deluju bezazleno, ali...

Ako traju najmanje dve nedelje, ne shvatajte ih olako: Ovo su najčešći simptomi RAKA GRLA

0

Postoji nekoliko vrsta raka grkljana, a kada će se i kakvi simptomi pojaviti uglavnom zavisi od toga gde se nalazi tumor

foto: fizkes/Shutterstock
foto: fizkes/Shutterstock

Prema nekim podacima, u Srbiji se godišnje dijagnostikuje između 400 i 500 slučajeva raka grkljana, koji je najčešću maligni tumor vrata i glave.


Rak grla je oboljenje koje uglavnom zahvata larinks (grkljan), a nešto reše farinks (ždrelo) i tonzile (krajnici), a počinje tako što obuhvata pljosnate ćelije sluzokože koje se normalno nalaze kao oblažući sloj grla.


Tumor može da se nalazi iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotisnim, u njihovom nivou, što je glotisni tumor, i supglotisno, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Uz to, postoje još: nazofaringalni kancer (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji deo nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

 

  • Zašto nastaje rak grla?


Jedan od razloga je vrlo rasprostranjeno pušenje, kao i to što promuklost često shvatamo olako, objasnili su stručnjaci. Poznato je da se rak grla javlja kada ćelije koje ulaze u sastav njegovog tkiva mutiraju, a ove mutacije potom izazivaju nekontrolisan i abnormalan rast ćelija, koje dalje formiraju tkivo tumora. Faktori rizika su, pored pušenja i prekomerne konzumacije alkoholnih pića, ishrana bez dovoljno zastupljenosti voća i povrća, izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična anamneza, višegodišnja gastroezofagalna refluksna bolest (GERD), brojne virusne infekcije, uključujući infekciju humanim papiloma virusom (HPV) i Epštajn-Bar virusom, koji je izazivač infektivne mononukleoze...


Primećeno je da se ovo oboljenje češće javlja kod muškaraca i kod starijih: skoro tri četvrtine slučajeva se dijagnostikuje starijima od 60 godina, a vrlo retko kod mlađih od 40.

 

Grlo, Grkljan, Štitna žlezda, Ultrazvuk, Ultrazvučni pregled štitne žlezde, Ultrazvučni pregled grla, Ultrazvučni pregled grkljana, Rak grla
foto: Roman Zaiets/Shutterstock
  • Koji su simptomi raka grla?


U slučaju glotisnog kancera, javlja se neprestana promuklost, zahvaljujući čemu se ovo oboljenje dijagnostikuje već u ranom stadijumu i povećava šansu za izlečenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što bolest već odmakne i zahvati lokalne limfne čvorove, pa je lečenje otežano.


Pored promuklosti, neki od simptoma su još:

  1. otežano gutanje
  2. izrasline na vratu, koje nekad mogu da se napipaju, a nekad čak i da se vide golim okom
  3. uporne ranice
  4. bol u uhu
  5. otežano disanje
  6. manjak apetita, naglo mršavljenje
  7. generalna slabost organizma
  • Kada posetiti lekara?


Ako neki od pomentih znakova bolesti osećate najmanje dve ili tri nedelje, ne smete ih pripisati nekom prolaznom stanju, već obavezno razgovarati sa izabranim lekarom o opcijama za dalje analize. Većina simptoma raka grla nije specifična za kancer, pa ćete najverovatnije najpre biti upućeni na analize koje treba isključe neke druge, uobičajene bolesti.

 

 

makonda-tracker