Za mnoge je ovo pre svega estetski problem, pa tek onda zdravstveni, a stručnjaci ističu da je u pitanju važan faktor rizika za razvoj čak 10 vrsta kancera.
Mnogo je faktora koji mogu da doprinesu razvoju raznih vrsta kancera, a istraživanja su pokazala da je među njima i — višak masti u predelu stomaka.
Kako je pre nekoliko godina upozorila Svetska zdravstvena organizacija, masne naslage oko struka povećavaju rizik da će u organizmu nastati rak, čak i ukoliko je ostatak tela vrlo vitak.
Kako je pokazalo istraživanje Agencije za istraživanje raka pri SZO, dodatnih 11 centimetara u obimu struka povećava rizik za razvoj kancera koji su povezani s gojaznošću za 13 procenata.
Studija, koja je objavljena u naučnom listu British Journal of Cancer, pokazala je da višak telesne masti može da promeni nivo polnih hormona, poput estrogena i testosterona, a može i da dovede do porasta nivoa insulina i zapaljenja, što su sve dodatni faktori rizika.
Nova saznanja ukazuju na to da delovi tela na kojima se nalaze masne naslage povećavaju rizik na različite načine. To znači da nisu sve vrste raka povezane s viškom kilograma i masnih naslaga, ali obim struka bez sumnje ima veze s najmanje deset tipova kancera, a to su: rak creva, donjeg jednjaka, gornjeg stomaka, jetre, žučne kese, pankreasa, materice, jajnika, bubrega i dojke (u postmenopauzi). Masnoće u predelu struka i stomaka najveći su faktor rizika za nastanak raka creva — čak i "samo" osam centimetara povećanog obima povećava verovatnoću za natanak raka za 15 odsto!
U istraživanju su analizirani podaci 43.000 ljudi, čije je zdravstveno stanje praćeno tokom 12 godina, a od toga je 1.600 za to vreme dobilo dijagnozu nekog raka koji je povezan s gojaznošću.
— Važno je da ljudu budu informisani i načinima za smanjenje rizika za nastanak raka. Ne postoje garancije da će se pojava bolesti sprečiti, ali održavanje zdrave težine može da pomogne da povećate svoje šanse i ima brojne druge prednosti, takođe — istakla je nedavno dr Džuli Šarp, iz britanske organizacije Istraživanje raka. — Unošenje manjih promena u ishrani i fizička aktivnost koje možete da se držite duže vreme mogu da pomognu da dođete do zdrave težine i održite je.