imate li je i vi?

Veći je problem nego što mislite: "Sitnica" koja naučno dokazano povećava rizik za 10 VRSTA RAKA

0

Za mnoge je ovo pre svega estetski problem, pa tek onda zdravstveni, a stručnjaci ističu da je u pitanju važan faktor rizika za razvoj čak 10 vrsta kancera.

foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Mnogo je faktora koji mogu da doprinesu razvoju raznih vrsta kancera, a istraživanja su pokazala da je među njima i — višak masti u predelu stomaka.

 

Kako je pre nekoliko godina upozorila Svetska zdravstvena organizacija, masne naslage oko struka povećavaju rizik da će u organizmu nastati rak, čak i ukoliko je ostatak tela vrlo vitak.

 

Kako je pokazalo istraživanje Agencije za istraživanje raka pri SZO, dodatnih 11 centimetara u obimu struka povećava rizik za razvoj kancera koji su povezani s gojaznošću za 13 procenata.


Studija, koja je objavljena u naučnom listu British Journal of Cancer, pokazala je da višak telesne masti može da promeni nivo polnih hormona, poput estrogena i testosterona, a može i da dovede do porasta nivoa insulina i zapaljenja, što su sve dodatni faktori rizika.

 

dijeta, stomak, ravan stomak, struk, mršavljenje
foto: Profimedia

Nova saznanja ukazuju na to da delovi tela na kojima se nalaze masne naslage povećavaju rizik na različite načine. To znači da nisu sve vrste raka povezane s viškom kilograma i masnih naslaga, ali obim struka bez sumnje ima veze s najmanje deset tipova kancera, a to su: rak creva, donjeg jednjaka, gornjeg stomaka, jetre, žučne kese, pankreasa, materice, jajnika, bubrega i dojke (u postmenopauzi). Masnoće u predelu struka i stomaka najveći su faktor rizika za nastanak raka creva — čak i "samo" osam centimetara povećanog obima povećava verovatnoću za natanak raka za 15 odsto!


U istraživanju su analizirani podaci 43.000 ljudi, čije je zdravstveno stanje praćeno tokom 12 godina, a od toga je 1.600 za to vreme dobilo dijagnozu nekog raka koji je povezan s gojaznošću.


Važno je da ljudu budu informisani i načinima za smanjenje rizika za nastanak raka. Ne postoje garancije da će se pojava bolesti sprečiti, ali održavanje zdrave težine može da pomogne da povećate svoje šanse i ima brojne druge prednosti, takođe — istakla je nedavno dr Džuli Šarp, iz britanske organizacije Istraživanje raka. — Unošenje manjih promena u ishrani i fizička aktivnost koje možete da se držite duže vreme mogu da pomognu da dođete do zdrave težine i održite je.

 

 

makonda-tracker