Neophodno je da redovno dobijamo dovoljne količine cinka kroz hranu, a ako se to ne desi, možemo iskusiti različite simptome nedostatka ovog izuzetno važnog minerala.
Najvažniji mineral u našem organizmu, pored gvožđa, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, jeste svakako i cink. Telu su neophodne dovoljne količine cinka kako bi pravilno funkcionisalo, za memoriju, kognitivne funkcije...
Takođe, cink pomaže telu da stvara važan hormon tiroidne žlezde T3.
On je veoma važan za celokupan imunitet, zarastanje rana, obnavljanje tkiva, rast i razvoj... Uz to, cink smanjuje rizik za nastanak bolesti koje se povezuju sa starenjem, ublažava upale, smanjuje akne...
Dobra vest je da je cink lako dostupan u ishrani, jer ga sadrži većina namirnica biljnog i životinjskog porekla. Cink ćete naći u mahunarkama, mesu (jagnjetina, piletina, govedina, svinjetina, ćuretina...), orašastim plodovima, žitaricama, različitom voću i povrću, plodovima, mora, ribi...
Telo ne zahteva velike količine cinka, a najviše dnevnog unosa je preporučeno trudnicama i dojiljama (od 12 do 13 mg). Ipak, to ne znači da nam u organizmu, uprkos velikoj dostupnosti, neće nedostajati, a to posebno važi za vegeterijance i osobe koje zbog različitih zdravstvenih problema i afiniteta ne unose namirnice životinjskog porekla.
Najbolje se apsorbuje cink dobijen iz mesa, te bi zato oni koji ne konzumiraju meso trebalo da jedu što više mahunarki, soje, orašastih plodova i proizvoda od celih žitarica.
Važno je da redovno dobijamo dovoljne količine cinka kroz hranu, a ako se to ne desi, možemo iskusiti različite simptome deficita ovog esencijalnog minerala.
Kako se može manifestovati nedostatak cinka?
1. Respiratorni i gastrointestinalni problemi
2. Gubitak apetita
3. Letargija
4. Gubitak kose
5. Beli sloj na površini jezika
6. Opadanje kose
7. Sporo zarastanje rana
8. Akne, ekcem, seboroični dermatitis, perut