obratite pažnju

Njega NEIZOSTAVNO moramo uneti kroz ishranu: 7 namirnica koje su bogat i snažan izvor vitamina B12

0

Vitamin B12 je neophodan za održavanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih ćelija, kao i normalne moždane funkcije, a dobijamo ga putem ishrane ili suplemenata

foto: NatchaS/Shutterstock
foto: NatchaS/Shutterstock

Vitamin B12 iliti (cijano)kobalamin jedan je od najsloženijih vitamina, ključan za obavljanje normalne funkcije nerava i formiranje krvnih elemenata. On je izizetno važan nutrijent koji naše telo ne može da proizvede, pa ga dobijamo iz ishrane i suplemenata.

 

 

Vegeterijanci, trudnice i dojilje, kao i ostale osobe koje su u riziku od deficita ovog vitamina posebno treba da povedu računa o ishrani kako bi dobili dovoljno vitamina B12. 

 

On je neophodan za održavanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih ćelija, kao i normalne moždane funkcije.

 

U jetri se "čuva" višak vitamina B12 ako pojedete više od optimalnog dnevnog unosa, pa ga vaše telo čuva za budućnost. Gde se nalazi? Mahom u životinjskim proizvodima, posebno mesu i mlečnim proizvodima.

 

1. Jetra i bubrezi

 

Unutrašnji organi spadaju u hranu najbogatiju potrebnim nutrijentima, a posebno su jagnjeća jetra i bubrezi bogati vitaminom B12. 100 grama jetre pruža neverovatnih 3,571% dnevnog unosa ovog vitamina. Osim toga, bogata je bakrom, selenom i vitaminom A.

 

2. Školjke

 

Školjke su bogate nutrijentima, proteinima, a sadrže i veliku koncentraciju vitamina B12. Osim toga, bogate su gvožđem.

 

sardine
foto: Shutterstock

 

3. Sardine

 

Obično se prodaju u konzervama, ali možete ih kupiti i sveže, a 150 gr ove ribe sadrži  oko 554% potrebnog dnevnog unosa vitamina B12. One su i odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje utiču na zdravlje srca i smanjuju mogućnost upale. Pored sardine, odličan izvor vitamina B12 jeste i tunjevina.

 

4. Govedina

 

Odličan izvor ovog vitamina jeste i govedina, ali sadrži i ostale vitamine B kompleksa, poput vitamina B2, B3, B6, kao i selen i cink. Najbolja je pečena i grilovana, a ne pržena.

 

5. Losos

 

Osim visoke koncentracija omega 3 masnih kiselina, losos je izvor i B vitamina, ali i proteina.

 

žena, mleko, zdravlje
foto: Profimedia

 

6. Mlečni proizvodi i mleko

 

Mleko, jogurt, sir i ostali mlečni proizvodi su izvor nekoliko vitamina, minerala i proteina. Odlični su kao izvor vitamina B12, a neke studije su pokazale da telo apsorbuje bolje vitamin B12 iz mlečnih proizvoda nego ribe, govedine ili jaja.

 

7. Jaja

 

Dva veća jaja donose vam oko 46% potrebnog dnevnog unosa vitamina B12, alii vitamina B2! U žumancetu se nalazi viši nivo vitamina B12 nego u belancetu. Uz to, dobijate i zdravu količinu vitamina D.

 

 

makonda-tracker