oprez

Ne otežavajte dodatno svoje stanje: 5 stvari zbog kojih će vas grlo sigurno boleti još više

0

Ukoliko ste primetili prve simptome upale grla, obavezno izbegavajte ove navike u ishrani jer bi mogle da pogoršaju stanje i dodatno vam otežaju gutanje

foto: Josep Suria/Shutterstock
foto: Josep Suria/Shutterstock

Bol u grlu često se javlja u zimskim mesecima, a neretko ga prate otežano gutanje i osećaj grebanja ili peckanja. Sve su to simptomi upale grla, a ukoliko ih osećate obavezno izbegavajte sledeće.

 

  • Tvrda hrana

 

hleb
foto: Shutterstock

Obično se kod simptoma upale grla preporučuje konzumiranje mekane hrane poput krompira, pirinča ili, idealno, čorbica, dok oštrva i tvrda hrana može da oteža stanje. Zato se klonite koštunjavog voća, hleba tvrde kore, grickalica i sl.

 

  • Kisela hrana

 

Kiseli kupus
foto: Maciej Czekajewski/Shutterstock

Namirnice koje su kiselije mogu da pojačaju osećaj peckanja, bola i grebanja u predelu grla, pa bi trebalo da se klonite citrusnog voća, turšije i svežih salata sa sirćetom.

 

  • Vruća hrana

 

čorba
foto: Shutterstock

Toplota će vam pomoći da ublažite simptome upale grla, pa je topao čaj obavezan u lečenju, ali s toplom hranom treba biti oprezan — ako je prevruća, možete oštetiti već upaljeno tkivo i otežati svoje stanje. Čak i ako vas grlo ne bude bolelo još više, biće vam teže da gutate.

 

  • Slana hrana

 

Ishrana, Hrana, Čips
foto: Profimedia

Lekari preporučuju da se upala grla leči grgoljenjem slanom vodom, ali previše soli moglo bi da ima sasvim suprotan efekat: previše soli može da nagrize tkiva i pogorša stanje. Zato je najbolje potpuno se kloniti slanih grickalica i preslane hrane.

 

  • Ljuta hrana

 

Ljuta hrana, Papričica
foto: Shutterstock

U slučaju zapušenog nosa često se savetuje da se konzumira začinjena i ljuta hrana, ali je ona zabranjena ako osećate simptome upale grla. Ona može da deluje vrlo agresivno na upaljeno tkivo i dodatno ga ošteti na sličan način kako to čini kiselina.

 


 

makonda-tracker