Ukoliko ste primetili prve simptome upale grla, obavezno izbegavajte ove navike u ishrani jer bi mogle da pogoršaju stanje i dodatno vam otežaju gutanje
![foto: Josep Suria/Shutterstock](/data/images/2021/12/16/11/332675_devojkuboligrloshutterstock-1247930317_ff.jpg?ver=1640683738)
Bol u grlu često se javlja u zimskim mesecima, a neretko ga prate otežano gutanje i osećaj grebanja ili peckanja. Sve su to simptomi upale grla, a ukoliko ih osećate obavezno izbegavajte sledeće.
- Tvrda hrana
![hleb](/data/images/2018/02/07/20/212739_143149-shutterstock111068303-ls_ff.jpg?ver=1640683789)
Obično se kod simptoma upale grla preporučuje konzumiranje mekane hrane poput krompira, pirinča ili, idealno, čorbica, dok oštrva i tvrda hrana može da oteža stanje. Zato se klonite koštunjavog voća, hleba tvrde kore, grickalica i sl.
- Kisela hrana
![Kiseli kupus](/data/images/2021/11/10/12/330790_kiselikupusshutterstock-214235467_ff.jpg?ver=1640683799)
Namirnice koje su kiselije mogu da pojačaju osećaj peckanja, bola i grebanja u predelu grla, pa bi trebalo da se klonite citrusnog voća, turšije i svežih salata sa sirćetom.
- Vruća hrana
![čorba](/data/images/2018/08/21/18/237701_166099-shutterstock120738385-ff_ff.jpg?ver=1640683819)
Toplota će vam pomoći da ublažite simptome upale grla, pa je topao čaj obavezan u lečenju, ali s toplom hranom treba biti oprezan — ako je prevruća, možete oštetiti već upaljeno tkivo i otežati svoje stanje. Čak i ako vas grlo ne bude bolelo još više, biće vam teže da gutate.
- Slana hrana
![Ishrana, Hrana, Čips](/data/images/2016/04/18/21/126790_profimedia0010369868_ff.jpg?ver=1640683828)
Lekari preporučuju da se upala grla leči grgoljenjem slanom vodom, ali previše soli moglo bi da ima sasvim suprotan efekat: previše soli može da nagrize tkiva i pogorša stanje. Zato je najbolje potpuno se kloniti slanih grickalica i preslane hrane.
- Ljuta hrana
![Ljuta hrana, Papričica](/data/images/2017/05/01/12/164873_paprikaljutausnefotoshutterstock14853406011088845_ff.jpg?ver=1640683837)
U slučaju zapušenog nosa često se savetuje da se konzumira začinjena i ljuta hrana, ali je ona zabranjena ako osećate simptome upale grla. Ona može da deluje vrlo agresivno na upaljeno tkivo i dodatno ga ošteti na sličan način kako to čini kiselina.