Ukoliko ste primetili prve simptome upale grla, obavezno izbegavajte ove navike u ishrani jer bi mogle da pogoršaju stanje i dodatno vam otežaju gutanje
Bol u grlu često se javlja u zimskim mesecima, a neretko ga prate otežano gutanje i osećaj grebanja ili peckanja. Sve su to simptomi upale grla, a ukoliko ih osećate obavezno izbegavajte sledeće.
- Tvrda hrana
Obično se kod simptoma upale grla preporučuje konzumiranje mekane hrane poput krompira, pirinča ili, idealno, čorbica, dok oštrva i tvrda hrana može da oteža stanje. Zato se klonite koštunjavog voća, hleba tvrde kore, grickalica i sl.
- Kisela hrana
Namirnice koje su kiselije mogu da pojačaju osećaj peckanja, bola i grebanja u predelu grla, pa bi trebalo da se klonite citrusnog voća, turšije i svežih salata sa sirćetom.
- Vruća hrana
Toplota će vam pomoći da ublažite simptome upale grla, pa je topao čaj obavezan u lečenju, ali s toplom hranom treba biti oprezan — ako je prevruća, možete oštetiti već upaljeno tkivo i otežati svoje stanje. Čak i ako vas grlo ne bude bolelo još više, biće vam teže da gutate.
- Slana hrana
Lekari preporučuju da se upala grla leči grgoljenjem slanom vodom, ali previše soli moglo bi da ima sasvim suprotan efekat: previše soli može da nagrize tkiva i pogorša stanje. Zato je najbolje potpuno se kloniti slanih grickalica i preslane hrane.
- Ljuta hrana
U slučaju zapušenog nosa često se savetuje da se konzumira začinjena i ljuta hrana, ali je ona zabranjena ako osećate simptome upale grla. Ona može da deluje vrlo agresivno na upaljeno tkivo i dodatno ga ošteti na sličan način kako to čini kiselina.