miris doma

Zaboravite na pitu s jabukama – pronašli smo najlepšu zimsku poslasticu koja se topi u ustima & miluje sva čula!

0

Savršena za jesenje večeri uz šolju čaja ili kafe, ova pita će osvojiti sve za stolom!

Pita s kruškama još je lepša od one s jabukama
Pita s kruškama još je lepša od one s jabukamafoto: Herceg Andras/shutterstock

Ako ste ljubitelj pita i želite isprobati nešto drugačije od klasične pite s jabukama, pita od krušaka je pravi izbor za vas!

 

Ova poslastica spaja nežan ukus zrelih krušaka s bogatom, aromatičnom korom, a tajni sastojak daje joj neodoljivu dubinu ukusa.

 

Priprema je brza i jednostavna, pa čak i početnici u kuhinji mogu uživati u ovom specijalitetu. 

 

Sastojci

 

Za koru:

  • 250 g brašna
  • 150 g hladnog putera, isečenog na kockice
  • 50 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 2-3 kašike hladne vode

Za fil:

  • 5 zrelih krušaka (oljuštenih, očišćenih i isečenih na kriške)
  • 80 g smeđeg šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice đumbira u prahu
  • 1 kašika skroba ili brašna
  • 1 kašika limunovog soka

Tajni sastojak: 2 kašike meda s ukusom lavande ili cvetnog meda

Za premazivanje:

  • 1 jaje (umućeno)
  • Malo šećera za posipanje

Priprema

 

  1. U posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete teksturu sličnu mrvicama. Dodajte hladnu vodu po kašiku, mešajući dok ne formirate testo. Oblikujte ga u disk, uvijte u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
  2. Pomešajte kriške krušaka sa smeđim šećerom, cimetom, đumbirom, skrobom i limunovim sokom. Na kraju dodajte med i lagano promešajte da se sve sjedini.
  3. Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini u krug nešto veći od pleha za pitu. Prebacite testo u pleh, ostavljajući ivice da vise preko rubova. Rasporedite fil od krušaka ravnomerno preko testa. Preklopite ivice testa prema unutra da pokrijete deo fila.
  4. Premažite testo umućenim jajetom i pospite kristal šećerom za dodatnu hrskavost.
  5. Pecite pitu u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatna, a fil ne zamiriše i postane gust.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Pobedničko jelo

 

makonda-tracker