mislite na vreme

Osećate se umorno i slabo? 6 simptoma RAKA JETRE U RANOJ FAZI koje zanemarujemo!

0

Iako ovi znakovi bolesti mogu da deluju bezazleno ili da ukazuju na neko manje ozbiljno stanje, obratite pažnju — oni se obično javljaju u početnim fazama razvoja ćelija kancera jetre.

foto: aslysun/Shutterstock
foto: aslysun/Shutterstock

Jetra je vitalni organ koji učestvuje u velikom broju fizioloških procesa. Značajna je u stvaranju žuči, imunskih faktora, stvara holesterol i omogućava njegov prenos kroz organizam.

 

Rak jetre se javlja usled nekih genetskih mutacija gde dolazi do poremećaja funkcionisanja i gomilanja ćelija koje stvaraju rak.


Ono što zabrinjava jeste učestalost ove bolesti, koja je jako brzo skočila od osamdesetih godina prošlog veka do danas.

 

Kao i za svaku bolest, postoje faktori rizika koji određenu grupu ljudi svrstavaju kao podložnije i ugroženije. Neki od njih su dijabetes, ciroza, nealkoholna masna jetra, hepatitis B i C i prekomerni unos alkohola.

 

Jetra, Masna jetra, Bol u predelu jetre
foto: CGN089/Shutterstock

Jako je bitno primetiti prve znake bolesti i reagovati na vreme, jer vreme je često presudan faktor kod ovakvih dijagnoza. Simptomi mogu biti zamaskirani i nekom drugom bolesti koju čovek ima, ali u svakom slučaju, ne treba ih zanemarivati.


Najčešći simptomi su:

 

  • Gubitak telesne mase koji nije povezan sa ishranom
  • Smanjen apetit ili osećaj sitosti nakon manjeg obroka 
  • mučnina
  •  povraćanje
  •  osećaj umora, opšta slabost
  •  uvećane jetra i slezina

 

Kao što možemo primetiti, ne postoje specifični simptomi koji direktno ukazuju na ovu opasnu bolest, a ono što je simptomatično, jeste paraneoplastični sindrom, koji se javlja u ranijim stadijumima bolesti. Ovaj sindrom uključuje povišen nivo kalcijuma u krvi (hiperkalcijemija), nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija), povišene vrednosti crvenih krvnih ćelija (eritrocitoza), povišen nivo holesterola u krvi (hiperholesterolemija), uvećanje grudi (ginekomastija) i smanjenje testisa kod muškaraca.

 

 

makonda-tracker