje i znaka da se stanje popravlja.

 

Rak grla, Grlobolja, Bol u grlu, Rak grkljana, Štitna žlezda
foto: fizkes/Shutterstock

Stručnjaci već godinama pominju dve nedelje kao granicu posle koje grlobolju treba shvatiti ozbiljno i zbog koje je moguće posumnjati na rak grla. U tim slučajevima mogu da se jave još promuklost, kao prvi simptom kancera grla, zatim otežano gutanje, uporne ranice, izrasline na vratu, generalna slabost organizma, bol u uhu, otežano disanje, manjak apetita itd.


Kako je Kanani istakao, treba obratiti pažnju i na to da li je prisutan uporan kašalj, koji pušači često ne uzimaju za ozbiljno.

 

Pušači često kašlju odmah po buđenju. Međutim, uporan kašalj koji traje duže od dve nedelje je razlog za pregled. Naročito ukoliko pušite – upozorava on.

 

kašalj
foto: Shutterstock

Treći simptom koji je Kanani izdvojio jeste osećaj umora koji se javlja izjutra. Iako je on donekle normalan, to ne bi trebalo da se dešava baš svakog dana.


Normalno je osetiti se pomalo umorno ujutro, ali ako to za vas nije uobičajeno ili ste primetili da se osećaj zamora zadržava čitavog dana, trebalo bi da se pregledate – ističe Kanani.

 

On je istakao još jedan simptom: noćno znojenje, koji često mnogi izdvajaju kao znak da postoji problem koji se tiče kardiovaskularnog zdravlja, ali Kanani smatra da on može da ukaže i na kancer.


Ako vam je krevet mokar ili bar vlažan od znoja kad se probudite, to je znak da ste se znojili tokom noći – kaže on. – Obavezno to kažite svom lekaru, naročito ako se uz to osećate iscrpljeno, naglo ste smršali i pojavljuju vam se modrice.

 

Jastuk, Krevet, Spavanje, San
foto: Profimedia

Kako je istako britansko udruženje Istraživanje raka, još neki od opštih simptoma koji bi mogli da ukažu da se negde u telu razvija rak mogu da budu neobične izrasline ili oticanja u nekom delu tela, neobjašnjiv gubitak kilograma i promene ritma pražnjenja creva.

 

 

makonda-tracker